jorieke-nederland

Havermout met appel en verse munt

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
11 januari 2022

"Havermout, dat is toch een graan vol koolhydraten?" Dat klopt! Maar havermout is anders dan de meeste granen. Granen zitten vol koolhydraten, zijn bewerkt en bestaan uit gluten. Havermout is zo goed als niet bewerkt en er zitten bijna geen gluten in. Wel zitten er koolhydraten in, maar de voordelen van dit product wegen op tegen de nadelen: het bestaat uit goede vezels , de juiste vetten, eiwitten en veel andere, gezonde voedingsstoffen. Combineer de havermout met melk en je hebt een echt power-ontbijt! Zo ga je zonder hongergevoel de middag tegemoet.

Havermout

Ingrediënten voor 1 portie

 • 200 ml melk, bijvoorbeeld ongezoete sojamelk of geitenmelk
 • 40 g havermout
 • 1 appel
 • takje verse muntthee
 • limoen of citroensap
 • kaneel

Bereiding

Je maakt havermout in de magnetron warm en zacht, maar wij zijn fan van een ouderwets pannetje.

 1. Breng de melk aan de kook, voeg de havermout toe en laat dit een nachtje staan. Dan is de havermout de volgende ochtend lekker zacht.
 2. Was de volgende dag de appel en snijd de appel in stukjes. Let op: schil de appel niet. In de schil zitten de meeste vezels en voedingswaarden.
 3. Besprenkel de appel met citroensap en laat het intrekken.
 4. Doe de havermout in een kom en meng de appel er doorheen. Bestrooi het met fijngesneden blaadjes munt en een snufje kaneel.
 5. Geniet van je heerlijk voedzame ontbijt met een frisse touch!

Tip

Koop verse kruiden in een pot. Vergeet de kruiden geen water te geven, zo heb je altijd verse kruiden in huis voor de extra smaakmaker. Je knipt het af en strooit het kruid over de gewenste maaltijd.

Wist je dat...

Er geen gluten in havermout zit voor de oogst? Haver groeit naast andere granen (bijvoorbeeld gerst) en de boer gebruikt maar één set instrumenten, hierdoor ontstaat kruisbestuiving. Haver is ook vaak klaargemaakt in dezelfde omgeving van de andere graansoorten (waar wel gluten in zit). Daarom staat op de verpakking in de supermarkt dat er gluten in havermout zit. Het is beter om veel gluten te ontwijken. Wij zijn namelijk allemaal gluten-intolerant. De een kan er alleen beter tegen dan de ander.