bannerimage

Waarom moet je meer rogge en minder tarwe eten?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
14 september 2016

bannerimage

Waarom moet je meer rogge en minder tarwe eten?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Roggebrood
Rogge was vroeger het graan van de armen, omdat het grijs is en niet zo ‘mooi’ wit gemalen kon worden als tarwe. Daarom lag de focus heel lang vooral op tarwe, die dan ook veelvuldig verwerkt is in producten. Rogge is echter een goed alternatief voor tarwe en wordt daarom ook bij Nederland Slank gebruikt.

 

• Rogge bevat hoogwaardige essentiële aminozuren en mineralen als ijzer, calcium en zink.

• Rogge neemt tijdens het groeien veel minder pesticiden op. Tarwe werd behoorlijk veranderd de afgelopen jaren waardoor steeds meer bestrijdingsmiddelen nodig zijn om grote oogsten te waarborgen. Rogge is daarentegen een robuuster graan gebleven.

• Rogge bevat veel oplosbare vezels waardoor de koolhydraten langzamer worden omgezet. Hierdoor is het verzadigingsgevoel beter en langer bij rogge dan bij tarwe.

• Rogge is nauwelijks verwerkt als toevoeging in kant en klaar maaltijden en/of andere zakjes en pakjes. Hierdoor nemen we minder rogge ‘onbewust’ tot ons en hebben ook minder intolerantie tegen rogge opbouwt.

• Mensen die spelt of tarwe niet goed kunnen verdragen, kunnen vaak wel genieten van rogge. In de granenfamilie is rogge namelijk verder verwant van spelt of tarwe. Rogge bevat ook minder gluten dan tarwe en spelt.

• De suikers in rogge zijn groter dan de suikers in tarwe, waardoor rogge wat zoeter smaakt. Rogge kan hierdoor overigens ook beter worden aangebouwd in koudere regio's.

• Rogge kan in de darmen tot korte keten vetzuren fermenteren. Deze korte keten vetzuren sterken het immuunsysteem en helpen om de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte in balans te houden.

• Bovendien heeft rogge een hoog lignaangehalte, d.w.z. fyto-oestrogenen die een sterke verwantschap hebben met menselijk oestrogeen. Door raffinageprocessen worden lignanen veelal verwijderd uit voedingsmiddelen. Lignanen hebben een gunstige invloed op de hormoonhuishouding en hebben bovendien een krachtige antioxidantwerking en ontstekingswerkende werking. Uit onderzoek blijkt dat lignanen o.a. prostaatvergroting helpen te voorkomen. Overigens is lijnzaad ook rijk aan lignanen.

Redenen genoeg om van rogge te genieten!

Je kunt het evt. hier bestellen

 

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Diëtist en orthomoleculair therapeut

Werd dietist aan de Haagsche Hogeschool, Orthomoleculair en Epigenetisch therapeut via Natura Foundation en BrainQ en NLP Master practioner bij Richard Bandler zelf. Als diëtiste, die ooit worstelde met overgewicht en slechte eetpatronen, is zij ook ervaringsdeskundige in het afslanken. Daarbij ligt de focus op de hormoonhuishouding, en de besturing van neuro-transmitters welke van groot belang zijn bij succesvol afvallen en fit worden.