Ga toch eens lijnen

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Petrine begon met Prikkelbare Darm Syndroom, insulineresistentie, allergieën en diverse medicatie o.a. i.v.m. migraine. Ze viel bijna 20 kg af en kon van veel klachten en medicatie afscheid nemen.

`Ga toch eens lijnen´ werd geregeld door mijn familie gezegd.

Ik verdedigde me altijd met het feit dat het niet zou lukken.

´Ik heb al zoveel diëten geprobeerd en uiteindelijk ben ik telkens zwaarder uit de strijd gekomen.

Eigenlijk is mijn hele leven vanaf een jaar of 20 een worsteling met mijn gewicht.

Toen ik ´jong´ was ging het lijnen me gemakkelijk af. Ik ben 1.68 meter en ik heb op een gegeven moment de 49 kilo aangeraakt op de weegschaal. Hoe­? Zeer weinig eten en geen vet.

Slot van het liedje was wel dat ik daarna wel een half jaar geen vet meer kon verdragen en dat ik pijn in mijn maag van vet kreeg.

Iedereen waarschuwde mij voor anorexia, maar ik voelde zelf wel dat dat het niet was. Bij iets ‘lekkers’ eten voelde ik me nog steeds heel happy, alleen verbood ik het mezelf.

Petrine Jansen-1Alle mogelijke diëten heb ik geprobeerd. Als er weer wat nieuws was, stond ik vooraan in de rij. Bijbehorende boeken had en heb ik in mijn bezit. En toch… het lukte allemaal wel (ten dele), maar volhouden als ik weer op een goed gewicht was. Wat was dat moeilijk.

Tenslotte lukte het afvallen helemaal niet meer. Ik smokkelde, ik nam teveel calorieën op een dag en zei dan: ‘Het afvallen lukt me niet meer! Vooral ’s avonds at ik teveel en nam ik ‘gezonde’ producten. Ik verdedigde mezelf: ‘Het lijnen lukt met niet meer, mijn gewicht zit vast’.

Een collega van mijn zus was Nederland Slank aan het doen met veel succes. Mijn zus zei: ‘Probeer dat toch eens!’ Ik gaf als antwoord: ‘Ik heb al zoveel geprobeerd, zal dit dan wel helpen?’ Mijn zus bleef aanhouden en ik verdiepte me in Nederland Slank. Ik sloeg stijl achterover van de prijs: bijna 1000,- Had ik dat er voor over? Als ik dat er voor over had, dan moest wel echt de knop om en moest ik ervoor zorgen dat ik het heel serieus ging doen (ik was / ben hier namelijk niet voor verzekerd).

Ik ging overstag en besloot een gratis Zoom gesprek met Liesbeth aan te gaan. De verhalen van niet goed in je vel zitten door een verstoorde hormoonhuishouding herkende ik helemaal. Goed in mijn vel, zat ik al jaren niet. Dus… ik besloot Nederland Slank een kans te geven en er voor de volle 100% voor te gaan. Eigenlijk gaf ik niet Nederland Slank een kans, maar mezelf. Wel de allerlaatste sprak ik met mezelf af.

Het duurde even voor ik alle spullen binnen had, want ik moest eerst bloed prikken en n.a.v. de uitslag werd een eetprogramma opgesteld. Ik besloot nog even lekker te keer te gaan en at in een week of 3 er 3 kilo aan. ‘Nog even lekker genieten van al het lekkers’ zo besloot ik. Uiteindelijk had ik niet door, dat ik ook die 3 kilo er weer af moest krijgen…

Een prachtig plan viel op de deurmat. Ik heb me er in verdiept en uiteindelijk na de goede boodschappen in huis te hebben gehaald ben ik begonnen. Dat was nog wel een dingetje, want door de grondige darmreiniging liep ik leeg en kon ik niet naar mijn werk. Dus starten wanneer het jou goed uitkomt, is mijn advies. Ik had niet op advies gewacht en was ‘gewoon’ zelf begonnen. Wat had ik er zin in!

soep-groen-300x229Het programma is zo duidelijk en eenvoudig. Er staat precies hoeveel gram je van iets mag en het hele dagprogramma is af te lezen. Dat kon in ieder geval niet fout gaan. Geen smokkelen of wat dan ook.

Iedere 5 uur pas weer wat eten, zou ik dat volhouden? Antwoord: prima! Zeer eenvoudig. Door de goede verhoudingen te eten van eiwitten en koolhydraten had ik absoluut geen honger. Na die 5 uur begon mijn mag wel weer om eten te vragen en mocht ik daar ook aan toe geven.

Maar de avonden dan? Dat was nog wel een dingetje. Ik was zo gewend om ’s avonds voor het naar bed gaan nog wat de eten. Wel gezond natuurlijk (lees: veel te veel calorieën), ik geloofde niet dat dat ook zou lukken. Moest ik dan met een ‘knaagmaag’ naar bed? Dan kon ik toch niet slapen?

Uiteindelijk had ik ook geen honger in bed en viel ik gewoon snel in slaap. Wat heerlijk was dat!

