Microdosing: wat is het en helpt het bij afvallen?
Microdosing is de nieuwe gezondheidstrend. Voorstanders geloven dat het voor een betere stemming, meer energie en meer creativiteit zorgt. Dat is niet het enige voordeel dat aan microdosing gekoppeld wordt. Zo zou het ook kunnen helpen bij gewichtsverlies. Wat is microdosing precies en hoe zou het je kunnen helpen om af te vallen? Nederland Slank vertelt je wat je moet weten.
Wat is microdosing?
Microdosing is een manier van drugsgebruik die verschilt van normaal drugsgebruik. Volgens wetenschappers neem je bij microdosing maximaal 5% tot 10% van een normale hoeveelheid drugs in. De naam is dus ontstaan omdat je een microdosis drugs inneemt. Het gaat dan vooral om psychedelische drugs, zoals lsd of bepaalde paddenstoelen.
De stoffen in deze drugs hebben effect op je geest, waardoor je stemming en gevoelswereld veranderd kunnen worden. Waar je bij een normale dosis van deze drugs een groot verschil merkt, gaat het bij microdosing juist om een klein verschil. Dat is ook niet gek, want je krijgt veel minder van de werkzame stoffen binnen.
De exacte hoeveelheid die je bij microdosing gebruikt is erg verschillend. Zo heeft de omvang van je lichaam veel te maken met hoeveel effect een bepaalde drug heeft. Waar een gemiddelde man van 70 kilo normaal misschien 20 milligram van een psychedelische stof inneemt om een intense drugservaring te krijgen, zou hij bij microdosing hooguit 1 of 2 milligram gebruiken.
De meeste mensen die aan microdosing doen, nemen meerdere keren per week deze kleine dosis drugs. Het wordt ook niet geadviseerd om ze dagelijks in te nemen. Volgens bepaalde onderzoekers is het het beste om microdosing in cycli van drie dagen te doen. Op dag één neem je een kleine dosis drugs in, waarna je wacht tot dag vier om opnieuw een dosis te nemen.
In de praktijk blijkt dat veel gebruikers onverantwoord omgaan met microdosing. Zo wegen ze hun product niet goed af, waardoor ze eigenlijk geen idee hebben hoeveel ze daadwerkelijk binnenkrijgen. Andere gebruikers kiezen ervoor om dagelijks kleine beetjes drugs te gebruiken. Dit kan al snel leiden tot een verslaving, waarbij er ook steeds grotere hoeveelheden gebruikt worden om hetzelfde effect te bereiken.
Waarom doen mensen aan microdosing?
Lange tijd werd microdosing niet onderzocht. Informatie over het effect van deze vorm van drugsgebruik werd vooral verkregen doordat gebruikers hun ervaringen deelden. Microdosing wordt niet gedaan om een zogenaamde trip of high te krijgen. De effecten van een kleine hoeveelheid drugs zijn namelijk niet sterk genoeg om je echt compleet anders te voelen.
De meeste gebruikers vinden microdosing juist fijn omdat het voor kleine veranderingen in de stemming zorgt. Sommige mensen zeggen dat ze zich vrolijker voelen, terwijl anderen minder stress ervaren of minder angstig zijn. Ook een hogere productiviteit is voor sommige mensen een reden om aan microdosing te doen.
Of deze positieve ervaringen echt kloppen, is nog niet zeker. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar microdosing, maar er is nog niet genoeg bekend om zeker te zeggen dat deze vorm van drugsgebruik positieve effecten heeft.
Sterker nog, uit een onderzoek uit 2020 blijkt dat de effecten van microdosing misschien wel placebo-effecten zijn. Mensen voelen zich beter door microdosing omdat ze verwachten dat ze zich beter gaan voelen. Ze beelden zich de positieve effecten misschien wel in.
Welke drugs worden er gebruikt?
In eerste instantie ging het bij microdosing vooral om psychedelische drugs als lsd en paddo's. Het idee hierachter was dat de actieve bestanddelen je hersenfunctie iets aanpassen, waardoor je je beter en energieker zou voelen.
