Eiwit dieet

 

Het eiwit dieet, ook wel proteïnedieet genoemd, is heel populair bij mensen die veel en snel af willen vallen. Bij een eiwitrijk dieet wordt de hoeveelheid koolhydraten fors beperkt en vervangen door eiwitten.

Eiwitrijke voeding

Bread

Het voordeel van eiwitrijke voeding is dat je geen hongergevoel krijgt. Eiwitten geven een verzadigd gevoel, meer dan koolhydraten en vetten. Ook het spierverlies is bij dit dieet minder. Eiwitten gaan spierafbraak door snel afvallen tegen en bevorderen de vetverbranding.
Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Als je weinig koolhydraten eet, gaat je lichaam eiwitten maar vooral vet verbranden. Het lichaam komt daarbij in een zogenaamde ketose: het lichaam verbruikt vetzuren voor energie, waarbij ketonen vrijkomen. Deze stoffen zijn nodig als brandstof voor de hersenen bij gebrek aan glucose (koolhydraten).

Nieuwsgierig of meer weten over een eiwit dieet? Vraag een gratis consult aan!

Eiwitdieet nadelen

Ondanks deze kenmerken heeft een eiwitdieet nadelen. Deze eiwitdieet nadelen worden hieronder toegelicht.

Wat zijn de eiwitdieet nadelen?

Wat zijn de eiwitdieet nadelen? Hier geven wij u antwoord op. Eén van de belangrijke nadelen is het negatieve effect van een eiwitrijk dieet op je gezondheid. Een eiwitdieet is eenzijdig door het gebrek aan voedingsmiddelen met koolhydraten. Dit is voor een korte periode niet zo’n probleem, maar wel op de lange termijn.

bread-4957679_640

Eiwit dieet en koolhydraten

Koolhydraten zijn nodig voor het goed functioneren van het lichaam. Ze leveren energie voor je dagelijkse activiteiten en zijn essentieel voor de hersenen en het zenuwstelsel. Door de eenzijdigheid van het enkel eiwitrijke dieet kan ook een tekort ontstaan aan andere belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Eén van de andere nadelen van een eiwitdieet is de belasting van de nieren door een hoge eiwitinname, zeker bij mensen met een gestoorde nierfunctie. Afvalstoffen die ontstaan bij de spijsvertering van eiwitten worden namelijk via de nieren uitgescheiden.

Als gevolg van de beperkte koolhydraatinname kan door het ketoseproces een verzuring ontstaan van het lichaam. De afvalstoffen die bij ketose vrijkomen kunnen neerslaan in de gewrichten en de nieren, met als eventueel gevolg stijfheid en artrose in gewrichten, en nierstenen. Ook veroorzaken de ketonen, die via de urine en adem worden uitgescheiden, een naar aceton ruikende adem.

Eiwit dieet en darmen

Een probleem dat vaak voorkomt bij het eiwitdieet is verstopping van de darmen. Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan vezels. Vezels zitten met name in koolhydraatrijke producten. Ook bevat een eiwitrijk dieet vaak producten, zoals vlees en zuivelproducten, met veel verzadigde vetten. Verzadigde vetten kunnen het risico op hart- en vaatziekten verhogen.

Eiwitdiëten zijn kostbaar

Eiwitdiëten zijn kostbaar. Dit komt door de eiwitrijke maaltijdvervangers en tussendoortjes die vaak moeten worden aangeschaft, zoals eiwitten shakes, poeders en repen. Deze producten zijn duur, zeker bij langdurig gebruik. Daarbij worden ze vaak als ééntonig en weinig smaakvol ervaren.
breakfast-4250077_640

Zorgt het eiwitdieet voor gewichtsbehoud?

Zoals bij de meeste diëten is de kans groot dat de kilo’s er na verloop van tijd weer aankomen. Na de eiwitrijke en koolhydraatarme fase, met vaak een heel lage calorie-inname, ga je geleidelijk aan weer meer koolhydraten eten. En uiteindelijk verval je vaak weer in je oude eetpatroon. Vooral als het dieet niet onder professionele begeleiding wordt uitgevoerd met aandacht voor het aanpassen van de voedingsgewoonten.

Is het eiwitdieet een permanente oplossing voor gewichtsbehoud op lange termijn? Nee, voor de meeste mensen dus niet. Het eiwitdieet is niet lang vol te houden. Het zal regelmatig moeten worden herhaald om op gewicht te blijven. Dit dieet met enkel eiwitrijk voedsel is dus zeker geen gezonde keuze om af te vallen! Het eiwitdieet heeft dus genoeg nadelen.

Nederland Slank als beter alternatief

Nederland Slank is geen dieet. Wij hebben gekeken naar de nadelen van een eiwitdieet, en willen onze klanten hier niet mee belasten. Bij dit programma draait het juist om het herstellen van de hormoonhuishouding en niet alleen om het afvallen. Het is gebaseerd op vooraanstaand medisch onderzoek naar de effecten van de menselijke hormoonhuishouding op het menselijk lichaam en de gezondheid. Het gaat ervan uit dat overgewicht en andere stofwisselingsproblemen, zoals diabetes, een te hoog cholesterol en een hoog bloedsuiker worden veroorzaakt door een verstoord evenwicht in de hormoonhuishouding. Door middel van de juiste voedingsmiddelen in de juiste combinaties en juiste hoeveelheden kunnen de hormonen in het lichaam worden beïnvloed. Hiermee wordt het evenwicht hersteld.

