Overgewicht

Ben jij een van de vele Nederlanders met overgewicht? Kom dan nu in actie met het programma van Nederland Slank. Hierbij val je snel, gezond én blijvend af. Met het persoonlijke voedingsprogramma waarbij er geen honger ter sprake komt, kan iedereen het!

overgewicht

Over overgewicht

Met bijna de helft van de Nederlandse bevolking die worstelt met overgewicht, staat we voor een groeiende gezondheidscrisis. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie meldt dat obesitas sinds 1975 bijna verdrievoudigd is. Lees meer over overgewicht, de oorzaken, de impact op de gezondheid, en de aanpak voor het bereiken van een gezonder gewicht, met speciale aandacht voor de rol van endorfines.

Wat is overgewicht?

Overgewicht betekent dat je te veel lichaamsvet hebt, wat je gezondheid kan schaden. De Body Mass Index (BMI) is een makkelijke manier om te zien of je overgewicht hebt. Een BMI van 25 of meer wijst op overgewicht, en bij 30 of meer spreken we van obesitas.

Waarom word je te zwaar?

Overgewicht komt meestal door een disbalans in de energie die je binnenkrijgt en verbruikt. Dit zijn een paar oorzaken:

 • Calorierijke voeding eten die veel vet en suikers bevat
 • Minder bewegen door bijvoorbeeld zittend werk, het gebruik van auto's, en het leven in steden.
 • Veranderingen in ons dieet

De risico’s van een te hoog gewicht

Recent onderzoek toont aan dat een significant deel van de Nederlandse volwassenen kampt met overgewicht of obesitas. Dit heeft niet alleen persoonlijke, maar ook maatschappelijke gevolgen, waaronder een toename in het risico op chronische ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, en bepaalde vormen van kanker.

Overgewicht kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals:

 • Hartziekten en beroertes: Overgewicht kan je bloeddruk en cholesterol verhogen, en leiden tot diabetes.
 • Diabetes: Obesitas is een grote risicofactor voor type 2 diabetes omdat je lichaam minder gevoelig wordt voor insuline.
 • Aandoeningen zoals ernstige artrose.
 • Sommige soorten kanker, zoals kanker aan de baarmoeder, borst, eierstokken, prostaat, lever, galblaas, nieren en darmen.

Overgewicht wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van factoren, inclusief genetische factoren, eetgewoonten, levensstijl, en psychologische factoren zoals stress en emotioneel eten. Daarbij komt nog de invloed van de omgeving, zoals de beschikbaarheid van ongezond voedsel en beperkte mogelijkheden voor fysieke activiteit.

De psychologische impact van overgewicht

Naast de fysieke gezondheidsrisico's, heeft overgewicht ook een aanzienlijke impact op de geestelijke gezondheid. Het kan leiden tot een verminderd zelfbeeld, depressie en angst. Bovendien verergeren fat shaming en het stigma rond overgewicht deze psychologische effecten, waardoor individuen zich geïsoleerd of gediscrimineerd kunnen voelen.

Endorfine: het gelukshormoon

Endorfine, bekend als het 'gelukshormoon', speelt een sleutelrol in hoe we ons voelen. Een tekort kan leiden tot depressie en een verhoogde neiging tot emotioneel eten, wat gewichtstoename bevordert. Activiteiten die endorfine vrijmaken, zoals regelmatige lichaamsbeweging, lachen, en bepaalde voedingsmiddelen eten, kunnen helpen bij het beheersen van gewicht en het verbeteren van de algehele gezondheid.

Overgewicht voorkomen

Effectief afvallen vereist meer dan alleen dieetveranderingen of meer beweging; het vraagt om een holistische benadering die ook psychologische ondersteuning omvat. Programma's zoals Nederland Slank bieden gepersonaliseerde plannen die zijn afgestemd op individuele behoeften en omstandigheden, inclusief advies over hoe endorfinespiegels op natuurlijke wijze kunnen worden verhoogd.

Praktische tips om overgewicht te voorkomen:

 • Zorg voor een omgeving die gezonde keuzes ondersteunt
 • Eet gezond, beperk de inname van vetten en suikers, eet meer fruit, groenten, peulvruchten, volkorenproducten en noten, en beweeg regelmatig.
 • Beweeg regelmatig

Een persoonlijke aanpak

Bij Nederland Slank begrijpen we dat iedereen uniek is. Daarom passen we ons afvalprogramma aan per deelnemer. We analyseren je bloedwaarden om een voedingsplan op te stellen dat je metabolisme verbetert en je hormoonbalans herstelt. Zo helpen we je lichaam voedsel om te zetten in energie in plaats van vet op te slaan. Als je je lichaam weer in balans wilt brengen en je streefgewicht wilt bereiken, dan kan Nederland Slank de juiste stap voor je zijn.

Praktische tips voor een gezonder leven

 • Beweeg regelmatig: Vind een sport die je leuk vindt en integreer deze in je dagelijkse routine.
 • Eet evenwichtig: Focus op een voedingspatroon rijk aan groenten, fruit, volkoren producten, en magere eiwitten.
 • Beheer stress: Technieken zoals mindfulness, yoga, en diepe ademhalingsoefeningen kunnen helpen de endorfineproductie te verhogen en stress te verminderen.

Voor meer informatie over het aanpakken van overgewicht, vraag een gratis consult aan.