bannerimage

Pompoen kokossoep met sint-jakobsschelpen

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
13 oktober 2020

bannerimage

Pompoen kokossoep met sint-jakobsschelpen

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Een heerlijk recept van Nederland Slank: Pompoen kokossoep. Een heerlijke, oranje herfstsoep die je maar 10 minuten kost om te maken + 15 minuten kooktijd. Deze soep wordt gemaakt met de hokkaido pompoen. Deze van oorsprong Japanse pompoensoort is tegenwoordig ook in Nederland zeer geliefd. De hokkaido is één van de beste pompoenen die er te koop zijn. De smaak is mild, zacht maar ook vol, nootachtig en zoet. De structuur van het vruchtvlees is uitstekend, verfijnd maar toch stevig, beslist niet vezelig. Dat maakt de oranje hokkaido geschikt voor alle toepassingen, beslist niet alleen voor soep.

Pompoen kokossoep

Ingrediënten voor 2 personen:

- 1 kleine hokkaido-pompoen
- 1 stuk gember (3 cm)
- 1 chilipeper
- 2 sjalotten
- 1 el kokosolie
- 1 steel citroengras
- 1 snufje curry
- 1/2 blik kokosmelk
- 2 kopjes groentebouillon
- 2 el olijfolie
- 6 sint-jakobsschelpen
- 1 theelepel roze bessen

Bereiding

1. Was de Hokkaido-pompoen, snij de steel en de wortel af, halveer de pompoen en verwijder de zaadjes met een eetlepel. Snijd de pompoen vervolgens in stukjes ter grootte van een walnoot.

2. Schil de gember en rasp deze fijn. Maak de chilipeper schoon, verwijder de zaadjes en snijd in zeer fijne ringetjes. Schil de sjalotten en snijd ze in grove stukken.

3. Verhit een middelgrote pan met kokosolie op middelhoog vuur en fruit hierin de sjalotblokjes kort tot ze kleurloos zijn. Voeg de pompoen toe en kook nog 3 minuten op hoog vuur.

4. Pers citroengras aan het einde van de steel en voeg toe. Breng op smaak met chili, curry en zeezout en voeg dan kokosmelk en groentebouillon toe. Laat het soepmengsel op laag vuur ongeveer 15 minuten sudderen, tot de pompoen gaar is en met een vork gepureerd kan worden.

5. Verhit intussen een kleine pan met olijfolie op middelhoog vuur en bak hierin de coquilles ongeveer 1 minuut aan elke kant. Breng op smaak met zeezout en peper en zet opzij zonder warmte.

6. Haal het citroengras uit de soep en gebruik een staafmixer of keukenmachine om het fijn te pureren tot het een romige consistentie heeft. Breng tenslotte de soep op smaak met zeezout.

7. Schik de sint-jakobsschelpen in diepe borden en giet de pompoen- en kokossoep erover en bestrooi met roze bessen.