bannerimage

Vruchtensap net zo slecht als frisdrank?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
21 december 2013

bannerimage

Vruchtensap net zo slecht als frisdrank?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Een glas vruchtensap levert een vergelijkbare hoeveelheid suiker als een glas cola of andere frisdrank. Dit is weliswaar fruitsuiker, maar in vloeibare vorm is dat net zo ongezond als witte suiker. Als je fruitsuiker consumeert in vaste vorm, dus in fruit, is er niks mis mee. Het is dus beter om een stuk fruit te eten dan dat je een vrucht perst of in de blender gooit.

Er is een verschil in het opeten van je fruit en het opdrinken van je fruit. Door te persen of te mixen gaan alle goede eigenschappen van fruit zoals vitamines en vezels verloren. Vezels zorgen voor een langer verzadigingsgevoel. Omdat deze vezels kapot worden gemaakt, zit je minder snel vol en ben je eerder geneigd om meer te eten. Op die manier krijgen we een hoger aantal calorieën binnen.

Daarnaast doe je er langer over wanneer je fruit eet dan een glas vruchtensap drinkt. Er gebeuren een aantal dingen in je lichaam tijdens het eten van het fruit. De reukzintuigen worden geprikkeld doordat de geur vrij komt, de smaak komt langzamerhand tot stand in je mond en je bent enige tijd aan het kauwen tot je het fruit kan doorslikken.

vruchtensap beter dan frisdrank?

Door dit kauwproces komt de spijsvertering op gang, dit zorgt ervoor dat er spijsverteringssappen worden aangemaakt zodat je maag en darmen in staat zijn om het fruit op te vangen en te verteren. De hersenen krijgen wanneer het gekauwde fruit in de maag terecht komt op hun beurt een seintje dat er voeding in de maag zit en dit betekent dat er na enige tijd een voldaan gevoel optreedt. Wanneer het lichaam dus in één keer een glas fruit- of vruchtensap binnenkrijgt wordt dit hele proces overgeslagen.

Een glas fruit-of vruchtensap  is een geconcentreerde sap. Wanneer je lichaam dus in één keer een glas fruit- of vruchtensap binnenkrijgt wordt dit ook in één keer door je lichaam opgenomen. Dit klinkt gezond, maar dit brengt nadelen met zich mee. Het geconcentreerde sap bevat ook geconcentreerde hoeveelheid suiker. Doordat het in één keer je lichaam inkomt, schiet je bloedsuikerspiegel dus ook in één keer omhoog. Dit veroorzaakt een piek in je bloedsuiker en na een piek komt een  daling. Op een dag wil je zoveel mogelijk deze pieken en dalen vermijden.  Wanneer je dus een dezelfde hoeveel fruit eet, en dus kauwt, komt er beetje bij beetje een deel van het fruit je lichaam binnen, hierdoor kan het stukje bij stukje verteerd worden. Gevolg hiervan is dat de suikerspiegel stabieler blijft doordat de insuline de hoeveelheid suiker in delen kan opvangen.

Al met al een stuk fruit eten is daarom veel gezonder dan een glas fruitsap drinken.

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Diëtist en orthomoleculair therapeut

Werd dietist aan de Haagsche Hogeschool, Orthomoleculair en Epigenetisch therapeut via Natura Foundation en BrainQ en NLP Master practioner bij Richard Bandler zelf. Als diëtiste, die ooit worstelde met overgewicht en slechte eetpatronen, is zij ook ervaringsdeskundige in het afslanken. Daarbij ligt de focus op de hormoonhuishouding, en de besturing van neuro-transmitters welke van groot belang zijn bij succesvol afvallen en fit worden.