Gezonde voeding

We weten allemaal dat gezond eten bijdraagt aan een gezonde levensstijl en vitaliteit. Maar wat is precies gezond eten? Als we de marketingverpakkingen in de supermarkt moeten geloven, is veel gezond. Maar is dat echt wel zo?

Gezond eten

Gezond eten betekent kiezen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, vezels, eiwitten en gezonde vetten. Het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen met toegevoegde suikers, transvetten en overmatige hoeveelheden zout is eveneens belangrijk. Volgens de World Health Organization (WHO) kan een gezond dieet chronische ziekten zoals diabetes, hartziekten en kanker helpen voorkomen.

Daarnaast zeggen gezonde voedingsmiddelen nog niets over de verhouding waarin je ze moet eten, zoals de hoeveelheid macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten), vitamines en mineralen. Het is belangrijk om een gebalanceerd dieet te hebben dat alle essentiële voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden bevat.

Op deze pagina vind je meer informatie over de verschillende voedingsmiddelen, of ze bijdragen aan een gezonde levensstijl of niet. Daaronder vind je meer informatie over de verhouding van macronutriënten, vitamines en mineralen die we moeten binnenkrijgen.

Appel
Wist je dat appels een van de oudste vruchten zijn die door de mensheid worden gegeten? Maar hoe zit het met hun gezondheidsvoordelen? Is de oude wijsheid "an apple a day, keeps the doctor away" eigenlijk waar?

Meer weten? Lees: Hoe gezond is een appel?
Autofagie
Autofagie is een proces in het lichaam waarbij de cellen alle onnodige of beschadigde onderdelen opruimen. Door onderzoekers is autofagie in verband gebracht met verschillende positieve gezondheidseffecten. Ook geloven de onderzoekers dat autofagie bij een persoon opgewekt kan worden door te vasten.

Meer weten? Lees: Wat is autofagie?
Glutamaat en smaakversterkers
Glutamaat is een stofje dat het lichaam zelf aanmaakt, maar ook een stofje dat van nature in producten voorkomt, en regelmatig als E-nummer wordt toegevoegd aan verschillende producten. Een te veel aan Glutamaat in het lichaam kan verschillende klachten veroorzaken.

Meer weten? Lees: Glutamaat en zijn rol als smaakversterker
Groenten
De gemiddelde Nederlander claimt “best gezond te eten” en weet hoe je een gezonde levensstijl krijgt en houdt. Deze Nederlander eet netjes 200 gram groente per dag en drinkt dagelijks 2 liter water. Helaas is dat toch niet voldoende. Deze 200 gram groente bevat niet de juiste hoeveelheid voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven (of te worden).

Meer weten? Lees: 1 kilogram groenten per dag?
Liposomale Glutathion
Glutathion is een stofje in ons lichaam dat wordt geproduceerd in onze cellen en dat een antioxidatieve werking heeft. Sterker nog, het is zelfs de belangrijkste antioxidant in ons lichaam en de stof wordt dan ook vaak aangeduid als ‘Moeder van alle antioxidanten’.

Meer weten? Lees: Wat is Liposomale Glutathion en waarom is het zo belangrijk voor je?
L-arginine
In je lichaam zijn talloze stoffen verantwoordelijk voor de meest ingewikkelde processen, waaronder L-arginine. Dit stofje is verantwoordelijk voor verschillende belangrijke lichaamsfuncties en wordt daarom als onmisbaar gezien. Verandert er iets binnen je gezondheid of krijg je te veel of te weinig van deze stof binnen? Dan kan dat allerlei gevolgen hebben voor je lichaam. Daarom is het goed om op de hoogte te zijn van L-arginine, van de functies tot de symptomen bij een tekort of overschot.

Meer weten? Lees: Wat is L-arginine?
Maaltijden per dag
Als je regelmatig eet op een dag: 3 hoofdmaaltijden en 3 'gezonde' tussendoortjes, dan heb je een gezond eetpatroon! Zo luidt nog altijd het advies van de meeste zorgverleners, diëtisten, trainers en leefstijlcoaches. Maar is dit nou wel zo gezond als men altijd gedacht heeft?

Meer weten? Lees: Hoeveel maaltijden per dag?
Magnesium
Magnesium is een van de essentiële stofjes die je lichaam nodig heeft om sterk en gezond te blijven. Het is de drijvende kracht achter allerlei belangrijke lichamelijke processen. Een tekort aan magnesium kan daardoor voor vervelende klachten zorgen.Het is dus belangrijk om genoeg magnesium binnen te krijgen, maar waar zit magnesium in?

Meer weten? Lees: Magnesium: Van Stressverlichting tot Neurotransmitter-beheersing? en Waar zit magnesium in?
Schijf van Vijf
Het Voedingscentrum geeft al sinds 1941 voorlichting over gezond eten en wordt in ons land als een autoriteit beschouwd op het gebied van voeding en gezondheid. Het adviesorgaan van de overheid probeert bewezen wetenschap te duiden en toegankelijk te maken voor alle Nederlanders en daarbij is de Schijf van Vijf, die in 2016 nog werd vernieuwd, het bekendste hulpmiddel. Toch krijgt het Voedingscentrum ook al sinds jaar en dag veel kritiek te verwerken.

Meer weten? Lees: Dit is wat je wil weten over de Schijf van Vijf
Vitamine B6
Vitamines zijn onmisbare voedingsstoffen voor je lichaam. Ze hebben de meest uiteenlopende functies en zorgen ervoor dat jij je fit en gezond voelt. Je lichaam is helaas niet in staat om de meeste vitamines aan te maken. Daarom moet je ervoor zorgen dat je voldoende binnenkrijgt via je voeding. Vitamine B6 is een goed voorbeeld van een stofje dat niet aan je dagelijkse voedingspatroon mag ontbreken.

Meer weten? Lees: Alles wat je moet weten over vitamine B6
Water
Gezond eten, sporten en voldoende water drinken. Het zijn de drie adviezen die je altijd hoort wanneer het om je gezondheid gaat. Maar wat is dat precies: voldoende water drinken? Hoeveel water heeft je lichaam daadwerkelijk nodig en wat is eigenlijk de functie van water?

Meer weten? Lees: Hoeveel liter water heb je per dag nodig?
Wat zijn de kosten Gratis consult

Macronutriënten

Macronutriënten zijn de voedingsstoffen die ons lichaam in grotere hoeveelheden nodig heeft: koolhydraten, eiwitten en vetten. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron, eiwitten zijn essentieel voor de opbouw en reparatie van weefsels, en vetten zijn belangrijk voor de opname van vitamines en het ondersteunen van celgroei .

Vitamines en mineralen

Vitamines en mineralen zijn micronutriënten die in kleinere hoeveelheden nodig zijn maar van cruciaal belang zijn voor onze gezondheid. Vitamines zoals A, C en E hebben antioxidante eigenschappen, terwijl B-vitamines energieproductie ondersteunen. Mineralen zoals calcium en magnesium zijn belangrijk voor botgezondheid en spierfunctie .

Tips voor gezond eten

  • Varieer je voeding : Eet een breed scala aan voedingsmiddelen om ervoor te zorgen dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.
  • Kies voor volkoren: Volkoren granen zoals bruine rijst en volkoren brood bevatten meer vezels en voedingsstoffen dan geraffineerde granen.
  • Eet voldoende groenten en fruit: Probeer ten minste vijf porties groenten en fruit per dag te eten, wat kan helpen bij het verlagen van het risico op verschillende chronische ziekten .
  • Beperk bewerkte voedingsmiddelen: Vermijd voedingsmiddelen met toegevoegde suikers, transvetten en overmatige hoeveelheden zout.
  • Hydrateer voldoende: Drink voldoende water gedurende de dag, omdat hydratatie essentieel is voor bijna alle lichaamsfuncties.