'Ik voelde me een aangespoelde potvis'

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Zakenvrouw en hobby amazone Mascha Kort kan met moeite haar enthousiasme verbergen: Ze noemt haar story een clichéverhaal. Ze had alle dieten al gedaan. En niets hielp op de langere termijn. Ik at bijna niets, waarom werd ik toch dikker?

Mascha‘Ik voelde me een aangespoelde potvis’

Mascha Kort noemt haar story een cliché verhaal. “Ook ik had al de overbekende duizend diëten gedaan. Niets hielp. Het ging er af maar het kwam er drie keer zo hard ook weer aan”. Mascha was het vertrouwen in de klassieke diëten helemaal kwijt. “Ik at al bijna helemaal niks, hoe kon ik in vredesnaam alleen maar dikker worden? Ik voelde me inmiddels een aangespoelde potvis.” Een via- via verhaal over het afvalsucces van een bekende met een vergelijkbare lichaamsbouw was het startsein van de knop die omging. Als het aan Mascha ligt heeft ze levenslang. “Ik weet nu wat ik wel of niet mag eten en hou dit makkelijk vol. Een shake maken kost net zoveel tijd maar levert een stuk minder voordelen op!”

Jankend naar huis

De frustratie is nog in haar stem hoorbaar als Mascha Kort, directeur van een medische kliniek en in haar vrije tijd fervent paardensportbeoefenaar, haar verhaal vervolgt. “Ik betaalde kapitalen maar niets hielp mij. Zelfs de klassieke diëtisten begrepen niet hoe ik kon blijven aankomen. Al snel volgden ook de lichamelijke klachten. Hielspoor en reumatische pijnen verpestten mijn lust en mijn leven. Na een nacht vol ellende kwam ik in de ochtenden stram en moeilijk overeind. Niet zo gek weet ik nu. Ik had een behoorlijk overgewicht voor mijn lengte van 1.76.  En achteraf gezien at ik totaal de verkeerde voeding om ontstekingsreacties als deze tegen te gaan." 

1_4gjn-X

Na een uitzonderlijk actief weekend van weinig eten en veel bewegen bleek de weegschaal bij de diëtiste het absolute diepte, oftewel zwaartepunt voor Mascha aan te geven. “Jankend fietste ik terug naar huis. Ik was de wanhoop nabij. Niet veel later wees een goede bekende mij echter op het afvalsucces van iemand met een, laten we zeggen, vergelijkbare lichaamsbouw. Nadat ik gegoogeld had hoe deze dame wél al die kilo’s kwijt kon raken ging bij mij al een lampje branden. Afvallen op basis van gemeten bloedwaarden. Het leek logisch en vooral haalbaar. Ik nam me voor: dit is het laatste wat ik ga proberen, anders moet ik er maar mee leren leven…”

geld-1

De laatste investering

In de hoop dat dit de laatste investering in haar gezondheid zou zijn startte Mascha met de Nederland Slank methode. “Ook hier stapte ik met de nodige achterdocht in. Het is namelijk inderdaad even een financiële injectie. Maar als je bedenkt hoeveel geld ik in het verleden al hebt uitgegeven aan shakes, repen en poeders die bij mij niet werkten, dan zou deze laatste investering het hopelijk waard zijn.” Na een pittige detox, “af en toe voelde ik me gewoon stoned”, en een kleine aanpassing in het levensritme had Mascha letterlijk de smaak te pakken. “Er moet een knop om dat is waar. Ga ook vooral geen excuses verzinnen of medelijden met jezelf hebben. Dan is de strijd bij voorbaat verloren. Ff doorzetten en niet klagen” is het devies van de nuchtere Brabantse. “Elk pondje gaat nu eenmaal door het mondje en achteraf bleek dat ook bij mij gewoon het geval.”

“Met de bekende smoesjes en excuses ga je jezelf niet helpen. Als je het plan precies volgt, zul je heel snel effect merken. Dus niet zeuren, gewoon eten volgens je plan en geen uitvluchten verzinnen. Ik voelde me in ieder geval al na een week al een ander mens worden. Het aller fijnste vind ik dat eten niet meer zo een ‘ding’ voor me is. Bij vorige diëten dacht ik de HELE dag aan eten. Volhouden! Volhouden! was het devies. Achteraf gezien bleek het vooral afzien. Nu ben ik ervan overtuigd dat ik de rest van mijn leven volgens de derde fase van het plan zou kunnen eten. Zijn er weer een paar kilo teveel bij? Pak ik het gewoon weer van vooraf aan op.” Ik zit 500% beter in mijn vel en heb energie voor tien!”

energie

Beter laat dan nooit

Negen weken na de start van het plan is Mascha ruim 18 kilo kwijt en is ze van maat 46 naar maat 38 gegaan. “Ik wil er nog twaalf kwijt dan ben ik op mijn streefgewicht. Laatst heb ik een zak voer van de paarden op mijn schouders genomen. Zo’n baal weegt 20 kilo en dat sleep je dus elke dag met je mee. Niet zo gek dus dat je ook allerlei lichamelijke klachten ook met je ‘meezeult’. Bijvoorbeeld die zware hielspoorpijnen waar ik binnen een kleine drie weken vanaf was. Ook de overige somatische klachten (pijnlijke lichaamsklachten waar niet een echte oorzaak voor te vinden is. Red.) zijn verdwenen. Ik dacht echt dat ik reuma had. Nu doe ik alles weer fluitend. En als dat geen aansporing genoeg is, mijn omgeving reageert ook ontzettend enthousiast. Dat is een mooie opsteker maar zelf ben ik vooral blij dat ik weer zo sportief kan zijn als ik wil.”

“Het enige waar ik spijt van heb is dat ik dit niet eerder heb gedaan. Noem een dieet en ik heb het gevolgd. Ik vind het jammer dat er over deze methode nog steeds zo weinig bekend is. Als ik dit eerder had geweten dan was ik er ook veel eerder mee begonnen. Ik denk dus ook dat er nog veel meer mensen rondlopen die hier baat bij zouden hebben. Het enige waar ik nog een klein beetje mee kan zitten, is dat ik een paar jaar van mijn leven aan de (voor mij) verkeerde diëten heb verspild. Nu ben ik echt super enthousiast over Nederland Slank. Ik moet me soms gewoon inhouden als mensen zie waarvan ik weet dat ze bij deze methode gebaat zouden zijn!”

AdobeStock-3

Gezin moet er ook aan geloven

Mijn relatie met eten is voorgoed veranderd” vervolgt Mascha haar verhaal. “Ook mijn gezin, mijn man en mijn zoons, hebben er vaak aan moeten geloven al kun je vier flinke kerels maar heel moeilijk van hun geliefde pizza scheiden. Mijn jongens hebben echter wel gezien hoe goed ik op zuivere voedingsmiddelen reageer, en kiezen nu ook vaak voor gezonde eiwitten waar ze de zo begeerde spieren mee kunnen ontwikkelen”, vertelt ze lachend."

q-1

"Voor mij was er echter geen enkele reden om het niet te doen. De aanschaf is de grootste investering maar omdat je ook gaat werken met boodschappenlijstjes en menu’s kun je bij het inkopen weer terug besparen. Zelfs als je druk bezet bent is er geen reden om het niet vol te houden. Zoals gezegd de ene keer stop je de voedingsmiddelen zo goed als onbewerkt naar binnen, de andere keer maak je er culinaire hoogstandjes van. Maar de avond voor een drukke dag mealpreppen in je tupperware bakjes werkt prima hoor. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld. Mijn smaakbeleving is in ieder geval zo veranderd dat een volkoren cracker me net zo goed smaakt als vroeger die roomboterkoekjes. Een shake maken kost je net zoveel tijd en levert veel minder voordeel op!”

Net zo enthousiast worden als Mascha? Verspil niet nog meer zonde jaren nu je dit weet. Ook jou kunnen we helpen met het oppakken van je leven en je hobby’s. Neem eens vrijblijvend contact op met een van onze diëtisten en ontdek wat we samen kunnen bereiken.