quindim met kokos

NlSlank-proof Dessert uit Portugal, de Quindim

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
05 januari 2023

De eerste oogst uit Portugal: 


Ik schreef al dat er om de 10 meter een banketbakkerij/ of pasteleria zit in Braga, de stad waar ik op dit moment woon. En dat is nogal een uitdaging voor de banketbakkersdochter.
En elke dag aan de Pastel de Nata, zeker geen goed idee... Maar ook hier denken ze na over gluten (sem-gluten) en zuivel gebruik.
Bij Nata de Lisboa hebben ze dus van alles wat wel in het pulletje valt. Zoals om te beginnen de Quindim de coco, die prima op zijn NLSL gemaakt kan worden met bijvoorbeeld Monk Fruit.  

Een voor- (of na-)deel is dat ik voor ieder taartje 2 nieuwe Portugese woorden moet presenteren aan de eigenaar van de winkel.

Quindim, wat is het en waar komt het vandaan?

Quindim, uitspraak [ki᷉ 'dʒi᷉] of [ki᷉ 'di᷉], is een beroemd Braziliaans dessert dat voornamelijk bestaat uit eidooiers, suiker/zoetstof, kokosvlokken en water/boter of kokosmelk. De ingrediënten worden door elkaar gemengd en au bain-marie gebakken, hetzij afzonderlijk in vormpjes of in een muffin-vorm.

Dit dessert volgt de kenmerken van veel Portugese desserts die veel gebruik maken van eieren, zoals Papo de Anjo (dubbele kin van de engel), Fio de Ovos en Pastel de Nata.

In tegenstelling tot de Braziliaanse quindim, smaakt de Portugese Brisa-do-Lis naar amandelen in plaats van kokosnoot, naast eierdooiers en suiker. Maar in moderne tijden wordt de Braziliaanse lekkernij soms op smaak gebracht met sinaasappellikeur of amandelextract.

De toevoeging van kokosnoot aan het Braziliaanse quindim-recept wordt toegeschreven aan slaven in de staat Bahia, in het noordoosten van Brazilië, in de zeventiende eeuw vanwege de overvloed aan kokosnoot in het gebied en natuurlijk het gebrek aan amandelen.

De geraspte kokosnoot die aan de basis van het dessert wordt afgezet, vormt een van nature glutenvrije korst die lijkt op de bodem van een cheesecake. Maar de rest van de traktatie heeft een zachte textuur die lijkt op vlaai.

Het is super-gemakkelijk te maken met een paar ingrediënten, maar het resultaat is een traktatie die net zo spectaculair is als zonneschijn.

Quindim versus Brasa do Lis

Quindim is een Braziliaans dessert gemaakt met eierdooiers, suiker en kokosnoot, terwijl Brisa do Lis een Portugees dessert is gemaakt met eierdooiers, suiker en amandelen.

Beide zijn gebakken custards met een felgele kleur, die fundamenteel verschillen in smaak.

Ingrediënten en vervangingen

Quindim is een Braziliaans gebakken kokos-eiervla met een flan-achtige consistentie en een felgele kleur vanwege het aantal gebruikte eierdooiers. Dit dessert heeft slechts 5 ingrediënten nodig om te bereiden en wordt in maximaal 30 minuten gebakken. Het is vla, zoet en heerlijk! Je kunt het ook KETO maken - en het is zowel glutenvrij als zuivelvrij!

 

HOE QUINDIM (BRAZILIAANSE GEBAKKEN KOKOS-EIERCUSTARD) TE MAKEN

Eerst het suikervrije recept......

 • 8 eigeel
 • 50 gr geraspte kokos
 • 150 gr kokosmelk
 • 1 el ghee
 • 2 el erythritol meer of minder naar smaak
 • 1 tl vanille-extract idealiter zelfgemaakt.

 • Scheid het eiwit van de dooiers en zeef vervolgens de dooier.
 • Voeg in de kom met dooiers de ghee, erythritol, kokosmelk en geraspte kokos toe. Meng voorzichtig en zorg ervoor dat je niet te veel mengt.
 • Plaats het deeg in individuele vormen of in een grote vorm (siliconenvorm werkt hier het best).
 • Plaats de vorm au-bain-marie in een voorverwarmde oven op 150°. Houd rekening met ongeveer 60 minuten voor een grote bakvorm (minder voor kleinere vormpjes).
 • Laat afkoelen en serveer!

Dit was het origineel:

 

1. Verwarm de oven voor op (180 °). Vet met boter (of bakspray met botersmaak) een standaard muffinvorm voor 12 stuks of een ringvorm van 15 cm in en bestrooi met suiker of kokos (zowel de bodem als de zijkanten).

