Gebrek aan intimiteit door overgewicht. Een zwaarwegend probleem.

jorieke-nederland-3

Het is een gevoelig onderwerp waar niet vaak openlijk over gesproken wordt. Toch willen wij het eens bij je aansnijden omdat vele, met name vrouwen, hier in hun relatie tegenaanlopen. En dat is een (gebrek aan) intimiteit als er sprake is van overgewicht. Daarmee bedoelen we in dit artikel met name de seksuele intimiteit. Er wordt nogal eens luchtig of lacherig over gedaan. Niet voor niets echter staat seks, samen met ademen, eten, drinken, slapen en onderdak in de onderste laag van de behoeftepiramide van maslow.

In dit artikel bespreken we het volgende:

intimiteit

Samen met eten, drinken, slapen en een dak boven je hoofd. De mens heeft nu eenmaal, enkele uitzonderingen daargelaten, seksuele intimiteit nodig om een volledig en volwaardig leven te leiden. Daarnaast leven we momenteel ook in een volledig “verseksualiseerde” samenleving. ‘Seks Sells’ is niet voor niets een veelgebruikte en succesvolle reclameslogan. Juist met de huidige overvloed aan porno(verslavingen) en vertekende lichaamsbeelden door photoshop, botox en mummy make overs is het belangrijk dat je je goed voelt in je eigen lichaam. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen, al heeft de laatste groep er beduidend vaker last van.

beeld

Hou je van je spiegelbeeld?

Een gezonde geest in een gezond lichaam kan genieten van aandacht. Straalt zelfverzekerdheid uit, kan complimenten ontvangen. Kan zichzelf laten gaan, verliezen in het moment en een wederzijdse deling van positieve energie beleven. Er zijn natuurlijk vrouwen en mannen die zich niets aantrekken van die paar pondjes (of inmiddels kilo’s) te veel, maar de meesten van ons zullen toch op zijn minst wat twijfels hebben bij ons spiegelbeeld. En dat is ook geen enkel probleem. Niets menselijks is ons vreemd.

Maar zou het niet fijn zijn om weer optimaal te genieten met je geliefde in plaats van je tijdens het gepassioneerde liefdesspel af te vragen of dat vetrolletje niet afstotelijk staat of die bierbuik niet in de weg zit? Een dergelijke mindset heeft alleen maar nadelen en is het directe resultaat van overgewicht en dus niet lekker in je lijf zitten. En het bijbehorende tekort aan hechting en het gevoel niet genoeg geliefd te zijn, heeft een direct gevolg voor onze geluksstofjes, de endorfinereceptoren. De daaropvolgende endorfineresistentie staat het succesvol afvallen vervolgens behoorlijk in de weg.  https://www.nederlandslank.nl/blog/de-biologie-van-hechting. Voor je het weet raak je verstrikt in een eindeloze vicieuze cirkel van frustratie en afwijzing. Al is het dan maar van jezelf.

gebrek

Gevolgen van gebrek aan intimiteit

De mogelijke gevolgen van gebrek aan intimiteit door overgewicht binnen de relatie zijn echter niet te onderschatten:

  • Laag zelfbeeld

  • Lager libido en erectieproblemen

  • Minder hechting binnen de relatie

  • Moeilijker zwanger worden

Om er maar een paar op te noemen.

herkennen-depressie

Een laag zelfbeeld

Een laag of vertekend beeld door overgewicht komt helaas vaker voor bij vrouwen dan bij mannen maar heeft toch voor beide partners binnen de relatie gevolgen. De vrouw voelt zich niet meer aantrekkelijk, verbergt haar lichaam. Wil minder vaak vrijen en als het gebeurt moet het licht uit. Een complimentje wordt met achterdocht begroet en als struikelblok vermomde vragen als ‘maakt deze broek mij dik’ liggen op de loer om issues in de communicatie met de partner te veroorzaken. Het antwoord op die vraag is namelijk niet te doen voor een man. He can only go wrong! Daarmee kaarten we meteen de andere kant van de partnermedaille aan.

