bannerimage

Voedselverslaving, wat kun je eraan doen?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
06 juni 2020

Gezond afvallen en toch blijven eten. Mission impossible of haalbare kaart?

Ondanks de beste bedoelingen én tegen beter weten in, grijpen nog hele volksstammen regelmatig naar grote hoeveelheden junkfood. Ze zijn zich volledig bewust van het feit dat ze zichzelf ermee schaden en toch blijven ze het doen. Herkenbaar?

De waarheid is dat de effecten van bepaalde voeding een met drugs vergelijkbare, verslavende werking kunnen hebben. Voedselverslaving is een serieus probleem en de belangrijkste reden dat mensen zichzelf wat betreft (over) eten niet in de hand hebben.

Verslaafd aan voedsel

Ik wil afvallen maar het lukt niet!

Om dit probleem op te lossen moet je je afvragen: wat IS voedselverslaving eigenlijk? Junkfood activeert dezelfde neurotransmitters als drugs. Dezelfde hersengebieden en dezelfde symptomen worden getriggerd. Geprefabriceerd junkfood heeft hetzelfde effect op de beloningssystemen als drugs. Dit zijn de bekende gelukshormonen waardoor je je lekkerder gaat voelen. Het heeft dus ook niets te maken met gebrek aan wilskracht. De geïntensiveerde hormoonreactie kaapt de biochemie van de hersenen. Dit is niet alleen het geval bij junkfood maar bij al het voedsel dat hoge percentages suiker of bewerkte tarwe heeft.

Voedselverslaafden zijn gevangen in een vicieuze cirkel van onbedwingbare trek en vreetbuien. Het voedsel dat ze tot zich nemen is als de fix van een junkie. Men ziet ook dat de bloedsuikerspiegel tegelijk met de beloningssystemen van de hersenen maximaal omhoog schiet wat weer nieuwe, alles overheersende eetbuien tot gevolg heeft.

Op een gezonde manier gewicht verliezen

Als je gebukt gaat onder overgewicht is er een grote kans dat je verslaafd bent aan bepaalde voedselgroepen, zonder dat je je daarvan bewust bent. Dit is ook echt niet jouw schuld. Voedselverslaving wordt makkelijk weggezet als een emotionele tekortkoming maar het is in feite een biochemische aandoening. Om het kort en duidelijk te stellen: je hormonen, je smaakpapillen en je hersenactiviteit zijn gekaapt door de voedingsindustrie.

Suikerrijke, zwaar geprefabriceerd voedsel en geraffineerde koolhydraten zoals pasta, chips en brood worden door je lichaam in suiker omgezet, waardoor je bloedsuikerwaarden omhoog schieten elke keer dat je ze eet. Dit beloningssysteem is te vergelijken met het effect van cocaïne en heroïne. En dat is meteen de reden waarom afkicken zo moeilijk is.

Ons lichaam heeft natuurlijk wel de gezonde koolhydraten nodig. Die in groenten, volkoren granen en fruit met een lage glycemische waarde zoals bessen. Ondertussen zijn de effecten van de suikers en zout in junkfood fataal voor je gezondheid. Het gevolg daarvan is bijvoorbeeld: morbide obesitas type2, diabetes, hart aandoeningen, kanker, Alzheimer artritis en depressie. En dan hebben we het niet eens over je gebrek aan zelfvertrouwen of trots zijn op je lichaam.

Helaas is er geen methode om te testen op ‘voedselverslaving’ . De constatering hier van is puur gebaseerd op gedragingen.

De lijst. Je bent een foodjunkie als je:

  • Ondanks dat je ‘vol’ zit blijf je naar bepaalde voedselsoorten verlangen.
  • Je eet vaak meer dan je van plan was
  • Je eet tot je het gevoel hebt te ontploffen
  • Je voelt je schuldig nadat je fout eten hebt gegeten, toch eet je het snel alweer
  • Je verzint redenen waarom je best het ‘foute’ voedsel mag eten van jezelf
  • Je pogingen om te stoppen of te minderen zijn niet of maar heel kort succesvol
  • Je verbergt je eetbuien voor je omgeving

Als dit herkenbaar is... wat je ook doet, onderneem IETS!

Het houdt niet op, niet vanzelf. In fact, het zal alleen nog maar erger worden na verloop van tijd. Er zijn diverse manieren om actie te ondernemen. Je kunt bijvoorbeeld cold turkey detoxen. Hiermee ‘reset’ je je hele beloningssysteem: je hormonen, je neurotransmitters en je metabolisme.

Afvallen en je hormonen. Waardevolle tips:

Een totale detox zal:
  • Je insuline pieken afvlakken en tegelijkertijd de opslag van buikvet en vreetaanvallen verminderen. Het stress hormoon cortisol reduceren. Cortisol is verantwoordelijk voor je vreetaanvallen, suikerverslaving en opslag van buikvet.
  • Het vermindert het ‘hongerhormoon’ ghreline.
  • Verhoogt de peptide waarden. Het darmhormoon dat je het ‘ik zit vol’ gevoel geeft.
  • Verhoogt de natuurlijke gelukshormoon waarden en herstelt je beloningssysteem zodat je weer plezier uit natuurlijke voeding haalt.
  • Het herstelt je smaakpapillen. Je PROEFT je eten weer.
  • Het verlaagt ontstekingen die aan de basis van elke gewichtstoename en chronische ziekte liggen.

Hoe dan? Elimineer alle ‘giftige’ voeding uit je dieet. Dat wil zeggen:

  • Alle suiker, of suikerhoudende dranken en voedselvormen: honing, agave, frisdrank.
  • Gluten
  • Bewerkte granen
  • Zuivel
  • Voorgefabriceerd voedsel waaronder ook oliën
  • alcohol, cafeïne en andere stimuli

Tijd voor wat goed voor je is:

  • Detox Boosters zoals fruit, groene groenten, citrusvruchten, knoflook, noten, zaden en Omega3 oliën.
  • Voeding die de darmwerking stimuleert: groenten als broccoli en spruiten, volkoren granen (wilde rijst, quinoa etc.) noten, bananen, uien
  • Voeding die ontstekingsremmend werkt. Amandelen, walnoten, groene bladerige groenten (spinazie, kool).
  • Vette vis, zoals zalm tonijn makreel
  • Fruit zoals aardbeien, blauwe bessen, kersen en sinaasappels.
  • Voedsel dat je bloedsuiker in balans brengt. Eieren, kip, vis, vlees, meloenen, bessen, en voedsel rijk aan vezels.
  • Oliën zoals olijf of kokosnoot olie.
  • Water
  • Beweging
  • Slaap en relaxmomenten

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Schrijf je doelen ook op voor jezelf. Houd een eetdagboek bij. Zorg dat je geen ‘foute voeding’ in huis hebt. En: GEEF NIET OP.

Je hebt een leven lang over deze eigenschappen gedaan, dus wees mild voor jezelf als je een terugval hebt. Herpak jezelf en begin de volgende dag weer.

Het is NOOIT TE LAAT OM TE BEGINNEN.

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn