Melk is goed voor elk: hoe gezond is melk nu echt?

Nederland-Slank-4

Nederlanders zijn echte melkdrinkers. Daarbij roept de zuivelindustrie dat melk gezond voor onze botten is en we kennen allemaal wel het zinnetje: Melk is goed voor elk. We zijn er namelijk mee opgegroeid. Maar is melk nu echt zo gezond, of kunnen we het ook gewoon achterwege laten? En hoe kun je een gezonde leefstijl aanhouden als je geen melkproducten kunt verdragen? Nederland Slank zocht het voor je uit.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

melk-2

De voordelen van melk

In Nederland drinken volwassenen gemiddeld 4 glazen melk per week. Die melkconsumptie is voornamelijk gebaseerd op het feit dat melk een volwaardig voedingsmiddel is, want het bevat maar liefst 18 essentiële voedingsstoffen.

                   
                   
                   

 

Voedingsstof

Per 244 gram volle melk

Percentage van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid 

Calcium

276 mg

28%

Folaat

12 mcg

3%

Magnesium

24 mg

7%

Fosfor

205 mg

24%

Kalium

322 mg

10%

Vitamine A

112 mcg

12,5%

Vitamine B12

1,10 mcg

18%

Zink

0,90 mg

11%

Proteïne

7-8 gram

16%

Maar dat is niet het enige. In melk zit ook nog eens ijzer, selenium, vitamine B6, vitamine E, vitamine K, niacine, thiamine en riboflavine.

Daarnaast is het goed mogelijk dat het drinken van melk de eetlust afremt. Een studie uit 2013 toont aan dat zuivel ervoor zorgt dat mensen zich eerder verzadigd voelen en dat het de algehele vetinname terugbrengt. Andere studies laten zien dat mensen die dagelijks volle zuivelproducten gebruiken over het algemeen een lager lichaamsgewicht hebben. Er zijn zelfs studies die beweren dat zuivel gewichtstoename voorkomt.

En dan is er natuurlijk ook nog de botontwikkeling. Volgens een studie uit 2016 zorgt melk voor een betere botkwaliteit bij kinderen. Een ander onderzoek ondersteunt de bewering dat zwangere vrouwen met een gezond dieet van genoeg zuivel en calciumrijke voeding kinderen met een betere botkwaliteit krijgen.

Melk bevat bovendien de proteïnen die voor sterke botten, tanden en spieren zorgen.

buikpijn-1

De nadelen van melk

Je zou dus op basis van de voordelen kunnen zeggen dat melk altijd heel gezond is. Maar er zijn ook nog nadelen. We sommen de belangrijkste nadelen van melk voor je op:

Acne

Een studie uit 2016 laat zien dat tieners met acne veel halfvolle of magere melk drinken. Zuivel kan ook voor acne bij volwassenen zorgen. Dit komt waarschijnlijk door de invloed van melk op bepaalde hormonen.

Acnenormaal

Allergieën

Zo’n 5% van alle kinderen heeft een melkallergie. Bij hen zorgt melk voor huidproblemen, zoals eczeem, of buikklachten, zoals:

  • Koliek;

  • Constipatie;

  • Diarree.

Sommige kinderen krijgen zelfs ernstige klachten van melk:

  • Anafylaxie;

  • Kortademigheid;

  • Bloederige ontlasting.

Kanker

Te veel calcium van melk en ander voedsel kan de kans op prostaat kanker verhogen. De melksuikers kunnen ook tot een iets groter risico op eierstokkanker leiden.

Lactose intolerantie

Koemelk bevat meer lactose dan melk van andere dieren. En dat terwijl een studie inschat dat 65 tot 70% van de hele wereldbevolking een bepaalde vorm van lactose intolerantie heeft. Dit heeft geen hele ernstige gevolgen, de meeste mensen met een lichte vorm van lactose intolerantie kunnen zonder problemen kleine hoeveelheden zuivel aan hun dagelijks dieet toevoegen.

onderzoeklichaam-1

Dit zijn de oorzaken van de klachten die melk kan veroorzaken

Je kunt inmiddels wel stellen dat melk helemaal niet goed voor elk is. In sommige gevallen is melk heel gezond, maar dat geldt lang niet altijd. Dat komt onder andere door de volgende oorzaken:

In melk komt dus lactose voor. Dit is melksuiker en dat wordt door het enzym lactase in onze darmen verteerd. Als je ouder wordt, heeft je lichaam minder behoefte aan melk, je gaat dan ook steeds minder lactase produceren. Het gevolg daarvan is dat je dan melk minder goed kunt verdragen. Zuivelproducten zoals yoghurt en kaas bevatten overigens minder lactose. De kans is dus groot dat je op latere leeftijd geen last hebt van zuivel, maar wel van melk.

