Nederland-Slank-4

Vruchtensap net zo slecht als frisdrank?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
21 december 2013

Een glas vruchtensap levert een vergelijkbare hoeveelheid suiker als een glas cola of andere frisdrank. Dit is weliswaar fruitsuiker, maar in vloeibare vorm is dat net zo ongezond als witte suiker. Als je fruitsuiker consumeert in vaste vorm, dus in fruit, is er niks mis mee. Het is dus beter om een stuk fruit te eten dan dat je een vrucht perst of in de blender gooit.

Er is een verschil in het opeten van je fruit en het opdrinken van je fruit. Door te persen of te mixen gaan alle goede eigenschappen van fruit zoals vitamines en vezels verloren. Vezels zorgen voor een langer verzadigingsgevoel. Omdat deze vezels kapot worden gemaakt, zit je minder snel vol en ben je eerder geneigd om meer te eten. Op die manier krijgen we een hoger aantal calorieën binnen.

Daarnaast doe je er langer over wanneer je fruit eet dan een glas vruchtensap drinkt. Er gebeuren een aantal dingen in je lichaam tijdens het eten van het fruit. De reukzintuigen worden geprikkeld doordat de geur vrij komt, de smaak komt langzamerhand tot stand in je mond en je bent enige tijd aan het kauwen tot je het fruit kan doorslikken.

vruchtensap1

Door dit kauwproces komt de spijsvertering op gang, dit zorgt ervoor dat er spijsverteringssappen worden aangemaakt zodat je maag en darmen in staat zijn om het fruit op te vangen en te verteren. De hersenen krijgen wanneer het gekauwde fruit in de maag terecht komt op hun beurt een seintje dat er voeding in de maag zit en dit betekent dat er na enige tijd een voldaan gevoel optreedt. Wanneer het lichaam dus in één keer een glas fruit- of vruchtensap binnenkrijgt wordt dit hele proces overgeslagen.

Een glas fruit-of vruchtensap  is een geconcentreerde sap. Wanneer je lichaam dus in één keer een glas fruit- of vruchtensap binnenkrijgt wordt dit ook in één keer door je lichaam opgenomen. Dit klinkt gezond, maar dit brengt nadelen met zich mee. Het geconcentreerde sap bevat ook geconcentreerde hoeveelheid suiker. Doordat het in één keer je lichaam inkomt, schiet je bloedsuikerspiegel dus ook in één keer omhoog. Dit veroorzaakt een piek in je bloedsuiker en na een piek komt een  daling. Op een dag wil je zoveel mogelijk deze pieken en dalen vermijden.  Wanneer je dus een dezelfde hoeveel fruit eet, en dus kauwt, komt er beetje bij beetje een deel van het fruit je lichaam binnen, hierdoor kan het stukje bij stukje verteerd worden. Gevolg hiervan is dat de suikerspiegel stabieler blijft doordat de insuline de hoeveelheid suiker in delen kan opvangen.

Al met al een stuk fruit eten is daarom veel gezonder dan een glas fruitsap drinken.

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn