jorieke-nederland

Het ideale snelle ontbijt Overnight havermout

Geschreven door: Pantea Panahi, orthomoleculair therapeut (MBOG)
05 juli 2018

‘Overnight havermout’ betekent havermout een avond van tevoren in de melk weken. Dit idee is ideaal voor de mensen die in de ochtend weinig tijd hebben, want dan is het ontbijt "klaar uit de koelkast".

Havermout is heel gezond, omdat het een grote hoeveelheid biotine, zink, vitamine B1 en B6, veel ijzer (tweemaal zo veel als vlees) en magnesium bevat. Bovendien bevat havermout complexe koolhydraten die de bloedsuikerspiegel lange tijd stabiel houden en je lang een verzadigd gevoel bezorgen. Havermout bevat minder gluten dan andere granen zoals tarwe.

 

 

Havermoutpap Als je de Havervlokken niet lekker vindt als pap, kun je gewoon de vruchten en de melk mengen.

 

 

En zo werkt een Overnight Oats-ontbijt:

Doe de havermout in een schaaltje of een bakje en doe jouw favoriete melk bij.

De verhouding van havermout en vloeistof is 1: 1. Het kan echter naar wens worden gevarieerd om een ​​vastere of meer vloeibare consistentie te verkrijgen.

Laat de vlokken de hele avond in de melk weken.

En nu kun je je creativiteit op loslaten. Voor het weken kun je direct vers en gedroogd fruit en zaden (zoals lijnzaad of chiazaad) toevoegen. Als je de andere ingrediënten geweekt niet lekker vindt, kun je ze natuurlijk ook de volgende ochtend gewoon doorheen doen.

Het voordeel van de ‘overnight havermout’ is dat de haver niet hoeft te koken. Omdat hitte altijd een negatief effect op het voedingsgehalte heeft. Als warm lekker vindt, kun je de pap voorzichtig in een pannetje opwarmen.

Het ‘overnight havermout’-ontbijt is ook makkelijk mee te nemen. Doe de pap eenvoudig met de ingrediënten in een afsluitbare kom of thermosfles. Je kunt dus je warme ontbijt meenemen naar je werk of voor onderweg en ervan genieten.

Een tip: in de winter is de selectie van vers fruit beperkt. In dat geval zijn diepvriesproducten zoals frambozen en bosbessen een uitstekend alternatief.

 

Havermount Havermout als snelle ontbijt

 

 

Als je de Havervlokken geweekt niet lekker vindt als pap, kun je gewoon de vruchten en de melk mengen en het de volgende ochtend over de havermout doen en naar wens op smaak brengen met andere ingrediënten;

 

  • Vers fruit:appel, peer, bessen, pruimen, perziken, kersen, ananas, citrusvruchten, veenbessen, enz.
  • Gedroogd fruit:veenbessen, druiven, abrikozen, vijgen, pruimen, enz.
  • Vezels/ Zaden: Chiazaad of lijnzaad.
  • Specerijen:cacaopoeder, verse vanille, kaneel, speculaas kruiden (zonder suiker).