Home-made-granola

Home made granola

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
18 januari 2022

Of het nou muesli of cresol is. Meng het door de yoghurt en het is lekker. Wist je dat granola heel makkelijk is om zelf te maken? Ontbijtgranen uit de supermarkt zitten vaak vol suikers en toevoegingen. Waarom zou je het daar nog kopen? Granola uit eigen keuken is gezonder en veel lekkerder.

Dit is een vezelrijk recept. Combineer alle noten en zaden en maak een knapperige granola! Lekker voor in de yoghurt of gewoon 'los'.

Home-made-granola

Ingrediënten voor 1 bakplaat

  • 75 g amandelen

  • 300 g rogge- of havervlokken

  • 75 g zonnebloempitten of pompoenpitten

  • 2 el lijnzaad of chiazaad

  • 2 appels

  • 50 g ghee

  • 1 tl kaneel

  • 1 tl vanille poeder

  • snufje zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Leg het bakpapier op de bakplaat. Hak de amandelen in kleine stukjes (met een keukenmachine).

  2. Doe de rogge- of havervlokken, de gehakte amandelen, zonnebloempitten- of pompoenpitten samen met het lijnzaad en de kruiden in een kom. Meng de zaden en pitten en verwarm de ghee tot het smelt. Is het gesmolten? Schep de ghee door het granola mengsel. Schil de appel en snijd deze in kleine stukjes en voeg dit ook toe aan het mengsel.

  3. Spreid het mengsel over de bakplaat en zet de granola 25 tot 35 minuten in de oven. Schep de granola na iedere 10 minuten om tot deze goudbruin kleurt.

  4. Laat de granola goed afkoelen voordat je het van de bakplaat haalt.

Tip

Wil je de granola twee (2) tot drie (3) weken bewaren? Doe de granola in een (glazen) voorraadpot en sluit goed af. Dan blijft de granola knapperig en lekker. Laat de granola wel eerst even afkoelen!

Wist je dat...

De meeste granola boordevol suiker zit? Het woord 'suiker' is vaak gecamoufleerd door synoniemen als 'fructose', 'honing', 'lactose', 'malt siroop', 'maltose', 'nectar', 'sucrose', etc. Lees daarom goed het etiket en let op deze termen als je granola in de supermarkt koopt.