Tegenwoordig is microdosing populairder geworden, waardoor er ook meer met andere drugs geëxperimenteerd wordt. Zo is het niet ongebruikelijk om cannabis in een kleine dosis in te nemen. Hetzelfde geldt voor de Zuid-Amerikaanse drank ayahuasca, die steeds populairder wordt.
Wat zijn de onderzochte effecten van microdosing?
Het onderzoek naar microdosing is nog beperkt, maar er zijn een aantal effecten die door veel gebruikers en onderzoekers genoemd worden:
Meer creativiteit
Mensen in creatieve beroepen hebben soms de voorkeur om te microdosen om zo meer creativiteit te ervaren. Steve Jobs, de bekende voorman van Apple, is daar een goed voorbeeld van. Hij was altijd erg open over zijn gebruik van bepaalde drugs, die hem hielpen om de wereld vanuit een ander perspectief te zien. Deze nieuwe perspectieven zorgden weer voor ideeën, waardoor hij zijn werk beter uit kon voeren. Uit een Canadees onderzoek is dan ook gebleken dat microdosing voor meer verrassende, creatieve en opvallende antwoorden zorgde bij deelnemers aan het onderzoek.
Een betere stemming
Microdosing wordt soms door mensen ingezet om hun psychische problemen aan te pakken. Zo stellen gebruikers dat de kleine hoeveelheid drugs hen helpt om minder neerslachtig, angstig of gestrest te zijn. Sommige mensen met depressies zweren zelfs bij het middel, omdat het ze helpt om de wereld wat lichter en mooier te ervaren.
Ook dit is onderzocht in de Canadese studie over de effecten van microdosing. Deelnemers ervaarden minder negatieve emoties en hadden minder last van mentale problemen, zelfs wanneer zij in het verleden wel mentale problemen hadden.
Meer energie
Soms kiezen mensen ervoor om kleine hoeveelheden drugs te nemen om zich beter te kunnen concentreren op hun werk. Gebruikers zeggen dat hun energieniveau hoger is, maar ook dat ze een betere focus hebben. Hierdoor kunnen ze dus langer en beter werken. Ook dit wordt beaamd door het Canadese onderzoek. Zo zou 25% van de mensen die aan microdosing doet een betere focus en meer energie ervaren.
Bij al deze uitkomsten geldt wel dat het om slechts één onderzoek gaat, waarbij deelnemers zelf konden aangeven welke effecten ze merkten door microdosing. Het is dus geen onderzoek waarbij de werking van de hersenen echt is onderzocht. Daarom valt er niet met zekerheid te zeggen of al deze effecten echt zijn, of juist onder een placebo-effect vallen.
Helpt microdosing om af te vallen?
Naast de eerder genoemde effecten van microdosing is gewichtsverlies ook een belangrijk onderwerp dat onderzoekers verder willen uitzoeken. In het verleden zijn er al onderzoeken gedaan naar de effecten van psychedelische drugs op mensen die gewicht willen verliezen. De uitkomsten van deze onderzoeken waren over het algemeen positief, maar nu wordt er nog gekeken of microdosing ook tegen overgewicht of obesitas zou kunnen helpen.
Zo werd er bij ratten met overgewicht al een onderzoek gedaan, waarbij de ene helft van de ratten piepkleine hoeveelheden drugs kreeg. Alle ratten kregen vervolgens een maand lang hetzelfde eten, waarbij de groep met microhoeveelheden drugs aanzienlijk minder gewichtstoename had. Er is dus mogelijk een verband tussen microdosing en overgewicht, maar wat is dit verband precies?
Hoe werkt het?
Er zijn allerlei stoffen die een psychedelische werking hebben, zoals psilocybine. Dit is een stofje dat in verschillende paddenstoelen voorkomt, die ook wel paddo's worden genoemd. Het punt van psychedelische stoffen is dat ze invloed hebben op onze hersenen. Ze veranderen de manier waarop informatie verwerkt wordt. Hierdoor kan het dus zijn dat je emoties anders ervaart, maar onderzoekers denken ook dat signalen van je hersenen verstoord of veranderd kunnen worden door psychedelische drugs te gebruiken.
