Het ideale dieet: bestaat dat wel?

dieet-4

Zo’n 10 jaar geleden was iedereen die wilde afvallen aan het ‘Sonja Bakkeren’. Een aantal jaar daarvoor was het dieet van Montignac helemaal hip, het was de opvolger van het Atkins dieet. Vandaag de dag is dat allemaal vergeten en is het trendy om aan Paleo of Keto te doen. Deze diëten hebben één ding gemeen: ze beweren allemaal dat ze het ideale dieet zijn. Maar bestaat dat eigenlijk wel, het ideale dieet?

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

In dit artikel bespreken we het volgende:

De reden waarom een dieet in of uit de mode kan zijn

Is een Paleo of Keto dieet dan de heilige graal?

De nadelen van rage diëten

4 redenen om niet zomaar aan een dieet te beginnen

Houd hier rekening mee als je wil afvallen

Dieet of nieuwe leefstijl?

De biologie van geluk

Kom weer in balans

Nooit meer op dieet met het programma van Nederland Slank

De reden waarom een dieet in of uit de mode kan zijn

Hoe kan het dat veel mensen op een bepaald moment een dieet aanbevelen en dat je er vervolgens een paar jaar later helemaal niets meer over hoort? De reden daarvoor is vrij simpel: bijna al die diëten hebben ook behoorlijke nadelen en zijn daarom op de langere termijn moeilijk vol te houden. Het resultaat daarvan is dat iemand die laaiend enthousiast over een bepaald dieet is, een paar jaar later weer met hetzelfde overgewicht te kampen heeft. En dus ook niet meer zo lyrisch is.

Neem nu bijvoorbeeld het dieet van Sonja Bakker. Met deze methode kun je in een korte periode veel kilo’s kwijtraken, maar met de eetschema’s bouw je in dezelfde periode ook een tekort aan ijzer, vitaminen en mineralen op. Bovendien is het dieet gericht op de korte termijn. Zodra je op je streefgewicht bent en de strenge eetschema’s laat varen, kom je heel snel weer aan.

Bij andere voorheen populaire diëten, zoals Montignac of Atkins, worden voedingsgroepen zoals (bepaalde) koolhydraten uitgesloten. Er kunnen wat resultaten op de korte termijn zijn, maar uiteindelijk kom je toch bepaalde voedingsstoffen tekort. En ook hier geldt: zodra je de teugels laat vieren komen de kilo’s keihard weer terug.

Is een Paleo of Keto dieet dan de heilige graal?

De principes van het Paleo dieet klinken goed: je gaat eten zoals de oermens deed. Dat houdt in dat je bewerkt voedsel laat liggen en geen suiker meer eet. Het is natuurlijk altijd een goed idee om alleen voedingsmiddelen met een verantwoorde afkomst in je maaltijden op te nemen en om suiker uit te bannen, maar ook hier kleven nadelen aan. Bij het Paleo dieet worden er namelijk weer belangrijke voedingsgroepen volledig uitgesloten, zoals alle soorten zuivel en peulvruchten.

paleo-dieet-slider

Bij het Keto dieet (ook wel Ketogeen dieet genoemd) is er weer wat anders verzonnen. Hierbij worden voornamelijk koolhydraten van het menu gestreept zodat je vooral veel vetten eet, zoals vlees en vis. Maar liefst 60 tot 80 procent van je totale calorie-inname bestaat uit vetten om zodoende je lichaam in ‘ketose’ te brengen. Op die manier zou je zoveel mogelijk vet verbranden.

Nu lijkt dat natuurlijk geweldig: afvallen terwijl je bijna alleen maar vetten eet. Maar besef wel dat met een dergelijk dieet alle balans weg is. Je hebt dagelijks een goede mix van macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten) nodig om je lichaam gezond te houden. De vetten die geadviseerd worden in het Keto dieet zijn tevens niet altijd de gezondste vetten. En bij het vermijden van koolhydraten wordt ook geadviseerd fruit zo veel mogelijk te laten staan. Terwijl de koolhydraten uit fruit natuurlijk onmisbaar zijn in een gezond eetpatroon!

De nadelen van rage diëten

Behalve de genoemde bekende diëten van Sonja Bakker, Montignac, Atkins, Paleo en Keto zijn er ook nog ontelbaar veel zogenaamde ‘rage diëten’. Dit zijn diëten die een tijdje populair zijn, maar waar je vervolgens nooit meer iets van hoort. De grootse reden waarom zo’n ragedieet altijd vrij snel weer van het toneel verdwijnt, is omdat de resultaten tegenvallen.

Bij een rage dieet eet je bijvoorbeeld alleen maar astronautenvoedsel. Of vervang je alle maaltijden door zogenaamde 'gezonde' shakes. En er zijn ook varianten waarbij er een hele grote nadruk op een bepaald product is, zoals het pompelmoesdieet of het kooldieet. Dit zijn crashdiëten waarbij je veel te weinig calorieën en voedingsstoffen binnenkrijgt. .

