jorieke-nederland

Paleo dieet

Paleo moedigt ons aan om te eten zoals onze voorouders deden. Maar is dat wel zo gezond?

Gratis consult

Paleo: Oerdieet

Het concept is dat de mens zich tot 50.000 jaar geleden heeft geëvolueerd op een dieet dat heel anders is dan de huidige eetgewoonten. Daarom, zeggen voorstanders van het Paleo dieet, moeten we, om gezonder, slanker, sterker en fitter te worden, ons huidige dieet heroverwegen en een aantal voedingsgroepen die wij inmiddels als fundamenteel zien, verwijderen uit ons dieet.

Paleo biedt alles, van vetverlies tot meer energie en een mooiere huid. Aantrekkingskracht heeft het zeker. Maar wat is Paleo nu eigenlijk?

Wat is Paleo?

Benieuwd naar wat het Paleo dieet is? Het Paleo dieet zegt dat ons moderne westerse dieet niet gezond is. Dat is ook helemaal waar. Dus wat moeten we doen om het beter te maken? Het Paleo dieet moedigt ons aan om onze voeding te baseren op de volgende voedingsmiddelen:
- Vlees
- Vis
- Andere dierlijke producten (zoals eieren of honing)
- Groenten en fruit
- Rauwe noten en zaden
- Gezonde vetten (zoals kokosolie, olijfolie, avocado).

De volgende voedingsmiddelen moeten vermeden worden:
- Granen (zoals gerst, maïs, haver, rijst, rogge en tarwe)
- Aardappels
- Bonen of peulvruchten
- Zuivelproducten
- Zout
- Geraffineerde suiker
- Geraffineerde vetten
- Frisdrank en vruchtensappen
- Verwerkte voedingsmiddelen

Voorbeeld Paleo menu

Dag 1

  • Ontbijt: Omelet met spinazie, in kokos olie gebakken. 1 stuk fruit
  • Lunch: Kip salade met olijf olie. Handje walnoten
  • Avond: Zalm gebakken in olijf olie met groenten

Dag 2

  • Ontbijt: Aardbeien en banaan
  • Lunch: Tonijnsalade met selderij
  • Lunch: Kip gebraden in kokos olie met groenten.

paleoHet Paleo dieet

Het Paleo dieet heeft veel positieve eigenschappen: Het benadrukt natuurlijke voeding, magere, eiwitten (liefst van buiten lopende dieren), groenten, fruit en gezonde vetten.
Verschillende studies concluderen dat het Paleo dieet de bloeddruk, glucose tolerantie en lipidenprofiel doet verbeteren. Het verhoogt ook de gevoeligheid voor insuline en vermindert de insulinesecretie.*

De risico’s van het Paleo dieet

Het Paleo dieet laat sommige voedingsmiddelen weg, zoals zuivel en granen die wij de laatste 50 jaar in de westerse wereld erg gewend zijn te gebruiken.
Bonen en peulvruchten zijn ook niet toegestaan in het Paleo dieet. Daarom is het voor vegetariërs moeilijker om het Paleo dieet te volgen aangezien bonen en peulvruchten een belangrijke bron van eiwitten zijn.

En een punt van aandacht kan zijn dat het een algemeen dieet is.
Het volgen van een lijst met “goede” en “slechte” producten zonder een persoonlijk programma is problematisch voor de meeste mensen die al uit balans zijn geraakt door de huidige voedingsgewoonten, en daardoor toch teveel blijven eten. En wellicht ook de balans tussen voedingsmiddelen niet helemaal goed begrijpen en inpassen. Een voorbeeld is het handje noten dat vaak ontaardt in veel meer dan de bedoeling is. Daarnaast vinden sommigen het volgen van het Paleo dieet best prijzig omdat het veel vlees en vis bevat.

Waarom Nederland Slank en niet Paleo?

Als we Paleo vergelijken met het het Nederland Slank programma zien we een groot verschil:
De Paleo boeken of dieetboeken geven doorgaans algemene richtlijnen terwijl het Nederland Slank programma zich richt op uw persoonlijke behoeften.
De hormoonbalans wordt weliswaar in beide gevallen beïnvloed door de insuline aanmaak te beperken, maar, door o.a. exacte hoeveelheden voor te schrijven en daarmee o.a. glycogeen-uitputting te realiseren zult u in het Nederland Slank programma binnen twee weken een betere balans in het lichaam bewerkstelligen. Niet alleen de hormoonbalans maar ook de darmflora herstelt zich. Daarmee zien we dat veel weefsels zich herstellen en dat ook de geest in balans komt.
Het bijkomende gevolg is, dat men minder behoefte heeft aan “verkeerd” of teveel eten.
Voor mensen die last hebben van overgewicht, blijft dit met het Paleo dieet vaak een probleem. Zij blijven van de “goede” dingen, toch te veel eten*.

Werkwijze Nederland Slank programma

Door het bloed af te nemen kijken we of er beperkingen zijn en welke voeding optimaal werkt voor jouw lichaam. Daarbij gaan we uit van normale, onbewerkte levensmiddelen, die gewoon in de winkel te koop zijn. En waar ook de hele familie van mee kan eten.
Door precies op maat voor te schrijven wat je eet, welke combinaties, tijdstippen, de verhoudingen en de hoeveelheden is je lichaam binnen een paar dagen gewend aan de nieuwe, fittere situatie.

En zeg nou zelf, waarom zou je langer wachten met een gezond leven, dan nodig is? Neem contact met ons op voor een gratis consult!

*Disclaimer

Resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. De resultaten verschillen uiteraard per individu, daarom stellen wij voor iedereen een persoonlijk voedingsprogramma op.