Pompoensoep

Pittige pompoensoep

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
03 juli 2020

 

De pompoen is familie van de komkommer en de meloen. Deze grote bolronde vrucht heeft een stevige harde schil en oranje vruchtvlees. Binnenin zit de vrucht vol met grote platte zaden. Pompoenen worden al meer dan 10.000 jaar gegeten, maar waren tot voor kort in Nederland niet zo bekend als groente. Pompoensoep maken is makkelijk en je kunt er eindeloos mee variëren. Hieronder vind je het recept voor een pittige pompoensoep:

Pompoensoep

Ingrediënten voor 1 persoon

- 150 g Hokkaido-pompoen
- 2 lente-uitjes
- 2 takjes tijm
- 1 sjalot
- 2 el groentebouillon, korrelig, natuurlijk en zonder toevoegingen
- Kleine nootmuskaat
- Zeezout
- Peper

Voorbereiding

1. Spoel de pompoenkwarten, lente-uitjes en tijm onder warm stromend water, dep ze droog met keukenpapier en snijd de pompoenkwarten in stukjes ter grootte van blokjes.

2. Schil de sjalot, snijd deze in de lengte doormidden en in de lengte in dunne reepjes. Verwarm een ​​kleine steelpan op hoog vuur en fruit de sjalotjes kort in een beetje koolzuurhoudend mineraalwater. Voeg als laatste de pompoen en de tijm toe en bak enkele minuten. Giet indien nodig wat bruisend mineraalwater in.

3. Giet ongeveer 300 ml water op het soepmengsel zodat de pompoen bijna bedekt is met de vloeistof. Bestrooi met groentebouillon en breng de soepmix op smaak met nootmuskaat, zeezout en peper.

4. Laat ongeveer 20 minuten zachtjes sudderen in een gesloten pan. Verwijder lente-uitjes van het uiteinde van de wortel en donkergroen en snijd ze in fijne ringen.

5. Pureer ten slotte de pompoensoep fijn in een blender of gebruik een blender en giet door een zeef zoals je wilt. Breng indien nodig opnieuw op smaak en bestrooi met lente-uitjes voor het eten.