Een verfijnd systeem

Het programma van Nederland Slank is gebaseerd op meer dan 10.000 berekeningen, die worden toegepast op je bloedresultaten, je lichaamsmetingen, eventuele aandoeningen die je hebt en eventuele medicijnen die je gebruikt. Sommige aanbevelingen en verbanden zijn voor de hand liggend, zoals het verhogen van voedingsmiddelen rijk aan ijzer als de ijzergehaltes laag zijn, maar andere kunnen alleen worden bepaald door het gebruik van veel verfijndere algoritmen. Deze zijn ontwikkeld over vele jaren en zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek.

---

Hieronder volgen slechts drie voorbeelden van verbanden die worden overwogen bij het opstellen van een  plan. Er zijn honderden meer in het uiteindelijke plan.

 


1. Hoge triglyceriden met normale glucosegehaltes


Onderzoek toont aan dat verhoogde triglyceriden bij normale glucosegehaltes eigenlijk kunnen wijzen op onderliggende factoren die een persoon richting diabetes kunnen brengen. Het identificeren hiervan maakt het mogelijk om de juiste maatregelen te nemen (via het plan) zodat de progressie naar diabetes wordt vermeden en de onderliggende factoren worden aangepakt. Dit werd benadrukt in een studie waarbij 439 gezonde kinderen werden onderzocht. Hun BMI-metingen varieerden tussen 18,4 (normaal gewicht) en 40,6 (ernstig zwaarlijvig). De kinderen werden verdeeld in 4 groepen, afhankelijk van hun BMI.

Alle 4 groepen kinderen hadden even hoge waarden voor nuchtere bloedsuiker, maar het bleek dat de laatste groep bijna 4 keer zoveel insuline afscheidde. Dit zijn nuchtere waarden - dus we kunnen ons goed voorstellen dat deze 8 tot 10 keer hoger zouden zijn na een maaltijd. Dit zal langzaam de pancreasfunctie van deze kinderen uitputten, wat uiteindelijk leidt tot type 2 diabetes. Triglyceriden werden gevonden twee keer zo hoog te zijn in de zwaarlijvige groep in vergelijking met die in de groepen met normaal gewicht. Sterker nog, triglyceriden zijn een zeer goede indicator voor obesitas en de resulterende insulineresistentie. Ontstekingsmarkers waren ook veel hoger, met C-reactief proteïne (CRP) tot 33 keer hoger in de ernstig zwaarlijvige groep. CRP is een algemene marker van ontsteking in het lichaam. Deze bloedmarkers en verbanden worden overwogen bij het opstellen van een Nederland Slank plan.2. Cholesterolvorming en -metabolisme

 


De meeste cholesterol die in het bloed circuleert, wordt door het lichaam zelf geproduceerd, met een deel afkomstig uit de voeding. Cholesterol speelt vele belangrijke rollen in het lichaam: het is een belangrijk onderdeel van de celmembranen en dient ook als basis voor de productie van oestrogeen, testosteron en andere hormonen, evenals voor galzuren en vitamine D. Wanneer je metabolisme goed functioneert, zijn de productie en uitscheiding van cholesterol in evenwicht, maar dit kan gemakkelijk uit balans raken. Cholesterol deelt ook een metabole route met acetyl-CoA, dat wordt geproduceerd tijdens de stofwisseling van vetten en eiwitten ... maar vooral koolhydraten. Acetyl-CoA wordt omgezet in HMG-CoA, dat op zijn beurt wordt omgezet in cholesterol en co-enzym Q10. Dit betekent dat overmatige consumptie van koolhydraten kan leiden tot een overproductie van cholesterol en hoge cholesterolwaarden. Co-enzym Q10 wordt daarentegen gebruikt door de mitochondriën, de energiecentrales van de cel, voor het verbranden van koolhydraten en vetten bij de productie van energie.
Cholesterol en CoQ10


Als een cliënt statines krijgt voorgeschreven vanwege sterk verhoogde cholesterolwaarden, wordt niet alleen de eigen productie van cholesterol geblokkeerd, maar ook de productie van co-enzym Q10 - en dit leidt tot een langzamere stofwisseling in de mitochondriën en lagere energieniveaus. Het verminderen van voedingsmiddelen die cholesterol bevatten (vlees, vis, boter, eieren...) zal je totale cholesterol niet verlagen. Wat in plaats daarvan nodig is, is een vermindering van het koolhydraatgehalte in de voeding. Sterker nog, een vermindering van 55% naar 40-45% kan in slechts enkele weken aanzienlijk het totale cholesterol verlagen. Dit is precies wat Nederland Slank doet.3. Verhoogd urinezuur

 


Urinezuurgehaltes kunnen stijgen in het bloed als gevolg van een verhoogde inname via voeding of een verhoogde eigen productie. Bij hoge concentraties begint urinezuur kristallen te vormen, wat kan leiden tot nierstenen of pijnlijke jicht. De veronderstelling is dat de verhoogde urinezuurgehaltes worden veroorzaakt door overmatige vleesconsumptie en dit heeft geleid tot de aanbeveling om magere melk, melkproducten en eieren te consumeren als eiwitbronnen. Vlees en vleesproducten, vis en worstjes worden slechts in kleine hoeveelheden aanbevolen, en dierlijke ingewanden, haring, makreel en gerookte spiering helemaal niet. Deze aanbevelingen negeren echter de oorzaken van de eigen productie van urinezuur door het lichaam. Sterker nog, het meeste urinezuur wordt geproduceerd wanneer eiwit uit spiercellen wordt afgebroken, wanneer het nodig is om glucose te maken. Dit proces wordt gluconeogenese genoemd, wat een normaal metabolisch proces is. 

Gluconeogenese treedt op wanneer de bloedsuikerspiegels in de lichaamscellen te laag worden, zodat energie snel beschikbaar kan komen.