Aan de hand van een bloedtest wordt een programma opgesteld gericht op je persoonlijke hormoonhuishouding. Het is dus een persoonlijk afslankprogramma, dat alleen succesvol is wanneer het op maat wordt afgestemd op je lichaam. Dit in tegenstelling tot het eiwitdieet en de meeste andere diëten, waarbij niet gekeken wordt naar de oorzaak van overgewicht. Qua aanpak en inhoud zijn deze diëten voor alle deelnemers gelijk zijn en het resultaat is vaak tijdelijk.

computer

Bij het Nederland Slank Programma word je persoonlijk begeleid door professionals (diëtisten). Het programma biedt een persoonlijk voedingsplan en begeleiding via Skype in alle fases van het programma. Het NederlandSlank programma wordt vergoed door een aantal ziektekostenverzekeraars. Dat betekent dat je een deel van de kosten terugkrijgt. Wij zijn zelfs zo overtuigd dat het Nederland Slank programma voor je zal werken, dat wij het aanbieden op basis van “no cure, no pay”: als je je doel niet bereikt dan krijgt je je geld terug!

Vraag nu je eerste gratis consult aan!

Ga dus voor een gezond en veilig programma van Nederland Slank en voorkom de bovenstaande eiwit dieet nadelen.

Kenmerken dieet
NederlandSlank
Eiwitdieet
Theorie/aanpak
– Herstellen van de persoonlijke hormoonhuishouding aan de hand van een bloedtest.
- Geen langdurige uitsluiting van voedingsstoffen.
- Gericht op de oorzaak van overgewicht nl. een verstoord evenwicht van de hormoonhuishouding.
– Afvallen door de hoeveelheid koolhydraten fors te beperken en te vervangen door eiwitten.
- Dieet is niet persoonlijk afgestemd op behoeften van het lichaam, maar voor iedereen gelijk.
– Eenzijdig door uitsluiting van koolhydraten.
– Pakt de oorzaak van overgewicht niet aan.
- Gezondheids-nadelen zoals extra belasting nieren en verstopping darmen.
Maaltijdvervangers/supplementen – Geen maaltijdvervangers nodig. Op basis van gezonde en verantwoorde voedingsmiddelen, verkrijgbaar bij supermarkten.
– Bij aanbeveling vitaminesupplementen korting op aanschaf.
Aanschaf (vaak kostbare) maaltijdvervangers, zoals shakes, poeders en repen.
Begeleiding Persoonlijke begeleiding door professionals (diëtisten) m.b.v. een uitgebreid bloedonderzoek, een persoonlijk voedingsplan en begeleiding via Skype in alle fases van het programma
Afhankelijk van dieet, vaak online begeleiding of zelfstandig te volgen.
Kosten
– (Deels) vergoed door verzekeraar
– Aangeboden op basis van no cure, no pay
– Eenmalige kosten
– Eventueel vergoeding door verzekeraar afhankelijk van dieet.
– Kostbaar door aanschaf maaltijdvervangers en het regelmatig herhalen van het dieet.

Eiwitdiëten

Er zijn ontzettend veel eiwitdiëten en aanbieders van eiwitdiëten. Voorbeelden zijn:

 • Ease4life dieet
 • ProDiet proteïne dieet
 • Prodimed proteïne dieet
 • PronoKal proteïne dieet
 • Modifast Protiplus
 • Cetodieet
 • Eiwitdieet of Proteïnedieet of Eierdieet
 • Be-Slank eiwitdieet
 • Proslank
 • Be in shape eiwitdieet
 • The Diet Box of D for Diet
 • Protidieet
 • Total Wellbeing Dieet
 • Maxifit Proteïne Eiwitdieet
 • PowerSlim Eiwitdieet
 • Sanaslank Eiwitdieet
 • Proday Eiwitdieet
 • Prodivita Proteïne Producten
 • Proslank by Jésthe
 • Protislank Eiwitdieet
 • Proviplus Eiwitdieet
 • SilproXs Eiwitdieet
 • TimFit Eiwitdieet
 • Tisanoreico Eiwitdieet
 • Vitaslank Eiwitdieet
 • Waistline Dieet
 • Weight Care Nutrition Sante
  Ook het Dr. Frank dieet en het Cambridge dieet zijn gebaseerd op de inname van weinig koolhydraten en veel eiwitten.

In een gevarieerde en gezonde voeding worden de eiwitten vooral geleverd door zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers. Ook brood, granen, peulvruchten, aardappelen en noten leveren eiwitten. Koolhydraten worden vooral geleverd door graanproducten zoals brood, rijst en pasta, door aardappelen en peulvruchten en door fruit en groente.