Het is namelijk zo goed als onmogelijk voor een partner, vaak een man maar voor vrouwen geldt hetzelfde, om gewichtige kwesties aan te snijden. Google maar eens ‘ik vind mijn vrouw te dik’ of ‘mijn man wil geen seks meer met me omdat ik te dik ben’.  De vele resultaten schetsen meteen een trieste realiteit. Duizenden mannen en vrouwen die nog veel van hun partner houden hebben om wat voor reden dan ook, moeite met het overgewicht van hun wederhelft. Of het nou oprechte bezorgdheid om hun geestelijke of lichamelijke gezondheid is, of verdriet om de verminderde kwaliteit van het seksleven. Het probleem aankaarten is een zo goed als onmogelijke opgave. Als je echter niet oppast blijf je beiden het probleem ontkennen en groeit zo onnodig. Niet alleen in omvang maar ook uit elkaar. De mollige partner is onzeker, verschuilt zich, zoekt bevestiging. De wederhelft voelt zich wellicht ook schuldig over zijn/haar gevoelens van (lichte) afkeer en vraagt zich af of het aan hem/haar ligt. Voor je het weet ben je jaren verder en barst de bom onherstelbaar. Bovendien ligt ‘overeten’ bij een ongelukkig gevoel nog veel gevaarlijker op de loer, dan wanneer je gewoon samen lekker gelukkig bent.

Gebrek aan libido en erectieproblemen

Waar een vertekend zelfbeeld vooral gezien wordt als vrouwenkwaaltje, worden libido kwesties vooral aan mannen toegeschreven. Toegegeven, dat is een beetje kort door de bocht. Maar testosteron en libido zijn toch vooral voor de heren aansprekende termen. En het is ook zo dat overgewicht bij mannen kan leiden tot verminderde prestaties tussen de lakens. 'Buikvet breekt namelijk het mannelijke geslachtshormoon af. Een gebrek aan testosteron kan leiden tot een afname van de spiermassa, botontkalking, slaapstoornissen, stemmingswisselingen, moeheid en zelfs depressie. En verder een vermindering van de libido, vermindering van de erecties, van de seksuele fantasie, van de ochtenderecties.’ aldus de bekende uroloog Herman Leliefeld in zijn boek: 'Late-onset hypogonadism, een nieuwe ziekte?' Hij hoopte door de mensheid aan te spreken op de negatieve gevolgen voor hun seksdrive, ze te kunnen motiveren om wat aan hun gezondheid te gaan doen. Immers zoals we net al concludeerden: Sexs Sells! Hij legt daarbij in zijn boek vooral de nadruk op de afbraak van testosteron door die dikke bierbuik.

erectie

Die buik zit in de weg

Buikvet wordt ook wel visceraal vet genoemd. Visceraal vet produceert, meer dan de lever, bijnier of alvleesklier stoffen en hormonen die testosteron afbreken. Dat is de technisch fysieke oorzaak. De puur esthetische oorzaak is dat die dikke buik in de weg zit en de penis centimeters diep in het spek verzonken kan zijn. Geen van allen bevorderlijke factoren voor een bevredigend seksleven. Als het libido, de ZIN in seks al dan niet in orde is, is het voor mannen ook bijna onmogelijk om een goede erectie te krijgen. Zowel voor het zelfbeeld als voor een technisch lekker potje vrijen zijn beide toch wel essentieel. Een bij overgewicht veel voorkomend verschijnsel, de hoge bloeddruk, beïnvloed de bloedtoevoer naar de penis en heeft op die manier een logische invloed op de fermheid van het geslachtsorgaan. Leliefeld noemt erectieproblemen een teken aan de wand: 'Mannen met diabetes - en dat geldt ook voor mannen met hart- of vaatziektes - hebben de twee tot vijf jaar daarvoor zelfs vaak al erectieproblemen. De diameter van de bloedvaten naar de penis zijn maar de helft van die naar de hartslagader; die gaan het eerst dichtzitten. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij rokers.'

Minder hechting binnen de relatie

Warmte, geborgenheid en vertrouwen. Dat zijn drie belangrijke pijlers waarop een succesvolle relatie opgebouwd kan worden. En vooral die laatste: vertrouwen, is essentieel. Dit begint natuurlijk bij zelfvertrouwen. Durf je jezelf te laten zien? Durf je begeerd te worden? Durf je initiatief te nemen? En vervolgens: VERTROUW je erop dat je man/vrouw je mooi, lekker en de moeite waard vindt? Het is een beetje als het benoemen van de spreekwoordelijke olifant in de kamer: een gezond lichaam en een gezond zelfbeeld zijn onmisbaar om tot de beste seksuele versie van jezelf te komen. Voor mannen is een gebrek aan seksuele zelfverzekerheid vooral gekoppeld aan afwijzing. Een vrouw die ze constant afwijst of zichzelf nooit durft te laten gaan, vreet aan hun fysieke bestaansrecht.