Het afvallen begon… eind mei begon ik met 89 kilo, eind juni zat ik op 80 kilo, eind augustus op 75 kilo en nu probeer ik de 70 kilo te bereiken. Ik beweeg niet extra, dus dit gebeurt alleen door het eetprogramma.

Eind september besloot ik om naar de huisarts te gaan met de volgende klachten: duizelig, zweverig en me niet goed te voelen. Dit past niet bij het programma, want ik voelde me juist daarvoor zo energiek. Wat was ik trots op mezelf. Wat was ik dankbaar voor de opmerkingen van mijn familie om nog 1 keer de stap te wagen om een voor mij nieuw programma te proberen…

Migraine, hoge bloeddruk en anti-depresssiva

De huisarts zei dat ik direct moest halveren met mijn medicatie. Ik slikte Propanolol voor de hoge bloeddruk, want die hoge bloeddruk zorgde voor migraineaanvallen. Ik moest van 80 mg naar 40 mg. Ook mijn antidepressivum paroxetine moest door de helft van 20 mg naar 10 mg. Het lagere gewicht zorgde ervoor dat ook mijn medicatie mocht worden gehalveerd. Wat een winst. Ik kreeg een schouderklopje van de huisarts (en dat in coronatijd). Hij zei: ‘Dit is gezondheidswinst voor jezelf!’ Ik liep zo ongeveer naast mijn schoenen.

De antidepressivum (die ik 23 jaar slik) mag ik van het voorjaar proberen verder af te bouwen. De Propanolol lijkt nu goed te zijn. Als ik nu verder afbouw, komt de migraine er weer doorheen, dus dat gaan we niet doen. Wellicht is dat iets voor de toekomst.

O ja…. Ik wil nog wel even vertellen dat mijn begeleidster, Pantea,  supplementen heeft geadviseerd tijdens het eetprogramma. Die supplementen ondersteunden mij, daar waar ik aangaf, waar ik tegen aan liep.

Pantea Panahi is dietist en orthomoleculair therapeut-1Want… als ik op mijn gewicht zit, een gezond BMI, dan komt de volgende fase. Volhouden! Ik zie er naar uit om mijn productenlijst uit te mogen bereiden. Met 3 maaltijden per dag en een pauze van 5 uur tussen de maaltijden, moet het goed komen. Ik heb er alle vertrouwen in. Ook daarin verwacht ik het van mijn begeleidster die eerst wekelijks, later maandelijks contact hield met mij. Het is zo makkelijk dat dit via Zoom kan, zodat het me veel reistijd bespaart.

Het is voor mijzelf een stok achter de deur dat ik ‘zoveel’ geld heb betaald voor een eetprogramma. Ik zou het nu niet meer willen verknallen, door alles overboord te gooien. Het mooie is dat er ook adviezen zijn voor sjoemelmaaltijden. Dus je leert hoe je daar mee om moet gaan. Dat is fijn voor als je eens een feestje of iets dergelijks hebt.

Het verhaal gaat verder. Eind november word ik behoorlijk ziek van Corona. Super jammer, want nu was ik afhankelijk van wat anderen mij voorschotelden. Ik kon mijn programma niet meer volgen helaas. Wat bijzonder is, is dat ik niet aangekomen ben hierdoor. Toch wil ik het programma graag goed afsluiten.

 

Pantea heeft mij supplementen voorgeschreven om mij weer op de rit te krijgen. 3 maanden later kan ik zeggen dat het echt helpt/geholpen heeft.

Ook HEEL GOED NIEUWS VAN DE DOKTER. Stoppen met alle medicatie per direct. Het is veel te heftig voor je lichaam nu je 17 kilo bent afgevallen. Dus ik ben helemaal clean. Slik geen antidepressivum meer, geen Propanolol meer om migraines te voorkomen. Zelfs ben ik gestopt met mijn allergiepilletje en het voelt heerlijk! Eindelijk na 25 jaar geen ‘troep’ meer in mijn lijf.

Ik wilde in januari weer verder met het plan omdat ik nog verder wilde afvallen. Dat lukt nog niet helemaal. Ik heb wel weer een keer alles opgestart met zout en zonder vet 2 weken. Helaas kan ik mijn draai hierin nog niet vinden. Ik eet wel gezond. Eet veel producten uit mijn plan. Ook de andere ‘troep’ die in de supermarkt te koop is, komt niet meer in mijn lichaam. Waarschijnlijk blijft mijn gewicht daardoor stabiel.

Ik ga nu overleggen met Pantea wat wijs is om te doen. Misschien wel het programma gewoon goed afbouwen naar een nieuwe fase. Ik wil nog graag 5 kilo kwijt, maar mijn drive is er even niet.

Wordt dus weer vervolgd.

Kortom: Nederland Slank heeft mij weer een gezond gewicht gebracht en uiteindelijk ben ik trots op mezelf dat ik heb doorgezet. Wat is het leuk om nu allemaal complimenten te krijgen van mensen die zien dat ik veel ben afgevallen! En dan is het leukste dat het me niet eens zoveel moeite heeft gekost. Het ging gewoon ‘vanzelf’. En tenslotte: het geeft je zoveel meer energie! Ik zou zeggen: Doe het ook!!

Petrine Jansen (52 jaar)