Melk bevat ook zogenaamde caseïne-eiwitten. Een koemelkallergie is een allergische reactie op deze eiwitten. Omdat je lichaam denkt dat caseïne-eiwitten een vijandige stof is, maakt het antilichamen aan en die leiden tot bepaalde klachten. Door deze wisselwerking tussen antilichamen en eiwitten kan er ook histamine worden aangemaakt. Dit zorgt dan weer voor bijvoorbeeld jeuk, huiduitslag, problemen met luchtwegen, darmklachten of een gezwollen tong, lippen, keel of mond.

Daar komt bij dat caseïne door de stolling in de maag een moeilijk verteerbare massa vormt, in principe is caseïne dan ook alleen geschikt voor een spijsvertering met vier magen zoals een koe heeft. Die massa blijft vastplakken aan de wanden van je maag en dunne darm, waardoor er minder mineralen worden opgenomen.

gezondheid-3

In hoeverre is melk nu echt gezond?

Als het om koemelk gaat, is het belangrijk om te realiseren hoe het gebruikt wordt. Het is gezonder om melk in plaats van bijvoorbeeld een fruitsapje vol met suikers te nemen. Net zoals het in principe ook beter is om kaas in plaats van hagelslag op je boterham te nemen. Maar als je al heel gezond en gevarieerd eet, hoef je niet perse melk aan je dagelijkse dieet toe te voegen.

De voornaamste reden om melk te drinken is omdat het rijk aan calcium is en dat is goed om sterke botten te krijgen. Het is alleen wel zo dat de calcium uit melk zogenaamde ‘calciumcarbonaat’ is, een vorm die minder goed wordt opgenomen. Je lichaam ziet dit namelijk als een lichaamsvreemde stof.

Calcium uit calciumrijke groenten wordt veel beter opgenomen. Bovendien hebben je botten meer dan alleen calcium nodig. Ook vitamine D, magnesium en vitamine K2 zijn belangrijk om je botten sterk te houden.

Calciumrijke voedingsmiddelen zijn:

  • Verse, donkergroene groenten zoals spinazie, boerenkool en rapen;

  • Droge bonen;

  • Sesamzaad en amandelen;

  • Rabarber;

  • Okra.

melkplank

Verschillende soorten melk

In dit artikel hebben we het over volle koemelk, maar er zijn natuurlijk ook nog talloze andere soorten melk. Er is bijvoorbeeld halfvolle en magere koemelk, geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk en biest, maar ook sojamelk, rijstmelk, amandelmelk en havermelk. Geiten- en schapenzuivel is voor veel mensen met een koemelkallergie of lactose intolerantie wel te verdragen, maar ook de plantaardige varianten zijn populair.

zuivel

In alle dierlijke melksoorten zitten belangrijke voedingsstoffen, net als in de plantaardige versies. Het is alleen wel zo dat de plantaardige melksoorten minder proteïne bevatten dan de dierlijke melk. Soja is hierbij de uitzondering. Dit is heel eiwitrijk en daardoor de beste vervanging voor zuivel. De overige plantaardige melksoorten zijn niet alleen heel laag in eiwit, ze zijn ook nog eens erg bewerkt. Wat dat betreft kun je beter gewoon een handje amandelen nemen in plaats van een glas amandelmelk vol met toegevoegde stoffen.

yoghurt-2

Nu is het alleen zo dat veel mensen voor een halfvolle of magere melk kiezen. Dit bevat minder vet dan de volle variant en over het algemeen wordt dat als gezonder beschouwd. Magere yoghurt met allerlei fruitsmaakjes en magere kaas zijn ook populair. Dat is alleen volledig onterecht.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Het probleem van halfvolle en magere melk

Halfvolle en magere melk of andere zuivelproducten lijken gezond, want er zit minder vet in. Er zijn alleen ook meer suikers en andere kunstmatige stoffen aan toe zijn gevoegd om ze toch nog lekker te maken. De toevoegingen in melk- en zuivelproducten zijn omhoog gegaan, en het BMI van de consumenten is gestaag meegegroeid.

Die toegevoegde suikers zorgen er namelijk voor dat je lichaam uit balans raakt, je krijgt er een te hoog bloedsuikerspiegel van. Iedere keer als je iets eet of drinkt, stijgt je bloedsuikerspiegel. Dat is normaal. Als je evenwichtige voeding eet, heb je een kleine stijging van je bloedsuikerspiegel. Je voelt je dan verzadigd en krijgt niet snel weer honger.

