dressing

Drie gezonde dressings voor elke salade

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
29 mei 2020

Om een simpele salade om te toveren tot een heerlijke salade, heb je maar één ding nodig: een lekkere dressing. In de winkels vind je tegenwoordig veel verschillende soorten dressings, maar helaas zitten deze vaak vol met toegevoegde suikers en onnodige kleur- en smaakstoffen. Het is daarom veel gezonder en véél lekkerder om je eigen dressing te maken. Hieronder vindt je drie dressings die je met elke soort salade kunt combineren. Ook geven we je aan het einde tips om eigen combinaties te maken!

dressing

Vinaigrette (basisdressing)


Ingrediënten
  • 2 el olijfolie
  • 1 el appelazijn of balsamicoazijn
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl mosterd (suikervrij, anders mosterdzaad gebruiken)

Mix de ingrediënten goed door elkaar.

Avocadodressing


Ingrediënten
  • 1/3 avocado
  • 1 el verse peterselie
  • 1 tl appelazijn
  • peper en zout

Pureer alle ingrediënten bij elkaar tot één glad geheel in de keukenmachine of met een staafmixer.

Japanse dressing


Ingrediënten
  • 2 el olijfolie
  • 3 el sojasaus
  • 1 el balsamicoazijn
  • 2 tl wasabi
  • 1 tl limoensap

Mix de ingrediënten goed door elkaar en klaar!

Wil jij graag je dressing helemaal zelf samenstellen? Wij hebben alvast een lijst van allerlei ingrediënten die je goed zou kunnen gebruiken op een rijtje gezet. Voordat we beginnen hier nog enkele tips voor het bereiden van gezonde dressings:

  • Zorg dat je van te voren weet voor welk gerecht je een dressing gaat maken, of in ieder geval in welke richting je moet denken. Ga je voor een Italiaanse salade? Daar past een mix van olijfolie, balsamicoazijn en oregano goed bij. Of bijvoorbeeld Mexicaans, dan is een dressing van limoensap en koriander een aanrader.
  • Proef je dressing altijd voordat je ‘m over je salade schenkt. Maar doe dit niet alleen met je vinger of een lepel, maar altijd met een blaadje sla of een ander ingrediënt uit je salade. Zo proef je echt hoe de combinatie gaat smaken.
  • Gebruik je gedroogde kruiden? Zorg dan dat je de dressing enkele uren (2) voor de maaltijd al maakt. Gedroogde kruiden hebben wat langer de tijd nodig om hun smaak goed af te geven.
  • Het is extra lekker als je de dressing pas op het allerlaatste moment over je salade sprenkelt. De zure componenten in een dressing kunnen er namelijk voor zorgen dat jouw sla slap en zompig wordt na enige tijd.
  • Als laatste werkt het voor het maken van een dressing het beste om alle ingrediënten in een potje te stoppen in flink te schudden, in plaats van in een kommetje te roeren.

De basis ingrediënten van een dressing zijn ¾ deel olie, ¼ deel zure vloeistof, kruiden en soms ook groente. En vergeet niet op smaak te brengen met peper en zout, allebei lekker vers uit de molen. Leef je uit!