Hier vind je dan ook het verband tussen overgewicht en microdosing. Wetenschappers vermoeden dat psychedelische drugs gebruikt kunnen worden om de verbindingen in je hersenen te veranderen, specifiek de verbindingen die met voeding en verzadiging te maken hebben.
Een gezonde leefstijl heeft voor een groot deel met je hersenen te maken. Je moet namelijk de motivatie vinden om goed voor jezelf te zorgen, maar ook om leren gaan met de seintjes die je hersenen geven. Zo kan het zijn dat je hersenen een hongergevoel creëren, terwijl je feitelijk al genoeg en gezond gegeten hebt.
De meeste mensen hebben een goede relatie met eten en kunnen dan ook goed luisteren naar en omgaan met de seintjes van hun hersenen. Voor mensen met ernstig overgewicht ligt dat vaak anders. Zij vinden het moeilijk om te luisteren naar hun lichaam, deels omdat de hormoon- en neurotransmitter balans in hun lichaam vaak verstoord is. Hierdoor kan het gebeuren dat de hersenen constant hongersignalen versturen of nooit een verzadigingsgevoel krijgen. Dat maakt de kans groter dat iemand met overgewicht meer en vaker gaat eten, waardoor afvallen moeilijker wordt.
Daarom hebben onderzoekers niet alleen aandacht voor gezonde voeding en voldoende beweging bij mensen met overgewicht, maar ook voor gezonde hersenen.
Psychedelische stoffen als psilocybine worden in verband gebracht met de aanmaak van serotonine. Dit wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en speelt ook een belangrijke rol in je voedingspatroon en verzadiging. Zo zou een verhoogd niveau serotonine voor een verlaagd hongergevoel zorgen. Ook wordt er gedacht dat dit hormoon je bloedsuikerspiegel kan verlagen en ervoor kan zorgen dat je lichaam beter reageert op insuline. Dit zorgt voor minder honger en een gezondere verwerking van voeding.
Het onderzoek naar het verband tussen microdosing en gewichtsverlies staat nog echt in de kinderschoenen. Het is dus niet zeker dat microdosing de hersenen zo kan veranderen dat mensen daadwerkelijk en veilig gewicht kunnen verliezen.
Toch hebben sommige onderzoekers er vertrouwen in dat microdosing mensen kan helpen om ongezonde gewoontes los te laten en om op lange termijn minder en gezonder te gaan eten. De veiligheid van deze behandelingen is alleen nog niet voldoende en niet genoeg onderzocht.
Hoe kan microdosing gebruikt worden bij het afvallen?
Misschien hebben psychedelische drugs een positieve invloed op je gewicht, maar hoe kan microdosing worden toegepast om mensen met ernstig overgewicht te behandelen? Er worden op dit moment twee mogelijke behandelingen onderzocht. Zo kan een piepkleine dosis psychedelische drugs helpen wanneer een patiënt therapie volgt. Deze therapie zou moeten helpen om ongezonde gewoontes af te leren. Doordat de drugs de verbindingen in de hersenen openleggen en veranderen, is het misschien makkelijker om gezonder gedrag aan te leren.
Een andere optie is om patiënten om de vier dagen een microdosis drugs te geven. Dit zorgt voor veranderingen in de hersenen, waardoor het hongergevoel af zou kunnen nemen. Mensen voelen zich vaak ook vrolijker en energieker, waardoor het makkelijker is om goed voor jezelf te zorgen.
Er is alleen nog geen echt onderzoek gedaan naar de effecten van microdosing op mensen met overgewicht. Deze behandelmethoden worden dus nog niet gebruikt, maar er wordt wel veel nagedacht over deze vernieuwende techniek.
Is microdosing gezond?
