Eiwitpoeder

bannerimage

Genoeg eiwitten eten is belangrijk voor iedereen. Eiwit is een essentiële bouwsteen voor je lichaam en haal je normaal gesproken uit dierlijke en plantaardige producten zoals vlees, zuivel, eieren en peulvruchten. Lukt het je niet om voldoende eiwitten binnen te krijgen of heb je een verhoogde behoefte aan eiwitten omdat je aan spieropbouw werkt? Dan kan het handig zijn om eiwitpoeder te gebruiken. Maar wat is dit precies en hoe veilig is het gebruik van eiwitpoeder? Nederland Slank legt het uit.

In dit artikel bespreken we het volgende:

protein powder dark

Wat is eiwitpoeder?

Zoals de naam al doet vermoeden, is eiwitpoeder eiwit in poedervorm. Het is een supplement, wat betekent dat het een toevoeging is op je normale eetpatroon. Je gebruikt het dus alleen wanneer je met je normale voedingspatroon te weinig eiwit binnenkrijgt. Voor een gemiddelde volwassene is dat 0,83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag. Voor intensieve sporters, zwangere vrouwen, kinderen en mensen met bepaalde aandoeningen geldt dat ze iets meer eiwit in mogen nemen.

melk-2

Het poeder wordt gemaakt door een bron van proteïne te nemen, zoals melk of ei, en deze helemaal te ontdoen van vetten, koolhydraten, vezels en mineralen. Hierdoor blijft enkel de proteïne over. Soms worden er extra supplementen aan het eiwitpoeder toegevoegd, zoals bepaalde vitaminen en mineralen. Daarnaast bevat eiwitpoeder vaak een vorm van zoetstof en kunstmatige smaakstoffen. Zo kan het poeder de smaak van vanille, chocolade, aardbei of banaan krijgen. Dat maakt het product lekkerder, waardoor je het makkelijker inneemt.

hennep

Er bestaan ook eiwitpoeders op basis van een plantaardige eiwitbron, zoals hennep poeder gemaakt van hennepzaad. Hennep eiwitpoeder heeft een hoge biologische waarde en een hoog eiwitgehalte. Het wordt verkregen vanuit hennepzaden door na een koude persing het te vermalen tot een fijn poeder. De smaak is licht nootachtig en de verteerbaarheid van de eiwitten is vrij hoog. Hennepzaad bevat ongeveer 45% olie, 35% eiwit en 10% koolhydraten.

Eiwitpoeder is ontwikkeld om snel en makkelijk te zijn. Je krijgt namelijk direct veel eiwitten binnen. Afhankelijk van het merk bevat één schepje eiwitpoeder 10 tot 30 gram eiwitten. Doordat het in poedervorm komt, kan je het in water oplossen, in smoothies verwerken of zelfs gebruiken om mee te bakken.

Welke soorten eiwitpoeder zijn er?

We kunnen eiwitten uit allerlei voedingsbronnen halen. Het is dus niet gek dat eiwitpoeder ook van talloze verschillende producten gemaakt kan worden. Je kunt ervoor kiezen om eiwitpoeder op basis van zuivel te kopen, maar er zijn ook plantaardige alternatieven. Dit zijn de meest voorkomende soorten eiwitpoeder:

  • Wei: dit eiwit komt uit koeienmelk en wordt snel en gemakkelijk geabsorbeerd door het lichaam. Het bevat ook alle bouwstoffen die je lichaam uit eiwitten moet halen.

  • Caseïne: ook dit eiwit wordt uit melk gehaald. Het is rijk aan glutamine, een aminozuur dat verantwoordelijk is voor spierherstel. 

  • Soja: dit is een plantaardig eiwit dat net zo compleet is als wei-proteïne. Dat maakt het een goed alternatief voor iedereen die geen zuivel wil of kan eten.

  • Erwt: ook erwten zijn rijk aan eiwitten die vaak in poeders verwerkt worden. Het is een goede bron van Arginine, een aminozuur dat ervoor zorgt dat je spieren voldoende voedingsstoffen opnemen.

  • Hennep: het voordeel van hennep is dat het geheel plantaardig is, maar ook gezonde vetzuren bevat. Hierdoor is het een erg voedende bron van proteïne.

Wat zijn de voordelen van eiwitpoeder?

Je weet nu wat eiwitpoeder is en uit welke bronnen het gehaald kan worden, maar waarom zou je eigenlijk eiwitpoeder gebruiken? Er zitten een aantal gezondheidsvoordelen aan dit supplement.

