Nederland-Slank-Mar-13-2024-11-10-46-4894-AM

Artisjokken

Geschreven door: Pantea Panahi, orthomoleculair therapeut (MBOG)
05 juli 2018

Een basis artisjokken recept vindt u hier. Ontdek hoe u de verse artisjokken kunt bereiden en hoe u de hoeveelheden correct kunt aanpassen op basis van uw voedingsschema van Nederland Slank.

Artisjokken bereiden

De vuistregel is: De artisjok heeft ongeveer 20% eetbare portie (exclusief de stengel). Dat betekent dat met een aankoophoeveelheid van 600 g verse artisjokken 80% (120 g) niet eetbaar is.

De onderstaande bereiding is met de pure artisjok zonder vulling. Omdat deze basisbereiding dan naar wens gevuld kan worden, met bijvoorbeeld roomkaas (schapen, geiten, fetakaas) noten, gehakt of groenten.

 

Artisjokken Gevulde artisjokken

 

 

Benodigdheden:

Artisjokken
Peterselie
Knoflook
Bloem
Zeezout
Olijfolie

Bereidingstijd: ca. 55 minuten

Artisjokken klaarmaken

 • Sla eerst de bloem krachtig op een aanrecht zodat het open gaat.

 • Knip vervolgens de onderste stengels en bladeren af.

 • Als je stekels hebt, verwijder ze dan met een keukenschaar.

 • Gooi de stengels niet weg! Je kunt ze schillen en in blokjes snijden en met fijngesneden peterselie en knoflook als vulling gebruikt worden.

 • Doe de gekozen vulling in de bloem.

 • Plaats ze nu naast elkaar in een braadpan en strooi royaal zeezout en nog een beetje olie eroverheen.

 • Vul de pan dan met water totdat het onderste  deel van de artisjokken erin baadt.

 • Laat de artisjokken ongeveer 40 minuten op een middelhoog vuur sudderen. Ze zijn klaar als de middelste bladeren gemakkelijk te plukken zijn.

Geniet van uw maaltijd!