Uit onderzoek blijkt dat de mate dat iemand een tekort aan liefde ervaart, rechtstreeks in verband staat met het aantal endorfine receptoren. Mensen met een endorfine resistentie – ook al komen ze uit gezinnen met liefdevolle en aanwezige ouders – zullen zich sneller tekort voelen gedaan. Dit komt omdat ze minder endorfine kunnen activeren (het gevolg van desensitisatie). Dit gedrag reflecteert zich later in de kwaliteit en de veiligheid van de partnerrelatie(s). Door de endorfine resistentie voelt men zich sneller verlaten en gekwetst, heeft men een grotere nood aan bevestiging en kunnen conflicten minder snel losgelaten of verwerkt worden. https://www.nederlandslank.nl/blog/de-biologie-van-hechting

zwangerschap

Moeilijk zwanger worden

Bij stellen die een kinderwens hebben is het hebben van overgewicht nog een grotere risicofactor. Vele gevolgen van het meezeulen van enkele kilo’s teveel zijn bekend bij het grotere publiek maar wist je dat de kans op een gezonde zwangerschap ook aanzienlijk verkleind wordt? Veel minder bekend is dat overgewicht ook gevolgen heeft voor de vruchtbaarheid:

  • Overgewicht kan leiden tot het uitblijven van de eisprong, de cyclus wordt onregelmatig of kan zelfs helemaal verdwijnen. Dit komt regelmatig voor in combinatie met het zogenaamde PolyCysteus Ovarium Syndroom (PCOS).

  • De kans om zwanger te worden is groter bij iemand met een normaal gewicht dan bij iemand met overgewicht. Dit geldt ook voor de kans op zwangerschap tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling, zoals IVF.

  • Vrouwen met overgewicht hebben een vergrote kans op het krijgen van een miskraam. Deze kans is bij een BMI boven de 30 nog groter dan bij een BMI tussen de 25 en 29.

Bovenstaande gevolgen voor de vruchtbaarheid kunnen echter al verdwijnen als je enkele kilo’s afvalt. Bij vrouwen met een onregelmatige of verdwenen cyclus kan deze weer regelmatig worden of zelfs terugkeren. Echter, ook tijdens de zwangerschap geeft overgewicht meer kans op problemen. Denk daarbij aan een hoge bloeddruk en zwangerschapssuikerziekte. De volgroeide baby’s zijn daarnaast ook vaak groter waardoor er meer kans is op een moeilijke bevalling. Na een keizersnede hebben mensen met overgewicht in het kraambed onder andere meer kans op infecties en trombose. (Bron: RadboudMC)

geluk-2

De oplossing is te vinden in een combinatie van doen en denken

Bovenstaande kwesties zijn verdeed in psychische en fysieke oorzaken en gevolgen. De oplossingen liggen ook in een combinatie van deze factoren: denken en doen.

Denk positief

Wees niet te hard voor jezelf. Jezelf verketteren omdat je niet meer zo slank bent dat je in je trouwjurk past heeft geen enkele zin. Het is normaal dat je met het verstrijken van de jaren enkele kilo’s aankomt. Ook dit heeft met je hormoonhuishouding te maken. Blijf echter wel realistisch. Een of twee maatjes meer in de loop van twintig jaar is uiteraard geen drama. Maar als de vetrolletjes een probleem worden en je nooit meer echt lekker fris en fruitig en attractief voelt in je wijde tentjurk zou je de keuzes kunnen heroverwegen. Of als je jezelf nooit meer bloot durft te laten zien aan je partner, kan dit een teken aan de wand zijn over je kwaliteit van leven, en hoe overgewicht dit beïnvloedt. Ook zijn er vele voorbeelden te noemen van vrouwen die zichzelf zo onaantrekkelijk vinden, dat ze dingen van hun partner accepteren die geen enkele gezonde en zelfverzekerde vrouw van haar vent zou pikken.