Het is een effectieve bron van eiwitten

Een tekort aan eiwitten heeft enorm veel invloed op je lichaam. Daarom is eiwitpoeder een uitkomst voor iedereen die op een snelle en makkelijke manier eiwitten wil binnenkrijgen. Het voordeel is dat je één specifieke voedingsstof binnenkrijgt. Extra koolhydraten en vetten blijven dus achterwege. Dit is wel afhankelijk van het type eiwitpoeder dat je gebruikt, aangezien sommige poeders toegevoegde suikers bevatten.

sterker worden spieren

Het stimuleert de groei van spieren

Het opbouwen van spieren is niet alleen belangrijk voor bodybuilders of andere sporters. Zo kun je door ouderdom tot de helft van je spiermassa verliezen. Dat is te voorkomen door regelmatig te bewegen en door je lichaam de juiste bouwstenen te geven. Eiwit is dan onmisbaar.

Door eiwitpoeder in te nemen, ben je ervan verzekerd dat je lichaam voldoende eiwitten binnenkrijgt. Kies je voor een eiwitpoeder op basis van wei of soja? Dan krijg je ook alle essentiële aminozuren binnen die de spieropbouw stimuleren. Je haalt het meeste uit het eiwitpoeder door het poeder na het sporten in te nemen. Dat verbetert het herstel van je spieren, wat uiteindelijk weer tot groei leidt.

hoge-bloeddruk-meten-1024x685

Het kan je bloeddruk verlagen

Een hoge bloeddruk is de veroorzaker van veel hart- en vaatziekten. Het is daarom belangrijk om je bloeddruk onder controle te houden. Eiwitpoeder kan daarbij helpen. Uit onderzoeken blijkt namelijk dat het innemen van zuivel kan leiden tot een lagere bloeddruk. Eiwitpoeder bevat dezelfde voedingsstoffen die helpen met het verlagen van de bloeddruk.

Onderzoekers hebben voor de zekerheid onderzocht of het gebruik van weiproteïnepoeder helpt met het verlagen van de bloeddruk. Bij een inname van 22 gram proteïnepoeder per dag zagen de onderzoekers dat de bloeddruk daadwerkelijk verlaagde. Dit effect was wel alleen zichtbaar bij mensen die al een te hoge bloeddruk hadden. Voor mensen met een gezonde bloeddruk was er geen zichtbaar effect aanwezig.

diabetes

Het kan klachten van diabetes type 2 verhelpen

Mensen met diabetes type 2 reageren niet meer goed op het hormoon insuline. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het balanceren van de bloedsuikerspiegel. Gebeurt dat niet meer goed? Dan kan dit allerlei klachten opleveren, van vermoeidheid tot slecht zicht. Patiënten met diabetes type 2 moeten daardoor goed in de gaten houden hoeveel koolhydraten ze binnenkrijgen. Daarnaast kan bepaalde voeding helpen met het balanceren van de bloedsuikerspiegel, zoals eiwitpoeder.

Zo is het effect van weiproteïnepoeder op de bloedsuikerspiegel onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dat deze vorm van proteïnepoeder de aanmaak van insuline stimuleert en ervoor zorgt dat het lichaam gevoeliger op insuline reageert. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel beter in balans. Andere bronnen van eiwitten, zoals vis of eieren, lieten dit effect ook zien. Het effect van weiproteïne was alleen een stuk groter.

Het werkt ontstekingsremmend

Wanneer je lichaam beschadigd raakt, reageert het door te ontsteken. Ontstekingen kunnen dus overal op en in het lichaam voorkomen, waarbij er soms chronische ontstekingen ontstaan. Deze chronische ontstekingen zijn uiteindelijk schadelijk voor je gezondheid en moeten daarom zo effectief mogelijk worden aangepakt. Medicatie helpt vaak maar tijdelijk, maar met de juiste voeding pak je de oorzaak aan. Zo hebben eiwitten een ontstekingsremmende werking. Door eiwitpoeder te nemen kun je dus mogelijk ontstekingen remmen.

Onderzoekers hebben bekeken hoe het lichaam reageert op eiwitpoeder. Ze hielden vooral de hoeveelheid C-reactief proteïne in het lichaam in de gaten. Dit is een proteïne die wordt aangemaakt tijdens een ontsteking. Wanneer mensen tijdens het onderzoek langdurig proteïnepoeder gebruikten, zakte de hoeveelheid C-reactief proteïne aanzienlijk sneller dan bij mensen die dit niet deden. Er wordt daarom gedacht dat proteïnepoeder een ontstekingsremmende werking heeft.

buik

Het is erg vullend

Niet alle vormen van voeding zijn even verzadigend. Zo kan het gebeuren dat je na een handvol chips nog veel honger hebt, terwijl een portie gegrilde kip je erg verzadigd laat voelen. Dat heeft te maken met de samenstelling van deze producten. Over het algemeen zorgt proteïne voor meer verzadiging dan koolhydraten of vetten. Het is dus niet gek dat eiwitpoeder ook een sterk verzadigende werking heeft.

