asperge

Salade van asperges met avocado

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
01 juli 2020

De asperge is een plant die in het wild vooral voorkomt in kuststreken en langs rivieren. De plant wordt vanwege de jonge scheuten geteeld als groente. Er zijn witte-, groene- en paarse asperges op de markt. De witte zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de groene en paarse asperges hebben wel zon gezien. Hieronder vind je een heerlijk recept voor een salade van asperges met avocado en parmezaanse kaas:

SelectionoffreshAsparagu

Ingrediënten voor 2 personen:

- 2 eetlepels olijfolie
- 1 bosje groene asperges
- 1 sjalot
- 1 klein stukje parmezaan (natuurlijk smaken, in as of met kruiden en bloemen)
- 1 onbehandelde citroen
- 1 avocado
- 1 kleine groene chilipeper
- 2 handenvol wilde kruidensalade of slamix, klaar om te eten

 

Bereiding

1. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pannetje op middelhoog vuur.
2. Spoel de asperges af onder koud stromend water, verwijder de uiteinden en pel het onderste derde deel. Snijd vervolgens in hapklare stukjes.
3. Schil de sjalot en snijd in fijne ringen. Leg de sjalotringen in de pan en roer enkele seconden in de hete olie, roer, haal uit de pan en zet apart.
4. Doe de asperges in dezelfde pan en bak ze op middelmatige stand enkele minuten beetbestendig. Breng op smaak met zeezout en peper, haal van het vuur en zet apart.
5. Snijd de parmezaan in dunne plakjes, spoel de citroen af ​​onder stromend heet water, dep ze droog met keukenpapier en wrijf de gele schil eraf. Halveer de geraspte citroen en druk het sap in een afsluitbaar glas. Halveer de lengte van de avocado, verwijder de pitjes en verwijder het vruchtvlees van de schil.
6. Snijd de avocadopulp in de lengte door en besprenkel met een beetje citroensap. Spoel de chilipeper af onder stromend koud water, dep ze droog met keukenpapier, verwijder de zaadjes en snijd ze in zeer fijne ringetjes.
7. Voeg de resterende olijfolie, citroenschil en chili toe aan het citroensap in het glas. Breng op smaak met zeezout en peper en schud met gesloten deksel tot een dressing. Schik de sla, avocado, asperges, uien en parmezaan in diepe borden en besprenkel met dressing.