De naam ‘crash dieet’ voorspelt al niet veel goeds. Het is een vorm van diëten waarbij je zo min mogelijk eet, waardoor je een lagere inname hebt dan je daadwerkelijke behoefte. Voor veel mensen klinkt dit als een manier om snel af te vallen, maar dit is in de meeste gevallen niet zo.
Een crash dieet is een mogelijkheid om in een korte tijd veel gewicht te verliezen, maar vaak blijft dit gewicht er niet af. Daarnaast is het niet goed voor je lichaam om zo weinig voedingsstoffen binnen te krijgen. Hier lees je meer over het crashdieet.
Wat is een crash dieet?
Een crashdieet is een dieetplan dat ervoor moet zorgen dat je in een korte tijd veel gewicht verliest. Het doel is dus je calorie-inname zodanig te verlagen dat je op een snelle manier gewicht verliest. Het is een speciaal dieet dat erg lastig te volgen is, en (gelukkig) niet zo vaak voorkomt.
Er is niet maar één crash dieet. Er zijn verschillende die allemaal een hele lage calorie-inname verzorgen. Wat alle crash diëten met elkaar gemeen hebben, is dus een lage calorie-inname en meestal het volgen van het dieet voor een korte tijd.
Hoe werkt een crash dieet?
Eigenlijk ieder (werkend) dieet op de markt maakt gebruik van een soort calorie restrictie. Dit wordt gedaan door gewoonweg calorieën weg te halen of door voedingsgroepen of macronutriënten te elimineren. Een crash dieet doet dit ook, maar dan op een zeer extreme manier.
Als je minder eet dan je nodig hebt, val je af, in de meeste gevallen. Een gemiddelde man heeft 2.500 kcal nodig, terwijl een gemiddelde vrouw 2.000 kcal nodig heeft. Dit betekent dat je met een calorie tekort van 500 of meer onvermijdelijk af zult vallen. Aangezien je lichaam energie normaal gesproken uit voeding haalt en hier niet voldoende is, is het genoodzaakt om vet te gebruiken.
Op korte termijn verlies je bij een crash dieet meestal enorme hoeveelheden gewicht. Dit is meestal geen vet, maar vocht. Dit komt doordat je aanzienlijk minder koolhydraten binnenkrijgt dan je lichaam gewend is. Dit werkt in het begin waarschijnlijk motiverend, maar later zal je minder vocht verliezen, waardoor het veel langer lijkt te duren.
Voordelen van een crash dieet
Een crash dieet heeft enkele voordelen die je tegenover de nadelen kunt zetten. Hieronder gaan we de voordelen bespreken:
Je verliest snel gewicht
Het grootste voordeel van een crash dieet is dat je snel gewicht verliest. Het is misschien niet alleen vet, maar het is wel gewicht. Met een crash dieet kun je in een korte tijd vrij veel gewicht kwijtraken.
Het snel verliezen van gewicht brengt echter ook weer nadelen met zich mee, zoals het jojo-effect. Na het snel verliezen van gewicht komen veel mensen op een rap tempo weer aan. Het bijhouden van het verloren gewicht is dus erg lastig.
Het is betaalbaar
Voor sommige diëten moet je de hoofdprijs neertellen. Minder eten zorgt er letterlijk voor dat je minder geld kwijt bent in de supermarkt.
Het is van korte duur
Een crash dieet volg je meestal voor een korte tijd. Naast dat het enorm zwaar is om zo lang zo weinig te eten, heeft het ook een enorme tol op je lichaam. Zo krijg je na een langere tijd last van zwakte, vermoeidheid en slaperigheid. Het is niet aan te raden om een crash dieet langer dan één tot drie weken te volgen.
Nadelen van een crash dieet
Er zitten over het algemeen meer nadelen aan een crash dieet dan voordelen. Hieronder lees je alle nadelen:
Mogelijk tekort aan essentiële voedingsstoffen
Een crash dieet zorgt er in veel gevallen voor dat je een tekort hebt aan essentiële voedingsstoffen. Zo is het belangrijk om voldoende eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Met een kleine hoeveelheid voedsel kom je hier erg lastig aan.
Vooral als je gebruik maakt van maaltijdshakes die je een paar keer per dag drinkt, heb je snel te maken met een tekort aan essentiële voedingsstoffen in je lichaam. Veel van deze shakes bevatten voor de helft suiker, waardoor je dus al snel te weinig eiwitten en vetten binnenkrijgt, laat staan vezels.
Je hormonen raken uit balans
Als je voor een langere tijd, dit kan al vanaf enkele weken gebeuren, een crash dieet volgt, raken je hormonen uit balans. Door een tekort aan essentiële voedingsstoffen is het lastig voor je lichaam om voldoende hormonen aan te maken. Als je eenmaal te weinig hormonen in je systeem hebt, heeft dit grote gevolgen voor je lichaam.
Hormonen regelen alles in je lichaam. Van eetlust tot bloedsuiker, alles wordt geregeld door hormonen. Als je hormonen uit balans zijn, kan dit bij vrouwen er zelfs voor zorgen dat de menstruatie cyclus onregelmatig wordt.
Je kunt ook je spieren verliezen
Een calorietekort, helemaal als je veel beweegt, zorgt ervoor dat je ook je spieren gaat gebruiken als brandstof. Je lichaam kan geen vet gebruiken als energie tijdens inspanning. Als er niet voldoende koolhydraten aanwezig zijn in je lichaam, gaat je lichaam eiwitten en uiteindelijk je eigen spieren gebruiken.