Dat is vooral belangrijk wanneer je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven. Gewicht verliezen met een hongergevoel is namelijk erg moeilijk. Je lichaam blijft om eten vragen, wat de kans vergroot dat je uiteindelijk naar ongezonde snacks grijpt of juist onnodig veel eet. Eiwitpoeder voorkomt dit hongergevoel en zorgt ervoor dat je lichaam gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt.

gewichtsverliesafvallen

Het helpt je met afvallen

Naast de verzadigende werking heeft eiwitpoeder nog een paar voordelen die je helpen met afvallen. Een belangrijke daarvan is dat het poeder je metabolisme kan versnellen. Je verbrandt dus meer energie, wat het uiteindelijk makkelijker maakt om af te vallen.

Doordat eiwitpoeder de spiergroei stimuleert, helpt het ook op deze manier met afvallen. Des te groter je spiermassa, des te hoger je metabolisme. Je lichaam heeft namelijk meer energie nodig om de spieren te onderhouden. Hierdoor val je langzaam maar zeker meer af.

Wat zijn de nadelen van eiwitpoeder?

Het gebruik van eiwitpoeder kan verschillende voordelen bieden, maar hoe zit het met de nadelen? Er zijn een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden.

suiker-1

Er kunnen veel suikers en calorieën in verstopt zitten

Wanneer je eiwitpoeder gebruikt, ga je er mogelijk vanuit dat je alleen eiwitten binnenkrijgt. Dat is in de meeste gevallen niet zo. Veel producenten voegen suikers aan hun product toe om de smaak te verbeteren. Bij sommige poeders krijg je per schepje maar liefst 23 gram suiker binnen. Zo verandert die simpele eiwitshake ineens in een calorieënbom die ook je bloedsuikerspiegel aantast.

Wil je eiwitpoeder dus op een gezonde manier in je voedingspatroon verwerken, dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar een variant zonder toegevoegde suikers of zoetstoffen. Het nadeel is dat de smaak van deze poeders minder lekker is, waardoor sommige mensen ze sneller laten staan.

last van buik

Het kan maag- en darmproblemen veroorzaken

Ben je erg gevoelig voor zuivel, bijvoorbeeld omdat je lactose-intolerant bent? Dan kan het gebruik van eiwitpoeder voor klachten zorgen. Dit geldt vooral voor eiwitpoeders op basis van melk. Deze eiwitpoeders zorgen soms ook voor klachten bij mensen die niet intolerant zijn. Je kunt last krijgen van een opgeblazen gevoel, misselijkheid, kramp en diarree.

Sommige mensen kiezen daarom liever voor eiwitpoeder op plantaardige basis. Helaas zorgt ook deze vorm van eiwit soms voor buikpijn. Dat heeft juist te maken met de grote hoeveelheid vezels die in deze eiwitpoeders zit. Dit stimuleert je maag- en darmen te veel, wat uiteindelijk voor klachten zorgt.

Er zitten mogelijk schadelijke stoffen in

Naast suikers en zoetstoffen zitten er mogelijk nog andere schadelijke stoffen in eiwitpoeders. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 75% van de populairste Amerikaanse eiwitpoeders lood bevatten. Ook zware metalen zoals kwik, cadmium en arsenicum werden in de poeders aangetroffen. De poeders bevatten meer van deze metalen dan volgens gezondheidsrichtlijnen is toegestaan.

Daarnaast werden er tijdens het onderzoek te hoge hoeveelheden pesticiden en BPA in de eiwitpoeders gevonden. Doordat eiwitpoeder een sterk bewerkt product is, weet je nooit zeker wat je precies binnenkrijgt. Het is daardoor ook niet zeker of eiwitpoeder op de lange termijn gezondheidsklachten op kan leveren. Hierdoor is het beter om voorzichtig te zijn met deze producten.

Ze zijn meestal onnodig

Wil je je lichaam zo gezond mogelijk houden? Dan is een gezond en gevarieerd voedingspatroon essentieel. Dat betekent dat je voldoende koolhydraten, vet, eiwitten, vitaminen en mineralen binnenkrijgt. In dat geval heb je extra eiwitpoeder helemaal niet nodig. Dit product moet echt als een supplement gezien worden. Je gebruikt het dus alleen wanneer je om bepaalde redenen echt te weinig eiwitten binnenkrijgt en dit tekort niet kunt aanvullen met gewone voeding.