2. Passeer de dooiers door een zeef om hun vlies te verwijderen. Klop vervolgens in een grote kom de eidooiers, zowel kokosmelk als vlokken, suiker en desgewenst ook de likeur/het extract tot een homogeen mengsel. FOTO 1 Giet in de voorbereide vorm, ongeveer ¾ vol. FOTO 2

quindimmaken3. Bak gedurende 25-30 minuten (muffinvorm) of 50-60 minuten (middelgrote ringvorm voor quindão) au bain-marie, of tot de bovenkant gestold is en een in het midden gestoken tandenstoker er schoon uitkomt. Voor de bain-marie zet je de vorm in een grotere pan met kokend water. Zorg ervoor dat het water tot halverwege de zijkant van de quindim-pan komt. FOTO 

4. Haal uit de oven en laat de vorm een beetje afkoelen op een rooster, ongeveer 5 minuten. Plaats een bakplaat (voor quindims) of een schaal (voor quindão) op de vorm of de ringvorm en keer de warme custard erop om (het is cruciaal om de custard niet te heet (omdat hij zal breken) of te koud (omdat hij zal de vorm niet gemakkelijk loslaten). Laat indien nodig een klein mes voorzichtig langs de randen lopen om de pudding los te maken. De kokoskorst bevindt zich op de bodem van het dessert als het eenmaal omgekeerd op een bord is geplaatst. FOTO 

5. Laat volledig afkoelen in de koelkast. Serveer gekoeld op zichzelf of gegarneerd met verse muntblaadjes of een beetje geraspte kokos!

quindimVoorbereiden en bewaren

De glinsterende bovenkant (een teken van verse quindims) begint na een dag te verdwijnen. Maar je kunt het dessert van tevoren maken en tot 3-4 dagen consumeren. Bewaar in een luchtdicht bakje in de koelkast. Vries het niet in; anders zal de textuur korrelig worden.

portugeesBRUIKBARE TIPS

* Voordat quindim wordt gebakken, maken sommigen het door alle ingrediënten met de hand te mengen, terwijl anderen ze in een blender mengen - in Brazilië 'quindim de liquidificador' (keukenblender quindim) genoemd. Zoals bij elke vla, moeten de ingrediënten bij voorkeur met de hand worden gemengd om te voorkomen dat er te veel lucht in de vla komt.

* De geprefereerde kookmethode voor het koken van quindim is au bain-marie (waterbad), zoals voor elke gebakken custard. Met deze methode kan het dessert zacht en gelijkmatig koken. Maar sommigen bakken het in de oven door simpelweg de pan op het middelste rek te plaatsen, net zoals je zou doen bij het bakken van een cake of cupcakes.

* Eidooiers door een zeef halen is de beste manier om de dooierhuid te verwijderen en de sterke smaak van eieren te verwijderen, wat ook resulteert in een meer verfijnde traktatie.

* Gebruik kokend water voor de bain-marie en vul de grotere pan met water dat tot halverwege de zijkant van de quindim pan of vormpjes omhoog komt.

* Quindim is een van nature glutenvrij dessert dat ook keto kan zijn als je zoetstof gebruikt ter vervanging van suiker.

* Warm water en zachte boter geven het dessert een meer glinsterend oppervlak, terwijl kokosmelk een meer smaakvolle traktatie maakt. Kies hoe je quindim het liefst maakt!

Quindao

Als het in een grote ringpan wordt gebakken, noemen we het 'quindão', wat een familieformaat quindim is.


Quindim, meervoud quindins, is technisch gezien een gebakken custard met een glinsterend oppervlak en een felgele kleur vanwege de grote hoeveelheid eidooiers.

Het woord quindim komt van dikende in het Kikongo, een Bantu-taal, en het betekent 'de gebaren, het gedrag of de humor die kenmerkend zijn voor tienermeisjes'. In andere Afrikaanse talen kan het ook 'charme of betovering' betekenen, wat een kenmerk is van het dessert zelf (aangezien het lijkt op zonneschijn vanwege de felgele kleur).

In de Braziliaanse cultuur is quindim ook de naam van een neushoornkarakter uit het kinderboek Sitio do Pica-Pau Amarelo van Monteiro Lobato. Het werd vereeuwigd in het nummer "The Quindins of Yayá" van Carmen Miranda.
QuimDao
Desalniettemin lijkt het Braziliaanse dessert op de Portugese traktatie Brisa do Lis of Brisas do Lis, ook bekend als Beijinhos do Liz, typisch voor de stad Leiria in Portugal. Nonnen van het Santana-verbond creëerden het recept, maar de lekkernij werd later bekend via een beroemd koloniaal café.