Ondanks dat er nog weinig over microdosing bekend is, worden er veel positieve resultaten aan deze vorm van drugsgebruik gekoppeld. Maar hoe gezond is het innemen van erg kleine hoeveelheden drugs? Van wat we weten over drugsgebruik, zijn de nadelen waarschijnlijk aanzienlijk groter dan de voordelen. Zelfs drugs die niet verslavend zijn, kunnen wel veel schade aanrichten aan de hersenen of het lichaam.
Zo kunnen er problemen ontstaan met je geestelijke gezondheid, maar ook met je ogen of spieren. Mensen kunnen ernstige psychische klachten krijgen, van een psychose tot het gevoel alsof de wereld niet echt is. Bij onverantwoord gebruik kan ook het serotoninesyndroom optreden, wat mogelijk dodelijk is.
Bij microdosing neem je om de paar dagen een kleine hoeveelheid drugs in. Des te langer je dat doet, des te groter de kans dat je lichaam en geest afhankelijk worden van drugs. Stop je met microdosing? Dan ga je je misschien neerslachtig en moe voelen, omdat je niet de psychedelische stoffen binnenkrijgt die je een goed gevoel gaven. Deze afhankelijkheid is de voornaamste reden om niet aan microdosing te beginnen. Je lichaam gaat drugs nodig hebben om zich goed te voelen, terwijl de drugs ook veel schade aan kunnen richten aan je lichaam.
Is het dus slim om af te vallen door middel van microdosing? Nee, ook niet wanneer je veel overgewicht hebt. Een gezonde leefstijl is de beste manier om voor je lichaam te zorgen. Dat betekent niet alleen dat je voor goede voeding kiest, maar ook voldoende beweegt, goed slaapt en stress vermijdt. Dit is namelijk bewezen effectief tegen overgewicht en zorgt er bovendien voor dat je verdere gezondheid er alleen maar op vooruit gaat. Je voelt je niet alleen lichamelijk fitter, maar ook mentaal beter. En dat allemaal zonder drugs te gebruiken.
Gezond afvallen met Nederland Slank
Microdosing wordt steeds vaker genoemd als een effectieve manier om af te vallen. Het innemen van kleine hoeveelheden drugs zou ervoor moeten zorgen dat je minder honger voelt of sneller verzadigd bent. Tegelijkertijd zou je stemming verbeteren, waardoor je misschien minder last hebt van emotie-eten.
Deze voordelen zijn op dit moment alleen theoretisch. Onderzoekers weten nog veel te weinig over microdosing om te weten of het echt helpt bij het afvallen. Tegelijkertijd zijn de langetermijneffecten nog niet bekend. Je weet dus niet of je je lichaam schade aandoet door af te vallen met microdosing.
Bron: BrainQ
De "Biologie van Geluk"
Met de "Biologie van Geluk", oftewel het endorfine herstelplan van Nederland Slank, kun je dezelfde effecten bereiken als met microdosing, maar dan wel op een veilige manier. Het idee achter dit herstelplan is dat je de oorzaken van overeten of ongezond eten aanpakt. Zo zijn stress, ongeluk, angst en piekeren allemaal aanleidingen om te gaan emotie-eten.
Door de balans in je hersenen te herstellen, ontstaat er meer stabiliteit en tevredenheid. Vervolgens heb je de rust en ruimte om een gezond voedingsplan te volgen, waardoor je afvalt en tegelijkertijd geen enkele belangrijke voedingsstof tekort komt. Met het endorfine herstelplan geef je je lichaam en geest wat ze nodig hebben.
Wil je effectief afvallen zonder schadelijke stoffen te gebruiken? Kies er dan voor om gezond af te vallen met Nederland Slank. Wij zijn expert op het gebied van de orthomoleculaire voedingsleer en weten dus dat voeding het beste medicijn voor je lichaam is. Door een op maat gemaakt voedingsschema voor je op te stellen, kunnen we je lichaam de stofjes aanbieden die het echt nodig heeft. Zo lukt het je om gezond af te vallen, zonder hongergevoel en zonder iets tekort te komen.
Ben je benieuwd naar onze manier van werken? Neem dan contact met ons op om een gratis consult in te plannen.