Nederland-Slank-4

Heb je je weleens afgevraagd of je dik wordt van koffie

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
09 januari 2017

Word je van koffie dik?

Kan je dik worden van koffie? Dit klinkt niet logisch aangezien koffie geen calorieën bevat, maar toch blijkt uit onderzoek dat het wel zo is.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat de cafeïne die in de koffie zit hetgeen is dat ons de nodige kilo's in gewicht brengt. Er is in dit onderzoek bewezen dat er een link is tussen het lange termijn gebruik van cafeïne en obesitas.

Koffie en afvallen

Koffie en afvallen? Ons lichaam produceert het hormoon cortisol door het opnemen van cafeïne, wat in koffie zit. Dit hormoon maken we normaal aan wanneer we gestrest of bang zijn en zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt. Als je bloedsuikerspiegel vaker stijgt en dus onstabiel is zal je meer vet opslaan bij het eten later dan wanneer je een stabiel bloedsuikergehalte hebt.

Wil jij weten hoe je je gezondheid echt ondersteunt, vraag dan een gratis consult aan.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

 

koffie-en-afvallen

 

Plus: wanneer je koffie met melk en suiker drinkt; zal je bloedsuikerspiegel nog verder omhoog gaan, waardoor de calorieën die je binnenkrijgt door de melk en suiker gelijk als vet zullen worden opgeslagen. Hierdoor kan je lichaamsgewicht ook omhoog gaan. Koffie en afvallen kunnen daardoor niet altijd een geslaagde combinatie zijn.

koffie-dikmaker

Koffie dikmaker?

Is koffie een dikmaker? Zoals gezegd kun je van koffie niet alleen dik worden. Koffiedrinkers lopen namelijk een reële kans op depressiviteit op omdat koffie vochtafdrijvend werkt. Hierdoor kan je een tekort aan vocht oplopen, wat het hormoon tryptofaan in de hersenen beïnvloed. Tryptofaan speelt een belangrijke rol bij de productie van serotonine. Serotonine is dan weer onmisbaar voor ons. Het is een stof in de hersenen die geassocieerd wordt met de emotie, slaap, eetlust, stemming en seksuele activiteit. Door een tekort aan serotonine (wat door veel koffie kan voorkomen) ontstaan er angstgevoelens en gevoelens van somberheid. Op den duur heeft dit gevolgen voor het sociale leven. Serotonine heeft ook een regulerende rol bij eetlust, een vol gevoel en verzadigdheid. Een laag serotonine niveau in de hersenen bevordert overeten en een koolhydraatverslaving en hierdoor is de kans op overgewicht groter. Ook is er uit onderzoeken gebleken (o.a Biocompare) dat 30% van de koffiedrinkers overgevoelig is voor cafeïne en koffie dus niet kunnen verdragen.

Wil jij weten hoe je je gezondheid echt ondersteunt, vraag dan een gratis consult aan.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

 

Koffie en stress

De cafeïne die in de koffie zit verhoogt het insulineniveau en hierdoor ook de aanmaak van adrenaline. Insuline en adrenaline staan namelijk met elkaar in verband. Adrenaline is een stresshormoon, en omdat koffie je adrenaline verhoogd zal je stressniveau ook verhogen. En stress verhoogt weer het verouderingsproces. Wie jong wil blijven doet er dus goed aan slechts met mate koffie te drinken of over te stappen op cafeïnevrije koffie.

Hoeveel koffie mag je dan wel drinken?

Twee tot drie koppen (zwarte) koffie per dag passen prima in een gezond en vitaal leven. Drink hierbij wel een glas water, zodat je het vochttekort aanvult. Drink je koffie wel het liefst zwart. Een wolkje melk kan niet zo veel kwaad, maar suiker maakt van je caloriearme drankje toch weer een ongemerkt caloriebommetje zonder extra voedingsstoffen.

Wil jij weten hoe je je gezondheid echt ondersteunt, vraag dan een gratis consult aan.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

 

Hoeveelheid cafeïne per product

Het cafeïnegehalte van een kop koffie en thee hangt af van de soort, hoe sterk het is gezet en de grootte van de kop. Hoeveel cafeïne verschillende dranken gemiddeld bevatten staat in de tabel hieronder.

koffielijst

Antwoord op de vraag: 'Word je van koffie dik'?

Concluderend kunnen we zeggen dat je inderdaad dik kan worden van koffie. Dit heeft dan vooral te maken met de rol die hormonen in je lichaam spelen en hoe zij reageren op de cafeïne in koffie - of andere cafeïnehoudende dranken. Meer weten over dit onderwerp? Stel gerust uw vraag aan ons!

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn