Fareina: ervaring met programma Nederland Slank.

Geschreven door: Fareina

De strenge fase heb ik gemakkelijker ervaren dan ik van tevoren had gedacht. Toen ik mijn programma ging combineren met de Ramadan had ik wel minder energie dan ik had gehoopt. Maar dat hoort er ook een beetje bij.

Mijn naam is Fareina Khan en in het dagelijkse leven ben ik studente voeding en diëtetiek. Zelf vind ik de ontwikkelingen en trends rondom voeding erg fascinerend om bij te houden.
Mijn gezondheidsambitie is niet alleen slank zijn, maar voornamelijk om gezond te blijven.

Voordat ik begon aan het programma wilde ik meer weten hoe Nederland Slank te werk ging, daarom heb ik ze een tijdje gevolgd zodat ik beter begreep hoe ze te werk gingen. Uiteindelijk ben ik begonnen met het programma en ik probeerde erin te gaan zonder verwachtingen.

Fase 1: Voorbereidingsfase

Hoe meer ik probeerde om zonder verwachtingen te beginnen, hoe meer vragen er in mijn hoofd kwamen. Ik vond het best spannend.
De eerste dag was het bitterzout en zilvervliesrijst. Ik weet nog dat ik vol goede moed aan tafel zat en mijn eerste slok nam; ”bah, dat was vies”. Maar ik gaf niet op.

Vanaf de 2de dag ging het al een stuk beter. Ik voelde dat ik wat meer energie had dan gisteren. Het bitterzout ging veel makkelijker en ik had er zin in.

Fase 2: Strenge fase

Toen mijn plan op de deurmat kwam, was ik super blij en begon ik vol goede moed. Ik mocht mijn eten ook weer lekker op smaak brengen met kruiden. Ik vind het leuk om te experimenteren met smaak en dat lukte aardig.

De porties zijn erg verzadigend en groot genoeg. Toen ik 6 dagen bezig was met de strenge fase merkte ik al verschil. Ik voelde me vrolijker, ik ben productiever en denk positiever. Dat ging sneller dan ik had verwacht.

De tweede week:

Inmiddels was ik al 2 weken bezig en het gaat me tot nu toe gemakkelijker af dan ik dacht, tot de Ramadan begon. Nu eet ik 2 maaltijden per etmaal in plaats van 3, en een liter water per maaltijd. Normaal gesproken ben ik niet een grote eter dus dit was zeker een uitdaging.

De eerste 2 dagen van de Ramadan verliepen soepel. Ik had genoeg energie en voelde me fit. Een paar dagen later voelde ik wel verschil. Ook omdat ik mijn eten niet op kon, denk ik. Ik moest nu extra eten in de twee maaltijden die ik over had. Ik voelde me wat vermoeider en erg zwak. Het is toch wat lastiger combineren met de Ramadan, als je maag niet zo groot is. Het is wel een echte uitdaging om alles te eten waar ik fit van blijf.

Omdat je maar 3x per dag een maaltijd eet was het in het begin van de Ramadan even wennen maar het was achteraf, na een paar dagen erg goed te combineren. Ik had mijn ritme gevonden en ik mocht bijna naar de minder strenge fase. Ik was erg trots op mezelf dat het zo goed ging.
Ik bleef het wel lastig vinden om voldoende water te drinken, maar dat ging uiteindelijk ook beter. Ik had geen honger overdag en ik at volgens mijn plan in de avond.
ramadan klaar (1)
Fase 3: Minder strenge fase

Vrijdag 26 juni ben ik begonnen met de minder strenge fase. Ik mag nu olie in mijn gerechten toevoegen. Op dit moment gebruik ik ghee en kokosolie om in te bakken. Om eerlijk te zijn heb ik het vet niet gemist, maar ik heb nu wel meer mogelijkheden om het eten te bereiden.

Zondag heb ik erg genoten van gestoofd kalfsvlees met nootmuskaat, wortel, ghee en bloemkool puree.


Zelf hou ik er niet van om in de ochtend gekruid te eten, daarom nam ik vaak een bakje yoghurt met wat fruit. Tijdens de Ramadan merkte ik dat dit te weinig was en dat ik wel trek had. Ik heb besloten om bruine bonensoep met champignons te proberen en dit werkten beter dan verwacht. Ik was productiever en had heel de dag door energie.

Nu kon ik gaan informeren hoe het zit met de sjoemelmaaltijden.

Nu was ik 10 dagen bezig met de minder strenge fase en ik moet toegeven dat ik erg trots ben dat ik de strenge fase netjes heb afgerond. Ik heb alles precies volgens mijn plan gedaan.
Nu ik in de minder strenge fase ben, ben ik ook minder streng voor mezelf. Ik heb me wel gehouden aan de hoeveelheden en producten. Na het avondeten verwen ik mezelf met een stukje pure chocolade, erg lekker.

Ik vind het nog steeds lastig om de aanbevolen hoeveelheid water te drinken. Ik ben me ervan bewust dat dat ook een mogelijke oorzaak kan zijn van hoe ik me voel, omdat de afvalstoffen niet voldoende weggespoeld kunnen worden. Dat kan tevens ook bijdragen aan mijn minder goede stoelgang en energie. Ik heb ook vaak last gehad van een opgeblazen buik.
Uiteindelijk heb ik voor mezelf besloten dat ik het programma nogmaals doe na de Ramadan. Het is goed te combineren en ik ben benieuwd of ik verschil merk als ik het programma niet tijdens de Ramadan volg.


 

Plan Meteen Mijn Gratis Video Consult In