Maar als je voeding met veel suiker eet, krijg je juist een hele hoge piek in je bloedsuikerspiegel. En die gaat ook weer snel dalen. Je maakt dan veel insuline aan, waardoor je weer snel trek krijgt en uiteindelijk de hele dag door eet. En dat geldt dus ook voor die halfvolle en magere melk of yoghurt.

Door die pieken in je bloedsuikerspiegel zet je lichaam voedsel om in vet en niet in energie. Hierdoor voel je je moe, futloos en gestrest. En op deze manier is melk alles behalve gezond.

gezondheid-2

Zo krijg je wel een gezonde levensstijl

Als je op zoek bent naar een gezonde levensstijl zonder overgewicht, is het dus belangrijk om op insuline te gaan letten. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat je lichaam suiker uit het bloed kan opnemen en bij een gezond voedingspatroon wil je die insuline zo laag mogelijk houden.

Wanneer je brood, pasta, pizza, hartige snacks, snoep, frisdrank of andere drankjes met toegevoegde suikers neemt, krijgt je bloedsuikerspiegel een hoge piek en stijgt de insuline in je lichaam. Hierdoor krijg je snel weer honger en blijf je aan het eten. Voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel van suikers.

Als je minder suikers eet en drinkt, heb je een lagere insulinespiegel. Hiermee worden de volgende hormonen en processen verhoogd:

  • Je maakt meer melatonine aan, hierdoor ga je beter slapen;

  • Je maakt meer DHEA aan, dit is een geslachtshormoon dat zorgt voor het behoud van je jeugd;

  • Het menselijke groeihormoon in je lichaam neemt toe, dit stimuleert de vetafbraak;

  • Je krijgt meer fibrinolyse, waardoor klontjes in je bloed beter worden opgelost;

  • Je maakt meer Foxa 2 aan, hiermee voel je je energieker.

Zodra de insuline en het groeihormoon in je lichaam weer in balans zijn, wordt voedsel niet langer in vet omgezet, maar in energie. Bovendien gaat je serotonine naar een normaal niveau, waardoor je ook een beter humeur krijgt. Door verstandig te eten, word je dus niet alleen slanker en energieker, je wordt er ook vrolijker van!

gezondevoeding-1

Ga voor gezond met Nederland Slank

Elk lichaam is anders en ieder lijf heeft weer andere behoeften. Het is prima als je graag melk drinkt, zolang dat maar volle melk is en geen toegevoegde suikers bevat. De kwaliteit van je spijsvertering bepaalt of je die melk ook goed kunt verdragen. Hoe beter je maag en darmen werken, hoe beter je de melk kunt verteren.

Als je met overgewicht of vage gezondheidsklachten te maken hebt terwijl je ook melk drinkt, is het verstandig om eens met een orthomoleculair therapeut van Nederland Slank te overleggen. Met onze adviezen kun je de hormoonbalans in je lichaam herstellen en voel je je al snel veel fijner in je vel. Bovendien raak je met onze gepersonaliseerde voedingsplannen ook in een snel tempo je overgewicht kwijt.

Met dit voedingsplan zet je lichaam voeding om in energie en worden hormonen op de juiste manier gereguleerd. Door precies te weten wat je beter niet kunt eten, worden de specifieke oorzaken van de disbalans in jouw lichaam aangepakt. Maar er blijft nog altijd genoeg over wat lekker is. Zo blijf je altijd gemotiveerd, want je voelt je veel gezonder door je nieuwe eetgewoonten!

geluk-1

Gegarandeerd resultaat

Bij Nederland Slank gaan we met een bloedanalyse na wat jouw lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren.  Vervolgens krijg je een uitgebreide lijst met voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat jij aan de hand van de specifieke behoeften van jouw lichaam gezond gaat eten. In het plan staan diverse ideeën voor maaltijden die uit flinke porties bestaan. Hiermee voel je je verzadigd en meer dan sterk genoeg om verleidingen in de vorm van foute suikers en vetten te weerstaan.

We bieden je zelfs een gegarandeerd resultaat. De effecten van al onze eerdere deelnemers zijn namelijk zo goed, dat we ervan overtuigd zijn dat jij je bij Nederland Slank ook in een korte periode veel gezonder en fitter gaat voelen.

Bovendien krijg je bij Nederland Slank ook altijd persoonlijke begeleiding. Tijdens de regelmatige online consulten met onze erkende diëtisten/ orthomoleculair therapeuten kun je al je vragen stellen. Maar je kunt er ook je problemen aankaarten zodat we die samen op kunnen lossen.

Je krijgt in ieder geval ook een antwoord op de vraag of melk voor jou een gezonde keuze is. Ben je nieuwsgierig?

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult