bannerimage

Pompoenlasagne met spinazie-ricotta saus

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
09 september 2020

bannerimage

Pompoenlasagne met spinazie-ricotta saus

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Deze verse lasagne bladeren zijn gemaakt van pompoen. Dé ideale manier om eenvoudig je favoriete pastagerecht na te maken met extra groenten en veel smaak. Deze overheerlijke pompoen lasagne met spinazie-ricotta saus is weer een voldaan pareltje uit de oven. Daarom serveer je deze Italiaanse ovenschotel met plezier aan je gasten of thuis aan het gezin. Er valt namelijk voor iedereen wat te lekkers te beleven in dit gerecht. 

Pompoen Lasagne

Ingrediënten 

- 1/2 portie groente: flespompoen of een andere soort groente zoals courgette of bieten
- 1 el olijfolie
- Handje verse basilicum
- Peper en zout
- Extra: parmezaanse kaas (fase 3)
 
Gegrilde paprikasaus
- 1/4 portie groente: gegrilde paprika uit pot en tomaar
- 1 laurierblad
- 1 scheut water
- 1 el olijfolie
- 1 teen knoflook
- Peper en zout
 
Spinazie-ricotta saus:
- 1/4 portie groente: veel spinazie en een beetje rode ui
- 1 portie eiwit: ricotta
- 1 el olijfolie
- Peper en zout
 

Bereiding

1. Verwarm de oven op 200 graden

2. Begin met het maken van de gegrilde paprikasaus. Verhit een eetlepel olijfolie in een pan op middelhoog vuur, pers de knoflook en fruit deze 1 minuut aan.

3. Snijd ondertussen de tomaat in blokjes en voeg dit samen met een scheut water en het laurierblad toe aan de pan. Breng dit op smaak met zout en peper en laat het geheel met deksel op laag vuur 20 minuten sudderen tot het wat indikt.

4. Spoel de gegrilde paprika af, snijd in dunne repen en voeg het toe aan de pan. Laat het op temperatuur komen en haal het laurierblad eruit. Zet het vuur uit en zet het met de deksel erop apart.

5. Nu ga je verder met de spinazie-ricotta saus. Verhit een eetlepel olijfolie in een pan. Snipper de ui en doe deze in de pan. Bak de ui ongeveer 2/3 minuten.

6. Voeg de spinazie hand om hand toe en wacht even tot het een beetje geslonken is. 

7. Doe de inhoud van de pan in een zeef en druk er zoveel mogelijk vocht uit.

8. Meng de spinazie door de ricotta en breng op smaak met peper en zout.

9. Neem het stuk flespompoen en verwijder de schil. Snijd vervolgens met een dunschiller flinterdunne plakken van de pompoen, ongeveer 2/3 mm dik. 

10. Verdeel een deel van de gegrilde paprikasaus over de bodem van de ovenschaal en beleg deze met een paar plakken pompoen. Besmeer deze vervolgens met de spinazie-ricotta saus. Hierboven komt weer een laag pompoen. 

11. Herhaal de procedure tot de vullingen op zijn. Eindig met een laag gegrilde paprikasaus.

12. Schuif de ovenschaal in de oven en laat het geheel garen in ongeveer 50 minuten. Begint de bovenkant al snel te verkleuren? Dek deze dan losjes af met aluminiumfolie. 

13. Snijd ondertussen de basilicum fijn en maal wat verse grove peper en zout.

14. Haal de lasagne uit de oven wanneer deze gaar is en laat 10 min afkoelen. Verdeel de basilicum en peper en zout over de lasagne als garnering.

Houd je niet van pompoen? Gebruik dan bijvoorbeeld courgette of biet. Eetsmakelijk!