Gezonde recepten voor diner

Lekkere en gezonde gerechten voor vanavond. 

Zoete aardappel met geitenroomkaas

Een heerlijke combinatie van zoet én hartig: zoete aardappel met geitenroomkaas!

Zoete aardappel met geitenroomkaas

Ingrediënten:

  • geitenroomkaas
  • zoete aardappel
  • prei
  • champignons
  • een teentje knoflook
  • olijfolie
  • zout&peper naar smaak

Bereidingswijze:

  • Was de zoete aardappel grondig en stoom ze gaar in een stoompan.
  • Als ze gaar zijn laat je ze eerst wat afkoelen. Snijd de zoete aardappel dan in de lengte door en hol de beide delen grotendeels uit.
  • Ondertussen bak je je groenten in een beetje olie met een teentje knoflook erin, voeg kruiden naar smaak toe
  • Vul de uitgeholde zoete aardappel met het groentemengsel.
  • Brokkel de geitenroomkaas over de zoete aardappel.
  • Zet de zoete aardappel met geitenroomkaas tot slot nog even onder de gril om de kaas wat te laten smelten!

 

Pastinaaksoep

Ingrediënten:

pastinaaksoep
  • 250 gram pastinaak
  • een teen knoflook
  • een ui
  • 200 gr wortel in blokjes
  • één liter groentebouillon
  • een lepel crème fraiche of een lepel kaas/yoghurt
  • peper&zout
  • 15 gr fijngesneden peterselie
  • olijfolie

Bereiding:

  • Snipper een ui en een teentje knoflook en snij 250 gram pastinaak en 200 gr wortel in blokjes.
  • Verhit twee eetlepels olijfolie in een soeppan en fruit daarin alle groenten. Voeg 1 liter groentebouillon toe, breng alles aan de kook.
  • Laat de soep twintig minuten zachtjes koken.
  • Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met peper&zout.
  • Schenk de soep in een kom en garneer met een lepel crème fraîche en wat fijngesneden peterselie.

Rode bietensalade met tonijn

Een heerlijke frisse bietensalade voor tijdens warm zomers weer! Het recept is heel simpel.

rode-bieten-salade


Ingrediënten:

 

  • Gekookte rode bieten
  • Fijngesneden augurk
  • 1 blikje tonijn in water
  • Een scheutje azijn
  • Een theelepel mosterd
  • Zout en peper

Bereiding:

  • Snijd wat augurken in kleine stukjes en meng deze met de fijngesneden bieten.
  • Voeg een blikje tonijn bij de bieten en augurken, meng ook dit goed door elkaar.
  • Maak een dressing van een beetje azjn, mosterd, zout, eventueel sambal voor de pittigheid.

Alles goed mengen en smullen maar!

Marokkaanse kip ovenschotel

Ingrediënten (voor ca. 2 personen):kip-ovenschotel-300x225-287x215

  • kipfilet in stukken gesneden of kippenpootjes
  • 1 rode puntpaprika in ringen gesneden
  • Een handjevol doperwtjes
  • Wat sperziebonen in stukjes gesneden
  • 1 ui in ringen gesneden
  • 1 tomaat in stukjes gesneden
  • Eventueel wat groene olijven zonder pit

Marinade

  • 1 teentje knoflook fijngesneden of geperst
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl komijnpoeder
  • halve tl gemberpoeder
  • halve tl zeezout
  • een paar takjes peterselie fijngesneden
  • een paar takjes koriander fijngesneden
  • olijfolie

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 225 graden.
  • Maak een marinade van de kruiden en olijfolie en meng de helft van de marinade door de stukken kip/kippenpootjes. Meng de andere helft van de marinade door de kleingesneden groenten in een ovenschaal.
  • Leg de gemarineerde stukken kip/kippenpootjes bovenop de groenten in de ovenschaal. Doe er een klein glaasje water bij. Niet te veel, net genoeg zodat het niet kan aanbranden.
  • Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie of bakpapier.
  • Zet de ovenschotel gedurende 40-45 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer af en toe tussendoor of er nog voldoende vocht in de ovenschaal zit.
  • Haal de laatste paar minuten de bedekking van de ovenschaal af zodat de kip nog even goudbruin kan bakken.
 

Kip Hawai met ananas

Ingrediënten:

  • 1 portie kipfilet
  • 1 teentje knoflook
  • citroensap
  • 2 eetlepels kikkoman sojasaus
  • 1 eetl tomatenpuree
  • 4 bosuitjes
  • 1 eetlepel olie
  • stukjes verse ananas (of mango)

Bereiding:

  1. Pers de knoflook boven een kom uit, roer er 1 thl citroensap, de kikkoman saus, de tomatenpuree en wat peper door. Snijd de kipfilet in blokjes en schep ze door de marinade en laat een half uur afgedekt in de koelkast staan
  2. Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in de lengte in vieren. Verhit de olie en bak hierin de uitgelekte blokjes kip in 5 minuten gaar; bak de laatste minuut de bosuitjes mee
  3. Roer de overgebleven marinade en de ananas met in een pannetje, breng dit aan de kook en laat het inbinden

Nasi

Ingrediënten:2015-10-nasi-goreng

  • 1 portie gehakt, kip óf 2 eitjes
  • 2 eetl. olijfolie
  • ‘Oosterse’ groenten zoals taugé, paprika en prei
  • bloemkool
  • nasikruiden (bij voorkeur zelfgemaakt)

Bereiding:

1. Doe olijfolie in de wok en bak het gehakt rul
2. Voeg na 5 minuten de gesneden Oosterse groenten toe
3. Maak van bloemkool bloemkoolrijst met een grove rasp of in de keukenmachine
4. Voeg je nasikruiden samen met de bloemkoolrijst toe in de pan met groenten en gehakt
5. Laat alles weer even 5 minuten bakken
6. Als je liever ei bij je nasi eet: laat het gehakt dan achterwege en bak er 2 spiegeleitjes bij!
 
 

Meer recepten