Je kunt misschien wel afvallen met deze methodes, maar dat gaat wel ten koste van je gezondheid. Je voelt je constant hongerig, moe, futloos en zult vaak hoofdpijn hebben. Bovendien vliegen de kilo’s er weer net zo snel aan zodra het dieet afgelopen is. Dus onder aan de streep heb je helemaal niets aan dit soort afvalmethodes.

Portraityoungwoman

4 redenen om niet zomaar aan een dieet te beginnen

Of je nu op een feestje van iemand hoort dat een bepaald dieet goed werkt of door een verleidelijke advertentie op internet wordt verleid, het is nooit verstandig om zomaar aan een dieet te gaan beginnen. We sommen 4 nadelen van een gemiddeld dieet even voor je op:

1. Veel diëten zorgen ervoor dat je ziek wordt

Bij veel diëten, vooral bij crashdiëten, staat het drastisch verlagen van je calorie-inname centraal. Omdat deze crashdiëten geen goede balans in voedingsstoffen- en waarden hebben, is de kans groot dat je je erg slecht gaat voelen. Dat komt omdat je lichaam niet de juiste brandstoffen krijgt.

2. Het uitsluiten van voedingsgroepen is erg ongezond

Veel diëten bevelen aan om bepaalde voedingsgroepen zoals vlees, vis, peulvruchten of zuivel volledig uit te sluiten. Hierdoor krijgt je lichaam te weinig belangrijke voedingsstoffen binnen terwijl je die wel nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Op de langere termijn is dit ontzettend ongezond.

3. Detox diëten werken niet

Detox diëten zijn gebaseerd op het idee dat gifstoffen zich in het lichaam opeenhopen en dat dat door bepaalde dingen te eten of helemaal niet te eten weggewerkt kan worden. Nu is het altijd goed om af en toe je lichaam te ondersteunen in het verwerken van afvalstoffen of om de darmen even goed te reinigen. Maar het zou geen langdurig dieet moeten zijn. Het langdurig reinigen/legen van de darmen is juist schadelijk voor de gezondheid en ook niet bevorderend voor het afvallen.

4. Rage diëten zijn vaak nergens op gebaseerd

Rage diëten zoals het pompelmoesdieet, het bloedgroepdieet of het 5:2 dieet zijn in de meeste gevallen op aannames gebaseerd en werken geen van allen op de langere termijn. Je eet niet met de juiste balans in voedingsstoffen en het is nagenoeg onmogelijk om het resultaat vast te houden. Als er überhaupt enig resultaat is. De enige garantie die je bij dergelijke diëten hebt, is dat het een jojo-effect op gang brengt.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Houd hier rekening mee als je wil afvallen

Als je eenmaal hebt besloten dat je je overtollige kilo’s kwijt wil raken, ga dan niet voor een dieet dat er alleen maar op is gericht om snel af te vallen. Deze methodes zijn ontzettend moeilijk vol te houden omdat je de hele dag door honger hebt. Daarnaast kom je tijdens het dieet belangrijke voedingsstoffen tekort en vliegen de kilo’s er weer aan zodra je weer terug naar je gebruikelijke eetgewoonten teruggaat.

Diëten die bepaalde voedingsgroepen uitsluiten, zoals bijvoorbeeld koolhydraten of zuivel, zijn ook geen oplossing. Met deze methodes kom je belangrijke macro- en micronutriënten tekort waardoor je je futloos en vermoeid gaat voelen omdat je lichaam brandstoffen tekort komt.

Het heeft geen enkel nut om aan een dieet te beginnen waarbij je de gezondheid aantast, dat moeilijk vol te houden is en waarbij de kans groot is dat je uiteindelijk al je overtollige kilo’s weer terugkrijgt. Je kunt beter voor een methode kiezen waarbij je zonder hongergevoel op verantwoorde manier naar een gezond gewicht werkt en je ook nog eens fitter, energieker en gelukkiger voelt.

old habit-3

Dieet of nieuwe leefstijl?

Het mag inmiddels wel duidelijk zijn: het ideale dieet bestaat niet. Dat komt voornamelijk omdat een dieet altijd tijdelijk is. Je past voor een bepaalde periode je manier van eten aan om af te vallen. Maar als je vervolgens van dat dieet afstapt omdat je je ideale gewicht hebt bereikt, zullen de kilo’s snel weer terugkomen. Om die reden is het beter om niet te beginnen aan een dieet, maar om je leefstijl aan te passen.

Daarom bieden we je bij Nederland Slank een nieuwe manier waar op je met gewone voedingsmiddelen lekker en volwaardig kunt eten. En die manier is ook nog eens heel goed om snel af te vallen en je veel beter in je vel te voelen. Het programma is namelijk gebaseerd op het reguleren van de hormoonbalans. Er wordt onder andere rekening gehouden met de verbanden tussen voedselinname en de bloedsuikerspiegel.

Als je voedsel eet waar veel insuline in zit (bijvoorbeeld brood, pasta en pizza), dan krijg je een hoge piek in je bloedsuikerspiegel. Je maakt dan veel insuline aan dat ervoor zorgt dat de bloedsuiker weer snel zal dalen. Het gevolg daarvan is dat je binnen korte tijd weer honger hebt en dat je voor je het weet de hele dag door aan het eten bent. Bij een evenwichtige voeding van eiwitten, gezonder vetten, groente en fruit stijgt je bloedsuiker ook, maar niet in hoge pieken. Hierdoor ben je meer verzadigd en kun je uren vooruit zonder dat je honger of trek krijgt.

Bij een evenwichtige manier van eten maak je minder insuline aan. Hierdoor krijg je minder snel honger èn sla je minder vet op. Het voordeel van het programma van Nederland Slank is dus dat je gewoon alle belangrijke voedingsstoffen eet, ook koolhydraten en vet, geen honger hebt en ook nog eens in een snel tempo afvalt.

Op die manier eet je jezelf naar een gezond gewicht en een fitter leven met minder kwaaltjes.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

De biologie van geluk

Wist je dat het maken van ongezonde eetkeuzes voor meer zorgt dan overtollige kilo’s of een kwakkelend lijf? Het is namelijk zo dat je hersenen gelukshormonen zoals dopamine, endorfine en oxytocine aanmaken. Maar als je een ongezond dieet volgt of op een andere manier verkeerd eet, wordt de aanmaak van deze gelukshormonen verstoord. De balans in deze belangrijke hormoonstoffen raakt hierdoor kwijt.

Je voelt je dan niet alleen futloos en moe, maar ook ongelukkig. Het is niet voor niets dat een term als 'troostvoeding' inmiddels is ingeburgerd. Producten met veel suikers en snelle koolhydraten gecombineerd met foute vetten en exorfinen (deze zitten onder andere in tarwe, gerst, rogge en zuivel) verhogen onze dopamine en endorfine gehaltes. Maar dit is altijd maar tijdelijk. De piek neemt net zo snel weer af, waardoor jouw verlangen naar meer bijna niet te stoppen is.

Er ontstaat een uitgebreid beloningssysteem dat ervoor zorgt dat je met fout voedsel jezelf gelukkig probeert te eten. En dik. Bij Nederland Slank helpen we je deze verwoestende vicieuze cirkel te doorbreken. Want van gezond voedsel wordt je pas ècht gelukkig.

Wil je meer weten over het effect van voeding en stress op je gelukshormonen? Je leest er hier alles over. 

Slechte-koolhydraten-min-4

Kom weer in balans

Een ander hormoon dat je lijf in de juiste hoeveelheden aan hoort te maken, is het menselijk groeihormoon. Vrouwen maken tijdens het slapen het groeihormoon aan (in de eerste vijf uur diepe slaap) en mannen maken het gedurende de hele dag in kleine piekjes aan.

Als je groeihormoon en insuline weer in balans zijn, stimuleert dit groeihormoon de vetverbranding en wordt het vet dat je eet omgezet in energie. Je serotonine gaat naar een normaal niveau waardoor je een beter humeur krijgt. Evenwichtige voeding zorgt dus niet alleen voor een goed figuur, het heeft invloed op het hele functioneren van je lichaam.

Omdat ieder lichaam anders is, stelt Nederland Slank op basis van je bloedwaarden een persoonlijk voedingsplan op. De hoeveelheden en soorten producten in je plan worden bepaald op basis van een bloedanalyse. Zo werk je met onze begeleiding naar een gezonder lichaam en een gelukkiger leven.

Nooit meer op dieet met het programma van Nederland Slank

Het programma van Nederland Slank is niet te vergelijken met een regulier dieet. De meeste diëten zijn namelijk gebaseerd op een zo laag mogelijke inname van calorieën, al dan niet door belangrijke voedingsgroepen uit te sluiten. Bij Nederland Slank doen we daar niet aan.

Wij vinden het helemaal niet nodig om een slot op je koelkast te zetten, veel te kleine porties te eten en om de hele dag honger te lijden. Het is belangrijker om met gewone voedingsmiddelen lekker en volwaardig te eten. Op die manier is het veel makkelijker om van troostvoedsel af te blijven en door de goede resultaten blijf je altijd gemotiveerd.

Ons programma heeft zelfs een no cure, no pay-garantie. Dat wil zeggen dat als het je niet lukt om met ons programma af te vallen, we de kosten volledig terugstorten. Je hebt dus –behalve overtollige kilo’s en een ongezonde levensstijl – helemaal niets te verliezen.

Ben jij benieuwd wat het programma van Nederland Slank voor jou kan betekenen? Vraag dan vandaag nog een gratis consult aan!

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult