bannerimage

Afvallen met een koolhydraatarm dieet

Hoe gezond is zo’n koolhydraatarm dieet eigenlijk? Heeft het alleen maar voordelen of ook nadelen?

Gratis consult

Snel en makkelijk afvallen, dat wil toch iedereen?

Koolhydraten en suikers zijn volgens velen de boosdoener van een ongezonde levensstijl. Steeds meer mensen zijn daarvan overtuigd en gaan voor een gezonde(re) levensstijl. Snel en makkelijk afvallen, dat wil iedereen wel. Daarom kiest men tegenwoordig voor een koolhydraatarm dieet. Toch weten mensen niet altijd waar koolhydraten en suikers in zitten, of wat het verschil is tussen de verschillende koolhydraten. Wij gaan dieper in op wat een koolhydraatarm dieet inhoudt, hoe gezond het nou werkelijk is en wat de voor- en nadelen zijn van een koolydraatarm dieet. 

Een koolhydraatarm dieet begint met het schrappen van zo veel mogelijk voedingsmiddelen waar koolhydraten in zitten. Je eet zo min mogelijk koolhydraten, dus deegwaren zoals brood en pasta zijn vaak als eerste weg uit het nieuwe voedingspatroon. Maar er bestaan meer koolydraatrijke voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan aardappelen, rijst, groente, fruit, peulvruchten en zuivel. Wees niet te fanatiek met schrappen; het menselijk lichaam heeft wel een bepaalde hoeveelheid aan koolhydraten nodig om te functioneren. Niet alle koolhydraten zijn per definitie slecht voor je. Er zitten een hoop stoffen in koolhydraten die je lichaam nodig heeft, zoals vitaminen, mineralen, vezels; de essentiële koolhydraten. 

koolhydraatarm dieet

Een belangrijke bron van energie

“He, maar koolhydraten zijn toch slecht voor je?” Niet allemaal dus. Er zit een belangrijk verschil in ‘goede’ koolhydraten en ‘slechte’ koolhydraten. De ‘slechte’ koolhydraten zitten in de brood, pasta, rijst en aardappelen. De ‘goede’ koolhydraten zitten in groente, fruit en peulvruchten. 

Bij een koolhydraatarme levensstijl haalt je lichaam meer energie uit vetten en eiwitten dan uit koolhydraten. De totale energie-inname is hierdoor hoog. Maar koolhydraten zijn nog steeds een belangrijke bron van energie. Eet je koolhydraten, dan breekt je lichaam dit af tot glucose. Glucose geeft je lichaam brandstof die je nodig hebt om te functioneren. De glucose slaat je lichaam op als glycogeen in je lever; een voorraad dat je lichaam gebruikt als de hoeveelheid glucose in het bloed daalt. 

Eet je geen of onvoldoende koolhydraten, dan zit er weinig glucose in het bloed. De voorraad glycogeen in de lever wordt gebruikt en raakt op en wordt niet meer aangevuld zolang je niet meer koolhydraten eet.

Om toch voldoende brandstof te hebben gaat je lichaam over op vetzuurverbranding. Door het verbranden van vetzuren ontstaan er ‘ketonen’ of ‘ketonlichamen’. Je lichaam kan ketonen als brandstof gebruiken in plaats van glucose. Ketonen maken het bloed zuurder. Het lichaam komt door het volgen van een ketogeen dieet in ‘ketose’. Maar dit gebeurt niet zomaar en er bestaan grote gezondheidsrisico’s als je hier blind in springt. 

Begin niet zomaar aan een koolhydraatarm dieet

Zoals gezegd heeft het menselijk lichaam wel een minimum aan koolhydraten nodig om te functioneren. Zonder de juiste begeleiding loop je waarschijnlijk een hoop essentiële voedingsstoffen mis. Dat heeft een groot en nadelig effect op de gezondheid. Hieronder staan de meest voorkomende nadelen van een onjuist (ongezond) uitgevoerd koolhydraatarm dieet:

  • Mislopen essentiële voedingsstoffen
  • Te veel eiwitten en vetten
  • Verzuring van het lichaam
  • Overbelaste lever

Hieronder lichten we ze nog even toe. 

Te veel eiwitten en vetten

Een koolhydraatarm dieet is rijk aan (dierlijke) eiwitten en (verzadigde) vetten. Dit is niet per definitie gevaarlijk of ongezond Maar op het moment dat je er te veel van binnen krijgt is dit wel een risico voor de gezondheid. 

Verzuring lichaam

Als je te veel eiwitten eet en te weinig mineralen binnen krijgt (vanuit groente of fruit) kan er verzuring ontstaan. Het lichaam breekt overtollige eiwitten af tot zure afvalstoffen, dit heeft als effect dat het lichaam verzuurt. Afvallen met een verzuurd lichaam is moeilijk en het veroorzaakt gezondheidsproblemen, zoals:

  • slecht slapen
  • huidproblemen
  • spierkrampen en gewrichtsklachten
  • maag- en darmklachten
  • infectiegevoeligheid

Overbelaste lever

Een ander gevaar van een onbegeleid koolhydraatarm dieet zit hem in de verzadigde vetten. Het lichaam heeft vetten nodig, maar te veel (verzadigde) vetten zorgt voor de overbelasting van de lever. Het is een van de belangrijkste organen in ons lichaam, dus daar mogen we best lief voor voor zijn. De lever verteert vetten, dus als het lichaam daar te veel van binnen krijgt, raakt de lever overbelast. Daar beginnen de gezondheidsproblemen. De lever is namelijk ook verantwoordelijk voor het uitscheiden van afvalstoffen en toxines. Bij een overbelasting scheidt de lever dus minder toxines en gifstoffen uit. Dit zorgt voor allerlei gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, huidklachten en vermoeidheid.

35 kilo suiker per jaar!

Tegenwoordig eet de gemiddelde Nederlander zo’n 35 kilo suiker per jaar. Ongeveer 85% van deze hoeveelheid koolhydraten krijgt men binnen door te eten uit pakjes en zakjes, sauzen, kant-en-klaar-maaltijden en zoete producten zoals koekjes en snoep. Het zit ook in ‘gewone’ producten, zoals brood, pasta en blik/pot groenten. 

Bijna al het bewerkte voedsel bevat suiker. Voedselfabrikanten stoppen vrijwel overal suiker in, voor de smaak en voor de houdbaarheid van producten. Hierdoor krijgen we ongemerkt de hele dag door te veel (ongezonde) koolhydraten en suikers binnen. Ook als we denken gezond te eten! Het gevolg van suiker op de gezondheid van ons lichaam wordt nog steeds onderschat. Krijg je te veel suiker binnen, dan heeft dat een negatief effect op de stofwisseling en op onze hormoonbalans en zo ontstaat insulineresistentie. 

Endorfine activeert insuline. Er is endorfine nodig om de bloedsuikerspiegel te reguleren,  in balans te krijgen en te houden. Als je endorfine systeem overbelast is, merk je dit aan je bloedsuikerspiegel: je bent niet verzadigd na een maaltijd en krijgt honger of trek. Je hebt zin in de verkeerde dingen, zoals suiker en koolhydraten en geeft sneller toe aan snack- en snaaigedrag.Insulineresistentie leidt tot een disbalans in de hormoonhuishouding en dit gaat vaak gepaard met gezondheidsproblemen, zoals overgewicht, vermoeidheid, diabetes, huidklachten, gewrichts- en spierpijnen en maag- en darmklachten. Je bent na het eten vaak niet energiek en fit, maar snel moe en prikkelbaar. Mensen met verminderd insulinegevoeligheid hebben snel honger en zijn vaak onverzadigbaar. 

Zo ontstaat insulineresistentie

Tijdens het eten van suikerrijke producten stijgt plotseling je bloedglucose. Dit geeft ons een energieker gevoel, maar dit is van korte duur. Het lichaam zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet te lang te hoog blijft, dus maakt het lichaam aanspraak op het insuline hormoon. De alvleesklier maakt insuline aan en heeft als functie om verschillende processen in ons lichaam te reguleren. De regulatie van de bloedsuikerspiegel is hierin een hele belangrijke.

Het lichaam reageert steeds heftiger op de pieken in de bloedsuikerspiegel. Het lichaam wil graag een lage bloedsuikerspiegel en doet er alles aan om het weer te laten dalen. De alvleesklier wordt aan het werk gezet om insuline te produceren, hoe meer suiker en koolhydraten er in je lichaam komt, hoe harder de alvleesklier werkt om insuline aan te maken. Een overmatige toename van insuline maakt insulinereceptoren echter ongevoelig voor de insuline met als gevolg dat de insuline niet meer wordt opgenomen in de cellen. Het lichaam wordt insulineresistent.

Insuline is dus een belangrijk hormoon. Het gaat door je hele lichaam en geeft je cellen energie. Zijn je bloedsuiker en insuline productie in balans? Dan is ook je endorfine en bloedsuiker in orde. Je hebt energie, een verzadigd gevoel en dus geen honger of trek meer. En dat is dus gunstig voor het afvallen! Maar hoe kom je op dat punt?

Zorg voor goede begeleiding

Het is erg aantrekkelijk om een koolhydraatarm dieet te beginnen als je snel gewichtsverlies wenst. Maar zoals je hierboven leest: het brengt grote risico’s met zich mee als je niet de juiste begeleiding hebt. Een koolhydraatarm dieet op zichzelf leert je tevens niet hoe jij je levensstijl verandert zodat je ook op gewicht blijft. Nederland Slank helpt hierbij. 

Met het persoonlijke voedingsplan zorgt Nederland Slank dat er altijd voldoende koolhydraten in de voeding zit. Het is een plan zónder ongezonde suikers en mét de juiste hoeveelheid gezonde koolhydraten, uit natuurlijke (dus onbewerkte) voedingsmiddelen. Zo krijg jij altijd de juiste hoeveelheden binnen en bereik en behoud jij een gezond(er) gewicht. Zo blijft je bloedsuikerspiegel in balans en wordt je geholpen om van eventuele insulineresistentie af te komen. 

Geen pakjes, zakjes en kant-en-klaar maaltijden. Geen kilo’s koolhydraten uit zetmeel, maar kwalitatieve voeding, rijk aan de juiste voedingsstoffen. Aan de hand van een analyse van jouw bloedwaarden stellen wij een persoonlijk voedingsplan samen. Dit plan staat vol producten die jouw stofwisseling weer in balans brengt. Je zorgt samen met onze hulp voor een lichaam dat weer goed functioneert; de voedingsstoffen maken energie aan in plaats van (buik)vet. Zo voorkom je ook kleine ontstekingen en gezondheidsklachten.Samen brengen wij jouw lichaam weer in balans. 

Meer weten?

Tijdens de consults leer je alles over de gezonde(re) levensstijl die bij jou past. Met een op maat gemaakt plan zit jij straks lekkerder in je vel; door de juiste voeding. Begin samen met ons een aan gezond(er) eetpatroon en een gezond(er) leven. 

Op de pagina “programma” staat meer informatie over onze werkwijze. Wil je weten wat je van Nederland Slank kunt verwachten? Meld je aan voor een vrijblijvend consult en kom erachter wat Nederland Slank voor jou kan betekenen!

Vraag vandaag nog een gratis consult aan!