Cellulite of cellulitis? Behandelen met voeding kan!

bannerimage

Als we spreken over cellulite, wordt het vaak verward met "cellulitis". Wanneer het gaat over cellulite, wordt dus vaak het verkeerde woord gebruikt, terwijl het twee erg verschillende aandoeningen zijn.

Cellulitis is namelijk een onderhuidse bacteriële infectie, en cellulite is de welbekende "sinaasappelhuid". Wil je hier meer over weten? In dit artikel worden beide aandoeningen besproken.

Vraag vandaag nog een gratis consult aan

Cellulite

Cellulitis

Cellulite en cellulitis behandelen met Nederland Slank

sinaasappel (huid)

Cellulite

Cellulite is een veranderende toestand van het onderhuidse bindweefsel, waardoor er putjes in de huid ontstaan. Hierdoor wordt het ook wel "sinaasappelhuid" genoemd.

De meest voorkomende plekken waar cellulite kan ontstaan zijn de benen en billen, maar het kan ook op andere plekken voorkomen. Het komt vaker voor bij vrouwen, dan bij mannen. Dit komt doordat mannen en vrouwen beiden een andere opbouw hebben van bindweefsel onder invloed van genen en hormonen.

cellulite-300x186

Symptomen bij cellulite

Hieronder staan een aantal symptomen die herkenbaar zijn bij cellulite;

 • Hobbelige huid (kuiltjes en deukjes) op de heupen, dijbenen en billen. Soms op de onderbuik of bovenarmen.

 • Zichtbare vetophopingen. Er zijn meerdere "levels" van vetophoping te onderscheiden: van zichtbaar bij inknijpen van de huid, tot altijd zichtbaar.

 • Het koud aanvoelen van plekken waar cellulite zit: dit komt door een verslechterde bloedcirculatie.

Oorzaken van cellulite

Cellulite kan ontstaan of verergeren door verschillende oorzaken en invloeden. Hieronder hebben we een aantal oorzaken en invloeden op een rijtje gezet.

Verhoogde ontstekingsactiviteit in het lichaam (laaggradige ontstekingen)

Een verhoogde ontstekingsactiviteit in het lichaam, ontstaat vaak door overgewicht en/of een ongezonde leefstijl met: Veel stress, weinig beweging en training, een hoge calorie- en suikerinname, verteringsproblemen (lekkende darm), en hoge inname van sterk bewerkte voedingsmiddelen met een lage voedingswaarde.

Ook roken maakt de kans op een verhoogde ontstekingsactiviteit in het lichaam groter. Het is belangrijk dat de ontstekingsactiviteit in het lichaam zo laag mogelijk is.

Inactief leven

De kans op het ontstaan van cellulite wordt groter bij een lage hoeveelheid spiermassa en een slechte doorbloeding in het lichaam.

Veroudering

hourglass-1703330_640

De kans op cellulite wordt ook groter naarmate iemand ouder wordt. Dit komt doordat het bindweefsel in het lichaam zwakker wordt bij het ouder worden.

Hormonale beïnvloeding

Cellulite kan verergeren bij een teveel aan oestrogeen ten opzichte van testosteron in het lichaam. Ook zal de bindweefselstructuur ongunstig beïnvloed worden bij een daling van het groeihormoon bij het ouder worden.

Oorzaken van een teveel aan oestrogeen ten opzichte van testosteron:

 • Te hoog vetpercentage; waarbij testosteron in het vetweefsel, met hulp van het enzym aromatase, wordt omgezet in oestrogeen.

 • Binnenkrijgen van xenofobie-oestrogenen (chemische oestrogeen-achtige stoffen) uit plastics, pesticiden en chemicaliën uit voeding, cosmetica, parfums en de omgeving.

 • Belasting van de lever: oestrogeen wordt door de lever uit het bloed gehaald. Wanneer er nog andere giftigere stoffen (zoals alcohol) in de omloop zijn, zal de lever voorrang geven aan deze giftigere stoffen. Wanneer dit het geval is, blijft er dus meer oestrogeen in het bloed achter.

 • Stress en overmatige trainen verlagen het testosteron.

 • Inactiviteit verlaagt het testosteron en maakt de spieren en de huid slapper.

 • Slecht slapen: tijdens de slaap is er een piek in het testosteron-niveau.

 • Medische oorzaken en medicijngebruik, waardoor testosteron daalt en/of oestrogeen stijgt.

 • Zoethout (in thee), en drop: deze verlaagt het testosteron.

 • Anticonceptiepil: deze verlaagt de hoeveelheid vrije testosteron.

 • Genetische aanleg: de ene persoon heeft van nature meer testosteron, dan de andere persoon. Iedereen is anders

Tegen cellulite zijn geen specifieke geneesmiddelen; reguliere artsen beschouwen cellulite als een cosmetisch probleem.

Behandeling van cellulite

Wanneer er zo weinig over de oorzaken van cellulite bekend is, is het lastig om een duurzame behandeling in te zetten. Wel weten we dat hormonen er invloed op hebben: celullite komt namelijk vooral voor bij vrouwen, en bij mannen die een heel laag testosteron-niveau hebben.

Vraag vandaag nog een gratis consult aan

Hieronder staan 5 stappen om cellulite mogelijk te verminderen:

voeding plank

1. Voeding

Afvallen: Cellulite lijkt door het afvallen aan het begin te verergeren, maar het zal op lange termijn juist minder worden; door de oestrogeenverlaging.

Probeer zo min mogelijk xeno-oestrogenen binnen te krijgen. De blootstelling aan xeno-oestrogenen zal sterk verminderd worden door:

 • Biologisch te eten (biologische bestrijdingsmiddelen zijn namelijk geen xeno-oestrogenen).

 • In plaats van plastic, zoveel mogelijk voor (vette) vloeistoffen in glas te kiezen.

 • Werk met natuurlijke parfums en cosmetica (make-up etc.)

Drink geen alcohol en eet zo gevarieerd en onbewerkt mogelijk. Dit is belangrijk om de lever te ontlasten en een goede ontgifting (verwijderen van gifstoffen) mogelijk te maken.

Beperk de inname van drop en zoethout bevattende producten.

Eet voeding die rijk is aan polyfenolen: polyfenolen zijn stoffen in planten die werken als een antioxidant (verzamelnaam voor bepaalde vitamines, mineralen, aminozuren, enzymen).

Polyfenolen zitten in verschillende voedingsmiddelen, voorbeelden van polyfenool-rijke voedingsmiddelen zijn: blauwe en rode vruchten, groene thee, pure chocolade, olijfolie en noten.

2. Sporten

De meest effectieve training voor het verminderen van cellulite, is het doen van zware krachtoefeningen. Met het doen van deze zware oefeningen, stimuleer je de aanmaak van testosteron en verstevig je de spieren op de goede plaatsen.

Tip: Om een sterk hormonaal effect te krijgen is het handig om je te focussen op de grote spiergroepen, zoals de benen, rug en borst.

stress punt

3. Stress beperken en goed slapen

Verlaag het stressniveau: Chronische of langdurige stress kan ervoor zorgen dat de aanmaak van testosteron vermindert en de laaggradige ontstekingen in het lichaam verergeren.

Zorg voor een goede nachtrust: Tijdens het slapen is er een piek in testosteron, maar ook het slaaphormoon melatonine is een antioxidant. Deze kunnen de laaggradige ontsteking in het lichaam verlagen.

creme

4. Cupping massage

Er zijn meerdere behandelingen, waarvan beweerd wordt dat deze symptomen van cellulite kunnen verminderen.

Voorbeelden van behandelingen zijn: cups, rollers, crèmes, cryotherapie, maar er zijn ook nog andere behandelmethoden. De ervaringen van methodes zijn wisselend; of een behandeling “helpt” hangt namelijk ook af van de ernst van de cellulite.

supplement

5. Suppletie en hormonen

In overleg met een deskundige kun je verschillende supplementen gebruiken, waarmee de cellulite mogelijk kan verminderen.

Een aantal aanvullende supplementen die verbetering mogelijk kunnen maken zijn, vitamine C, vitamine E, aromataseremmers (DIM, resveratrol, brandnetelwortel) en leverondersteuners (mariadistel), testosteronboosters (MACA, magnesium, zink).

bacterie

Cellulitis

Zoals eerder gezegd worden “cellulite” en “cellulitis” vaak met elkaar verward, ze worden door elkaar gehaald terwijl ze een totaal verschillende betekenis hebben.

Cellulitis is bacteriële infectie van het onderhuidse bindweefsel, en is eigenlijk een ontsteking van de huid. Het komt vooral voor op de benen, maar ook op de armen of in het gezicht kan het voorkomen.

Symptomen van cellulitis

Hieronder staan een aantal symptomen waaraan je cellulitis kunt herkennen:

 • Onscherp begrensde roodheid en zwelling van de huid, die zich snel uitbreidt.

 • Pijn aan de huid

 • Koorts

 • Een gevoel van ziek zijn

De combinatie van deze symptomen wijzen er vaak op dat iemand last heeft van cellulitis.

Preseptale en orbitale cellulitis

Het is ook mogelijk dat cellulitis aan het oog voorkomt. Wanneer dit het geval is, zijn er twee verschillende soorten van cellulitis:

Preseptale cellulitis

Preseptale cellulitis is een infectie van het ooglid en de huid rond het oog. Symptomen hiervan zijn: plotselinge zwelling en roodheid van het ooglid. De klachten kunnen aan één of beide ogen voorkomen. Deze vorm van cellulitis kan samengaan met koorts en een gevoel van ziek zijn.

Orbitale cellulitis

Orbitale cellulitis is een infectie die zich dieper in het oog bevindt. Symptomen hiervan zijn: plotselinge zwelling en roodheid van het ooglid, pijn, uitpuiling van het oog, wazig zien, dubbelzien, verminderd zicht, niet meer goed kunnen bewegen van het oog, koorts en een gevoel van ziek zijn.

bacterieen

Oorzaken van cellulitis

Cellulitis is een onderhuidse bacteriële infectie, en wordt dus veroorzaakt door een bacterie. Meestal wordt het veroorzaakt door de bacterie: stafylokokken of streptokokken.

Behandeling van cellulitis

De bacteriële infectie, cellulitis, wordt vaak behandeld met antibiotica. Dit is in eerste instantie voornamelijk voor het verminderen van pijn.

Cellulite en cellulitis behandelen met Nederland Slank

Tussen cellulite en cellulitis zit dus wel degelijk een verschil. Het zijn twee totaal verschillende aandoeningen en hebben dus ook een totaal verschillende behandeling nodig.

Het verhelpen van cellulite en tegengaan van cellulitis kan door middel van voeding! Voeding heeft namelijk enorm veel invloed op de gezondheid van je lichaam, maar ook op de ontstekingsgevoeligheid en de huid.

Bij Nederland Slank weten we maar al te goed hoe belangrijk voeding is. Met een persoonlijk voedingsplan en persoonlijke begeleiding helpen we graag iedereen die rondloopt met cellulite of cellulitis!

Gratis consult aanvragen