Overgewicht

Ben jij een van de vele Nederlanders met overgewicht? Kom dan nu in actie met het programma van Nederland Slank. Hierbij val je snel, gezond én blijvend af. Met het persoonlijke voedingsprogramma waarbij er geen honger ter sprake komt, kan iedereen het!

te dikke mensen

Over overgewicht

Met bijna de helft van de Nederlandse bevolking die worstelt met overgewicht, staat we voor een groeiende gezondheidscrisis. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie meldt dat obesitas sinds 1975 bijna verdrievoudigd is. Lees meer over overgewicht, de oorzaken, de impact op de gezondheid, en de aanpak voor het bereiken van een gezonder gewicht, met speciale aandacht voor de rol van endorfines.

Wat is overgewicht?

Overgewicht betekent dat je te veel lichaamsvet hebt, wat je gezondheid kan schaden. De Body Mass Index (BMI) is een makkelijke manier om te zien of je overgewicht hebt. Een BMI van 25 of meer wijst op overgewicht, en bij 30 of meer spreken we van obesitas.

 

Waarom word je te zwaar?

Je kunt te zwaar worden omdat er ergens in de biochemische processen in je lichaam iets mis gaat.

Dat kan er voor zorgen dat je zelfs te zwaar wordt ook al eet je niet veel.

Als orthomoleculair therapeuten richten wij ons op het bevorderen van gezondheid door middel van voeding als medicijn, en leefstijlfactoren. Hier zijn enkele benaderingen die we hanteren om overgewicht te verminderen:

 1. In kaart brengen van leefstijl en biochemische verstoringen: We beginnen met een uitgebreide intake, waarbij we een vragenlijst en bloedanalyse gebruiken om inzicht te krijgen in de situatie van mijn cliënten.

 2. Optimaliseren van biochemische processen: We werken aan het optimaliseren van biochemische processen in het lichaam door middel van "voeding als medicijn", beweging en aanvullende leefstijladviezen. Dit helpt bij het verminderen van klachten en het bevorderen van herstel.

 3. Nieuwe gezonde gewoonten aanleren: Ter behandeling van overgewicht en andere klachten leren wij onze cliënten aan om volgens een driedaagse menu-cyclus precies te eten wat wij voorschrijven zodat alles stoffen die het lichaam nodig heeft om de problemen op te lossen aangevoerd worden... Maar ook verteerd en gesynthetiseerd worden!

 4. Voeding als sleutel tot succes : Voedingsstoffen spelen een cruciale rol bij het verminderen van overgewicht. We helpen onze cliënten bij het maken van gezonde voedingskeuzes die passen bij hun individuele behoeften en situatie. We schrijven daarbij precies voor welke macro nutriënten (koolhydraten eiwitten en vetten) en welke micronutriënten (vitaminen en mineralen) bijdragen aan herstel. Ook het functioneren van hormonen en neurotransmitters wordt hierdoor beïnvloed. En deze organiseren in feite ons hele gedrag.

Je lichaam fungeert als een complexe chemische fabriek. Om in optimale gezondheid te leven en vitaal te blijven, heeft het een uitgebalanceerde mix van verschillende voedingsstoffen nodig. Ons voedingsplan is ontworpen om je lichaam (en geest) te ondersteunen bij het herstellen van evenwicht, het tegengaan van insulineresistentie en het verminderen van stress.

Voedingsstoffenverdeling
Terwijl sommigen misschien goed kunnen functioneren op een dieet van standaard voedingsmiddelen zoals brood en hamburgers, streven anderen naar een hoger niveau van gezondheid en welzijn. In een recente farmacologie-bijscholing werd bijvoorbeeld de nadruk gelegd op leverontgifting.
Rol van onze organen
De lever speelt een cruciale rol bij het verdelen van energie, bouwstoffen en voedingsstoffen door het lichaam. In tijden van overvloed richt de lever zich meestal op de essentiële organen zoals de longen, het hart en de hersenen, die nodig zijn voor overleving. Echter, bij een tekort aan voedingsstoffen kan de lever prioriteit geven aan vitale functies en de minder essentiële organen tijdelijk verwaarlozen.
Leverontgifting
Het proces van leverontgifting bestaat uit verschillende fasen. Wanneer bijvoorbeeld fase 2 van dit proces niet goed verloopt, kunnen er problemen optreden, zoals inefficiënte metabolisatie van bepaalde medicijnen of alcohol. Het toevoegen van specifieke stoffen, zoals cysteïne, aan het dieet kan helpen deze processen te ondersteunen en verbeteren.
Het gepersonaliseerde voedingsplan
In tegenstelling tot generieke diëten zoals koolhydraatarm of lactosevrij, is ons voedingsplan volledig afgestemd op individuele behoeften en gezondheidsklachten. Door te focussen op de vele stoffen die het lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren, kunnen we op maat gemaakte plannen creëren die een breed scala aan gezondheidsproblemen helpen oplossen. De resultaten van het volgen van dit plan zijn vaak opmerkelijk, variërend van het verminderen van medicatie tot het verbeteren van algeheel welzijn.
Elke stof die ons lichaam nodig heeft, draagt bij aan onze gezondheid en welzijn.

Benieuwd naar hoe jouw gezondheid verbeterd kan worden? Doe dan de test.
Het is belangrijk om te beseffen dat een gezonde levensstijl, inclusief regelmatige lichaamsbeweging en evenwichtige voeding, essentieel is bij het aanpakken van overgewicht.

 

 

 

De risico’s van een te hoog gewicht

Recent onderzoek toont aan dat een significant deel van de Nederlandse volwassenen kampt met overgewicht of obesitas. Dit heeft niet alleen persoonlijke, maar ook maatschappelijke gevolgen, waaronder een toename in het risico op chronische ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, en bepaalde vormen van kanker.

Overgewicht kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals:

 • Hartziekten en beroertes: Overgewicht kan je bloeddruk en cholesterol verhogen, en leiden tot diabetes.
 • Diabetes: Obesitas is een grote risicofactor voor type 2 diabetes omdat je lichaam minder gevoelig wordt voor insuline.
 • Aandoeningen zoals ernstige artrose.
 • Sommige soorten kanker, zoals kanker aan de baarmoeder, borst, eierstokken, prostaat, lever, galblaas, nieren en darmen.

Overgewicht wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van factoren, inclusief genetische factoren, eetgewoonten, levensstijl, en psychologische factoren zoals stress en emotioneel eten. Daarbij komt nog de invloed van de omgeving, zoals de beschikbaarheid van ongezond voedsel en beperkte mogelijkheden voor fysieke activiteit.

De psychologische impact van overgewicht

Naast de fysieke gezondheidsrisico's, heeft overgewicht ook een aanzienlijke impact op de geestelijke gezondheid. Het kan leiden tot een verminderd zelfbeeld, depressie en angst. Bovendien verergeren fat shaming en het stigma rond overgewicht deze psychologische effecten, waardoor individuen zich geïsoleerd of gediscrimineerd kunnen voelen.

Endorfine: het gelukshormoon

Endorfine, bekend als het 'gelukshormoon', speelt een sleutelrol in hoe we ons voelen. Een tekort kan leiden tot depressie en een verhoogde neiging tot emotioneel eten, wat gewichtstoename bevordert. Activiteiten die endorfine vrijmaken, zoals regelmatige lichaamsbeweging, lachen, en bepaalde voedingsmiddelen eten, kunnen helpen bij het beheersen van gewicht en het verbeteren van de algehele gezondheid.

Overgewicht voorkomen

Effectief afvallen vereist meer dan alleen dieetveranderingen of meer beweging; het vraagt om een holistische benadering die ook psychologische ondersteuning omvat. Programma's zoals Nederland Slank bieden gepersonaliseerde plannen die zijn afgestemd op individuele behoeften en omstandigheden, inclusief advies over hoe endorfine spiegels op natuurlijke wijze kunnen worden verhoogd.

Praktische tips om overgewicht te voorkomen:

 • Zorg voor een omgeving die gezonde keuzes ondersteunt
 • Eet gezond, beperk de inname van vetten en suikers, eet meer fruit, groenten, peulvruchten, volle producten en noten, 
 • Beweeg regelmatig

Een persoonlijke aanpak

Bij Nederland Slank begrijpen we dat iedereen uniek is. Daarom passen we ons afvalprogramma aan per deelnemer. We analyseren je bloedwaarden om een voedingsplan op te stellen dat je metabolisme verbetert en je hormoonbalans herstelt. Zo helpen we je lichaam voedsel om te zetten in energie in plaats van vet op te slaan. Als je je lichaam weer in balans wilt brengen en je streefgewicht wilt bereiken, dan kan Nederland Slank de juiste stap voor je zijn.

Praktische tips voor een gezonder leven

 • Beweeg regelmatig: Vind een sport die je leuk vindt en integreer deze in je dagelijkse routine.
 • Eet evenwichtig: Focus op een voedingspatroon rijk aan groenten, fruit, volkoren producten, en magere eiwitten.
 • Beheers stress: Technieken zoals mindfulness, yoga, en diepe ademhalingsoefeningen kunnen helpen de endorfineproductie te verhogen en stress te verminderen.

Voor meer informatie over het aanpakken van overgewicht, vraag een gratis consult aan.