Ook in een liefdevolle relatie is het belangrijk de dingen bespreekbaar te maken. Begin dus zelf eens over je problemen met je overgewicht. Doe dit op een positief opbouwende manier. Dus niet die eeuwige zoektocht naar ontkenning en of bevestiging door ‘maakt deze broek mij dik’ vragen.

Ga constructief om tafel gaan zitten en erken dat je weet dat jouw zelfbeeld als gevolg van overgewicht een negatieve weerslag heeft op de relatie. Laat blijken dat je er graag SAMEN iets aan zou willen doen, en dat je daarbij hulp zoekt. Wij willen je daar graag bij helpen,  maar het is ook van belang dat je partner je hierbij ondersteunt. Ga bijvoorbeeld samen een sport beoefenen of laat hem/haar meegaan naar een cursus gezond koken. Je zult zien dat dit de stemming in huis een behoorlijke boost kan geven.

positief

Na positief denken komt positief doen

De oplossing voor de tweede factor, de fysieke oorzaken en gevolgen van overgewicht, lijkt voor de hand liggend. Deze gaat echter onmiskenbaar hand in hand met de juiste mindset. Heb je de kwestie bespreekbaar gemaakt, de juiste voornemens in een plan gegoten, dan moet je vervolgens ook gewoon echt ACTIE ondernemen. Nederland Slank kan en wil je daarbij helpen maar je zult het zelf moeten DOEN. Neem jouw eetgewoonten eens kritisch onder de loep. Het bijhouden van een eetdagboek is daarbij een simpele, maar doeltreffende methode. Wat eet je nou echt op een dag? Je zult nog versteld staan. Gelukkig leven we in een tijd waarbij er veel (digitale) hulpmiddelen beschikbaar zijn. Zo kun je diverse apps downloaden die je als eetdagboek kunt gebruiken. Zij helpen jou om gezondere keuzes te maken, bijvoorbeeld ook in de supermarkt als je boodschappen aan het doen bent. Immers, wat je niet in huis hebt kun je ook niet opeten. Een half uurtje in de supermarkt dapper zijn is veel minder uitdagend dan een hele avond die zakken chips in de kast negeren.

Nadat je een helder beeld hebt over wat je per dag in je mond stopt, kun je ook gaan monitoren wat je aan beweging doet. Een stappenteller zit tegenwoordig bijna standaard op elke moderne smartphone. Zet die functie eens aan en probeer per dag een paar honderd stappen toe te voegen. Wat eerst nog een enorme uitdaging leek wordt zo al snel een goede gewoonte. En er is weinig zo bevorderlijk voor een fijne intieme relatie als samen door een bos wandelen of op dansles te gaan. Jij en je partner zullen hele nieuwe kanten aan elkaar ontdekken waardoor het tussen de lakens ook weer fris en spannend kan worden. Seks lijkt dan wel niet zalig makend en men is snel geneigd de noodzaak ervan te bagatelliseren of toe te schrijven aan ‘de jeugd of nymfomanen’, IEDEREEN en ALLES floreert bij een gezonde seksdrive en bevredigend intiem partnerschap. Het vermindert stress, verbetert je immuunsysteem, is goed voor hart en bloedvaten, verzacht pijn en vermindert kans op (prostaat)kanker bij mannen en impotentie bij vrouwen. Wat ons betreft redenen om te werken aan je lichaam, geest en SEKSLEVEN!

Vele honderden cliënten gingen je al voor op de weg naar een gezond lichaam en een gelukkige geest. Wil jij ook jouw eigen successtory creëren? Meld je nu aan voor een gratis consult. Hierin stel je al je vragen en nemen we onze werkwijze met je door. Ben je enthousiast? Dan gaan we aan de slag met een persoonlijk plan en begeleiding. En onthoudt: No cure, no pay! Als je met onze hulp alsnog je streefgewicht niet behaalt, betalen wij je het volledige bedrag terug. Niets te verliezen dus (behalve die kilo’s). Waar wacht je nog op? Neem met ons de eerste stap en begin je weg (terug) naar een glorieus zelfbeeld en een heerlijk bevredigend seksleven. Dat verdienen we allemaal.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult