Appelpannenkoek

Appelpannenkoek

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
22 juni 2021

Hou je meer van een beetje iets zoetigs tussen de middag? Wil je wel iets wat echt een maaltijd is maar ben je minder van de hartigheid of de salades? Door een beslagje te maken van je roggemeel en je appel lekker te bakken kun je ook met Nederland Slank genieten van een heerlijke pannenkoek met friszoet smakend fruit. En natuurlijk hebben we weer aan de Nederland Slank volger ‘on the go’ gedacht. Ook dit recept maak je heel makkelijk voor vertrek klaar om het eventueel mee te nemen. 

Deze pannenkoek met een appel en een ei smaakt warm overheerlijk, maar kan ook goed koud gegeten worden. Rol hiervoor jouw pannenkoek in vershoudfolie voor je hem in je lunchbox doet en je hebt een friszoete, vullende lunch waar je het wel tot het avondeten mee volhoudt.  Ga je sporten of ben je onderweg in de auto? Ook dan is dit een heerlijke meeneem lunch.

Appelpannenkoek

Ingrediënten:

Twee eieren
Een appel
2 knäckebröd crackers of roggemeel,
½ dl water,
Kokosvet of geklaarde boter,
Een beetje citroensap (in fase 3 of 4)
Snufje zout
Kaneel, honing of koekkruiden

Bereiding:

Snijd de geschilde appel in blokjes en bak ze in een klontje boter of vet op laag vuur. Als de appeltjes gaar zijn voeg je het citroensap toe en laat het nog even meebakken. Haal dan de pan van het vuur. Maak jouw crackers zo fijn mogelijk. Het beste is om hier een keukenmachine voor te gebruiken. Klop in een kom de eieren met het water, een snufje zout en de fijngemaakte crackers tot een medium dik beslag. Verhit een klontje boter of vet in een anti-aanbak koekenpan en giet het beslag daarin. Let op, worden de randjes van de pannenkoek bruin? Dan is het tijd om hem om te keren! Tot slot schep je de (nog warme) appelblokjes op de roggenpannenkoek en bestrooi het geheel met wat kaneel, honing of JB koekkruiden.

Tip: elke fruitsoort uit je plan geeft hier nog een extra frisse toon aan.

Weetje: De pannenkoek is één van de meest internationale gerechten die je kunt bedenken. Hier zijn wat voorbeelden van pannenkoeken wereldwijd:

Frankrijk:          Crêpe
USA:                 Pancake
Japan:              Okonomiyaki
India:               Roti
Ethiopië:          Injera