Lisette van Breugel

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Nu bijna een jaar geleden had ik mijn eerste gesprek met Liesbeth. Ik zat niet goed in mijn vel, had veel last van PCOS en chronisch eczeem. Eigenlijk zat ik al een paar jaar op een gewicht waar ik niet tevreden mee was en probeerde ik te lang om het zelf met afvallen kwijt te raken.

pcos | Nederland Slank

Door de PCOS had ik het idee dat ik in een vicieuze cirkel zat, waarbij ik steeds langere periodes slecht in mijn vel zat. Dat moest toch anders kunnen en ik ging online op zoek naar afvallen met PCOS.

Online was er natuurlijk van alles over te vinden en er waren diverse diëten en methodes die beloofden dat hun manier zou werken. Wat mij daar vaak van tegenstond, was dat die diëten vol stonden met voedsel en supplementen die je niet standaard in een supermarkt zou kunnen halen.

Zo kwam ik terecht op de site van Nederland Slank en zag daar ook al verschillende recepten staan, met gewone ingrediënten die je bij de supermarkt kan halen.

Eet je bord leeg en je gooi je eten niet weg, zeiden ze bij ons thuis.

Het bitterzout drinken vond ik ontzettend smerig, maar ik kreeg er wel een fris en energiek gevoel van. De eerste twee weken gingen in en het was even zoeken naar combinaties in het plan die ik lekker vond.

Geitenyoghurt vond ik niet lekker, maar schapenyoghurt met mango erdoorheen gepureerd vond ik wel lekker. Ontbijten met vlees en groente leek eerst wat raar, maar ontbijten met rode kool en een restje biefstuk van de avond ervoor was ook goed te doen.

schapenyoghurt met mango | Nederland Slank

Ik vond sla altijd al lekker om te eten, maar tijdens het dieet merkte ik dat met alleen gekookt ei, sla, komkommer, appel, balsamicoazijn en walnootolie er al een hele smaakvolle maaltijd ontstond. De eerste weken schreef ik voor de gehele week vooruit wat ik wanneer ging eten, zodat ik met de weekboodschappen de spullen kon halen en ook voor een paar dagen vooruit de gerechten kon klaarmaken.

Vrouwelijke skileraar

In de zomervakantie wilde ik graag de opleiding voor skileraar halen in Oostenrijk. Op aanraden van Liesbeth heb ik op voorhand contact gelegd met het hotel en daar kon gelukkig rekening gehouden worden met mijn dieetwensen. Bij het ontbijt koos ik voor sojamelk met havermout en wat fruit, of biologische yoghurt met fruit.

’s Ochtends hadden we de skitraining tot ongeveer 13.00u en dan moesten we zelf een lunch zien te regelen. Ik had vanuit Nederland gedroogde pruimen, schapenkaas en roggecrackers meegenomen en dat vulde ik aan met wortels, avocado en appel uit de supermarkt. Voor het avondeten had het hotel elke dag 3 verschillende opties die we ’s ochtends door moesten geven.

groente en vlees

Meestal was 1 van de opties iets met groente en vlees, of ik vroeg om alleen wat vlees en pakte verder sla en komkommer van de saladebar. Op voorhand was ik gezien de lange dagen bang dat eten volgens het plan voor te weinig energie zou zorgen, maar dat viel eigenlijk heel erg mee. Qua portiegrootte hield ik mij aan het plan. Ik had wel te maken met een lange menstruatie van 14 dagen, dus ik at wel wat meer vlees om wat extra ijzer binnen te krijgen.

stok achter de deur

De gesprekken met Liesbeth zorgden voor een stok achter de deur en ik merkte dat ik er steeds meer ritme in begon te vinden. Ik werd na de zomer ook wel wat makkelijker en begon soms met sjoemelen. Ik merkte wel dat ondanks dat een patatje dan ontzettend lekker smaakte, ik de dag erna wel vermoeider was.

 

In december ben ik voor 3 maanden naar Oostenrijk gegaan om daar skiles te gaan geven. Gezien ik een appartement huurde, kon ik zelf mijn ontbijt en avondeten regelen en bleef ik daar redelijk dicht bij het plan. Overdag lunch je in een restaurantje op de berg en heb je soms wat minder keuzes die bij het plan passen.

 

Maar ik wilde ook graag genieten van de 3 maanden die ik in Oostenrijk had, dus ik kon dat ook wel loslaten en probeerde vooral de basisregels zoals 1 soort eiwit te hanteren.

Oostenrijk

Daarnaast merkte ik ook dat ik beter dan voorheen kon stoppen met eten, ondanks dat mijn bord nog niet leeg was. De laatste 2 weken in Oostenrijk was mijn vriend er ook en voelde het echt als vakantie.

Toen heb ik de regels even losgelaten en genoten van de laatste weken skiën. Bij thuiskomst in Nederland was ik een paar kilo aangekomen ten opzichte van mijn vertrek, maar dat had ik ook wel verwacht. Weer even de knop omzetten en een poosje streng op het plan en die kilo’s gingen er ook wel weer af.

Weegschaal met 15 kg verschil

Nu een jaar later ben ik 15 kilo lichter en zit ik veel beter in mijn vel. De PCOS klachten zijn er nog steeds, maar wel in veel mindere mate. Samen met de eczeem klachten heb ik het voor mijn gevoel veel beter onder controle.

 

 

Lisette van Breugel
4:46