Het is niet te voorkomen dat je spieren verliest tijdens een crash dieet, aangezien je zo weinig calorieën eet. Helemaal als je fanatiek sport, is het daarom belangrijk om niet veel meer dan 500 calorieën te zakken in je dagelijkse behoefte om af te vallen.
Geen oplossing op de lange termijn
Over het algemeen is een crash dieet geen oplossing op de lange termijn. Als je je eetgewoontes niet aanpakt, is de kans heel groot dat je na het afvallen van de gewenste kilo’s weer in je oude ritme terechtkomt. Dit zorgt ervoor dat je alle kilo’s die je verloren hebt net zo snel er weer aan kunt eten.
Kortom, je bestrijdt tijdelijk de symptomen van slechte gewoontes. Daarom is het beter om een dieet niet te zien als een dieet, maar als een leefstijl. Wij helpen je daar graag bij!
Voorbeelden van crash diëten
Er zijn verschillende crash diëten op de markt te vinden. De ene is nog gekker dan de andere. Hieronder hebben we een aantal bekende voorbeelden van crash diëten op een rijtje gezet:
- Dokter Frank dieet
- Koolsoep dieet
- Yoghurt dieet
- Ziekenhuis dieet
- Kippensoep dieet
- HCG dieet
- Sap dieet
Gezond en met succes afvallen
Een crash dieet is lastig vol te houden en je zult je tijdens het volgen van een crash dieet erg slap voelen. Zodra je weer normaal gaat eten zal het lichaam de voorraden weer aan willen vullen en de spiermassa willen herstellen. Hierdoor slaat het lichaam een hoop vet op.
Het bekende dokter Frank dieet is recentelijk onderzocht en het is bewezen dat dit ook een crash dieet is. Wil je op een verantwoorde en gezonde wijze afvallen, dan is er voor jou de mogelijkheid het unieke Nederland Slank programma te volgen.
Met een crashdieet val je snel af en dat is vaak ook de reden waarom mensen hiervoor kiezen. Nadeel is dat de kilo’s er weer aanvliegen. Bij het programma van Nederland Slank is je hormoonhuishouding van belang en er zal dan ook gekeken worden naar de voedingsbehoefte van je lichaam om er weer balans in aan te brengen. Dat is namelijk de basis voor succesvol afvallen om daarna op gewicht te blijven.
Crashdiëet slecht voor het hart!
Al jaren zweren sommige mensen bij een crashdieet. Door gedurende een bepaalde tijd 600 tot 800 kcal per dag te consumeren, kun je in korte tijd veel kilo’s kwijtraken. Ter vergelijking, een volwassen vrouw met een gezond gewicht eet per dag ongeveer 2000 kcal. Deze extreme calorie-restrictie wordt bereikt door te vasten of door maaltijden te vervangen met bijvoorbeeld een maaltijdreep of maaltijdshake.
Crashdiëten onder de loep
Aan de Universiteit van Oxford hebben wetenschappers dit eetpatroon bekeken. Uit hun onderzoek blijkt dat het dieet voor mensen met een hartprobleem nadelige gevolgen kan hebben. Met een MRI-scan toonden zij aan dat al na 1 week het totale lichaamsvet 6 procent minder was.
Echter, het vet rond het hart met maar liefst 44 procent toegenomen en dit leidde tot een verminderde hartfunctie. Na 8 weken waren alle deelnemers er beter aan toe dan voor de studie. Lichaamsvet was afgenomen en de insulinegevoeligheid was toegenomen.
Geen dieet, maar een gezond voedingspatroon!
Onderzoek gaf aan dat dit effect op het hart veroorzaakt wordt, doordat bij acute calorierestrictie het lichaam snel veel vet vrijmaakt om energie te organiseren.
Na een week stabiliseert het lichaam zich en neemt de hoeveelheid vet rondom het hart weer af. Dit pleit voor een langzame afbouw van calorieën. De vraag is alleen of de calorie inname zo extreem beperkt moet worden. Ondanks dat het afvallen langzamer gaat, heeft het volgen van
voeding rijk aan groente en vezels op de lange termijn een beter effect op uw gezondheid.
Dus ben jij op zoek naar een gezonde manier om af te vallen en de gezondheid te verbeteren? Wacht dan niet langer en vraag een gratis consult aan!
Wij helpen jou graag verder naar een slank en gezond lichaam!
Geen crash dieet, wel Nederland Slank programma
Een crash dieet volgen is niet alleen weinig succesvol, maar ook nog eens slecht voor je gezondheid. In plaats van een onverantwoord crash dieet te gaan volgen, kun je maar beter het afslank-programma van Nederland Slank volgen.
Dat biedt tenminste wel de zekerheid van gezond, snel en verantwoord afvallen met blijvend resultaat. Kies voor zekerheid en gezondheid en doe mee met Nederland Slank. Bel ons via 085 06 57 472 of bestel het programma direct online.
Persoonlijke coaching
Afvallen met Nederland Slank betekent professionele begeleiding in de vorm van een persoonlijke coach. Die maakt een dieet plan dat volledig is afgestemd op uw individuele situatie.
De coach leert u bovendien alles over gezonde voeding en hoe u uw streefgewicht ook in de toekomst kunt behouden. Zo kunt u uw persoonlijke programma voor de rest van uw leven blijven gebruiken.
Onze professionele diëtisten geven consulten door het hele land
Nederland Slank heeft diëtisten in het hele land. Bovendien bieden we online consulten aan. Het maakt dus helemaal niet uit waar u woont, want onze professionele diëtisten zijn in heel Nederland beschikbaar om u te helpen wanneer u gaat afvallen met Nederland Slank.
*Disclaimer
Resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. De resultaten verschillen uiteraard per individu, daarom stellen wij voor iedereen een persoonlijk voedingsprogramma op.