Dat maakt eiwitpoeder voor de meeste mensen onnodig. Goed eiwitpoeder is bovendien relatief duur, vooral wanneer je op zoek bent naar een product zonder toegevoegde suikers en schadelijke stoffen. Het is daarom beter om vooral op je dagelijkse eiwitinname te letten door bijvoorbeeld net wat meer vlees, vis, zuivel of peulvruchten te eten.

Zo gebruik je eiwitpoeder

Wil je toch graag aan je eiwitbehoefte voldoen door eiwitpoeder te gebruiken? Dan is het fijn om te weten hoe je dit product het beste gebruikt. Het is belangrijk om te onthouden dat je niet meer eiwitpoeder moet innemen dan nodig. Bereken daarom je dagelijkse eiwitinname en kijk hoeveel eiwitpoeder je moet gebruiken om een tekort aan te vullen. Voor veel mensen is een schepje per dag voldoende.

Vervolgens is het fijn om te weten hoe je eiwitpoeder in je voedingspatroon verwerkt. Er zijn verschillende manieren om dat te doen.

eiwit shake

In een shake

Dit is de populairste manier om eiwitpoeder te gebruiken. Het poeder lost relatief makkelijk op in vocht. Wil je het zo simpel mogelijk houden? Meng een schep eiwitpoeder dan met een glas water en roer het goed door. Ben je juist op zoek naar de textuur van een milkshake of smoothie? Doe dan een schep eiwitpoeder in de blender met wat melk, fruit en eventueel een handjevol groenten. Je kunt zelf experimenteren met verschillende smaken.

yoghurt-1

In je yoghurt

Geniet je graag van een kom yoghurt, eventueel met wat vers fruit erdoor? Je kunt hier gemakkelijk een schepje eiwitpoeder doorheen mengen. Het eiwitpoeder lost vrij makkelijk op in yoghurt, waardoor je er weinig van merkt. Kies je voor eiwitpoeder met een toegevoegde smaak? Dan smaakt je yoghurt ook meteen naar vanille, aardbei of chocolade. Dat betekent wel dat je ook toegevoegde suikers en smaakstoffen binnenkrijgt.

havermout

Door de havermout

Ook havermout is een goede maaltijd om eiwitpoeder in te verwerken. Je maakt de maaltijd nog gezonder door er verse appels, een beetje kaneel en gebroken lijnzaad aan toe te voegen.

baksels

In baksels

Bakken met eiwitpoeder is heel eenvoudig. Je kunt gewoon je geliefde recept volgen, maar vervangt dan een klein gedeelte van het meel met eiwitpoeder. Dit maakt het recept meteen vullend en zorgt ervoor dat je ook gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt wanneer je af en toe is een puntje taart of brownie eet.

pannenkoek fram

In pannenkoeken

Bak je af en toe pannenkoeken? Het is niet de gezondste keuze, maar je kunt dit wel gezonder maken door een deel van het meel weg te laten en te vervangen met eiwitpoeder. De pannenkoeken geven je zo een verzadigd gevoel en bevatten net wat meer gezonde bouwstenen voor je lichaam.

plantaardige voeding

Een volwaardig voedingspatroon met Nederland Slank

Het is ontzettend belangrijk om voldoende eiwitten te eten. Ze zorgen voor sterke spieren, stimuleren de celvernieuwing en houden je verzadigd. Vind je het lastig om dagelijks genoeg eiwitten te eten? Dan kan eiwitpoeder een uitkomst zijn. Houd er wel rekening mee dat deze poeders sterk bewerkte producten zijn die vaak ook extra suikers bevatten. Hierdoor is eiwitpoeder niet de gezondste keuze. Je eiwitinname verbeteren doe je het beste door gezonde, onbewerkte voedingsmiddelen, zoals vlees, gevogelte, vis, zuivel, noten of peulvruchten aan je voedingspatroon toe te voegen.

Wil je zeker weten dat je een compleet voedingspatroon hebt, inclusief voldoende eiwitten? Nederland Slank helpt je op weg. Wij benaderen jouw voedingspatroon vanuit de orthomoleculaire voedingsleer. We kijken wat je lichaam nodig heeft en proberen disbalansen op te lossen met behulp van voeding. In de meeste gevallen heb je namelijk geen extra supplementen nodig, want in je voeding zit alles wat je lichaam nodig heeft. Wil je meer te weten komen over onze werkwijze? Neem dan contact met ons op voor een gratis consult.

Plan Meteen Mijn Gratis Video Consult In