Liposomale Glutathion: Wat is het en waarom is het zo belangrijk voor je?

plantaardige-1

Glutathion is een stofje in ons lichaam dat wordt geproduceerd in onze cellen en dat een antioxidatieve werking heeft. Sterker nog, het is zelfs de belangrijkste antioxidant in ons lichaam en de stof wordt dan ook vaak aangeduid als ‘Moeder van alle antioxidanten’.

Glutathion bestaat in gereduceerde en geoxideerde vorm, maar is sinds kort ook beschikbaar in liposomale supplementvorm. Deze vorm wordt S-Acetyl-L-Glutathion of liposomale glutathion genoemd. De liposomen in deze vorm zorgen ervoor dat de gereduceerde vorm direct kan worden afgegeven aan de bloedbaan, zonder dat de glutathion aangetast wordt.

We zullen in dit artikel ingaan op wat glutathion precies is, wat het in ons lichaam doet en wat de voordelen ervan zijn. We geven bovendien tips waarmee je ervoor kunt zorgen dat jouw glutathionniveau op peil blijft en gaan in op de voordelen van de liposomale vorm van glutathion ten opzichte van de gereduceerde variant.

Hieronder vindt je een overzicht van de onderwerpen die we zullen bespreken:

Wil je je eigen lichaam beter leren kennen, meer te weten komen over hoe je jezelf in balans kunt houden of klachten op natuurlijke wijze aanpakken? Een orthomoleculair therapeut kan je helpen om je voedingspatroon en leefstijl zó in te richten dat je op een natuurlijke manier in balans komt.

Wil je graag een persoonlijk advies dat past bij jouw gezondheidssituatie? Vraag dan een gratis consult  aan bij Nederland Slank!

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Glutathion in het kort

Glutathion is de krachtigste antioxidant in ons lichaam die door ons lichaam zelf wordt aangemaakt (1). Elke cel in ons lichaam produceert glutathion en wordt tegelijkertijd door glutathion beschermd. Niet gek dus dat het stofje ook wel de ‘Moeder van alle antioxidanten’ wordt genoemd (2). Naast haar antioxidatieve werking, is glutathion ook betrokken bij het ontgiften van onder meer zware metalen.

"Glutathion wordt ook wel de 'Moeder van alle antioxidanten' genoemd"

Glutathion bestaat uit drie bouwstenen, namelijk de aminozuren cysteïne, glycine en glutamine. We maken minder glutathion aan naarmate we ouder worden en bovendien vermindert ook chronische stress de hoeveelheid glutathion in ons lichaam (3, 4).

De wetenschap doet veel onderzoek naar glutathion. Het belang van de stof voor ons lichaam is inmiddels dan ook al door diverse onderzoeken aangetoond. Zo lijkt het glutathionniveau in ons lichaam zelfs een belangrijke voorspeller te zijn van onze levensverwachting (5).

onderzoek-4

De werking van glutathion in ons lichaam

Glutathion werkt voornamelijk als een soort verdedigingsmechanisme in ons lichaam. Het heeft tot taak om toxische, lichaamsvreemde stoffen te bestrijden. Denk hierbij aan geneesmiddelen, verontreinigende stoffen en carcinogenen. Het is dus belangrijk om voldoende glutathion in je lichaam te hebben. Glutathion heeft ook nog andere functies, we sommen hieronder de belangrijkste op:

Ontgifting

Ontgiften is zoals hierboven al gezegd één van de belangrijkste functies van glutathion. De stof kan zich binden aan vetoplosbare toxines en ze omvormen tot wateroplosbare stoffen (6). Zo kunnen ze via de urine het lichaam verlaten.

Weerstand

Glutathion speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem (7). Zo draagt glutathion bij aan de groei en activiteit van het immuunsysteem en is de aanmaak van antilichamen en interleukinen afhankelijk van de hoeveelheid glutathion in het lichaam. Het lichaam gebruikt bovendien meer glutathion als er sprake is van een virale infectie in het lichaam (8).

Bescherming van DNA

Glutathion beschermt niet alleen de cellen, maar ook het DNA dat in onze cellen aanwezig is. Dit is belangrijk, omdat oxidatie van ons DNA kan leiden tot diverse aandoeningen (9). Glutathion zorgt er bovendien voor dat ons DNA goed kan functioneren.

Spieren en herstel

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat hogere levels van glutathion in het lichaam de kracht en het uithoudingsvermogen bevorderen en een bijdrage leveren aan een vermindering van spierbeschadigingen en aan het herstel van de spieren (10).

 Hergebruik van antioxidanten

Een opvallend kenmerk van glutathion is dat het niet alleen zelf een krachtige antioxidant is die voortdurend regenereert, maar dat het ook bijdraagt aan het recyclen van andere antioxidanten, zoals co-enzym Q10, vitamine C en E (11).

Remming glutamaat

Naast het verminderen van oxidatieve stress, is een belangrijke functie van glutathion het afremmen van glutamaat en het temperen van de neurotoxische effecten van glutamaat in ons lichaam. Naast het neutraliseren van de neurotoxische effecten van glutamaat, dempt glutathion de glutamaatreceptoren (12).

gezondheid-3

De 7 voordelen van glutathion

Bovenstaande functies van glutathion leveren een aantal voordelen op voor ons lichaam. Talloze wetenschappelijke studies hebben inmiddels de volgende voordelen laten zien:

 1. Ontgiftend

  Glutathion werkt ontgiftend en helpt oxidatieve stress voorkomen (13)

 2. Ontstekingsremmend

  Glutathion helpt de immuunreactie bij ontstekingen te reguleren (14)

 3. Bescherming tegen virussen

  Hoe meer glutathion en andere antioxidanten in onze cellen aanwezig zijn, hoe beter de bescherming is tegen virussen. Glutathion onderdrukt namelijk het kapotgaan van de eiwitten waarin virussen door ons lichaam reizen, waardoor de virussen - ook het nieuwe SARS-CoV-2 virus - niet vrij kunnen komen (15).

 4. Helpt bij insulineresistentie

  Hoge glutathionwaarden lijken samen te hangen met een verbetering in insulineresistentie en vetverbranding (14). 

 5. Draagt bij aan de vruchtbaarheid

  Glutathion heeft een positieve invloed op de vruchtbaarheid, met name op de spermaproductie van de man (16). 

 6. Goed voor de hersenen

  Glutathion helpt het brein beschermen en draagt bij aan de hersenfunctie (16).

 7. Helpt bij vetverbranding

  Glutathion controleert en helpt de oxidatie van vet (17).

gezondheid-2

Tips om je glutathionniveau op peil te houden

Om glutathion aan te kunnen maken, heeft het lichaam de juiste voedingsstoffen nodig. Het is dus van belang om de juiste voedingsmiddelen te eten als je ervoor wil zorgen dat je glutathionniveau op peil blijft. Met name zwavelrijke groenten lijken goed te zijn voor de aanmaak van glutathion (18). Denk hierbij aan:

 • Bloemkool
 • Uien
 • Knoflook
 • Boerenkool
 • Broccoli

broccoli

Naast het eten van zwavelrijke voeding, is het voor de aanmaak van glutathion essentieel om voldoende vitamine C in je lichaam te hebben. Je kunt dit in supplementvorm nemen, of je kunt voeding eten die rijk is aan vitamine C, zoals:

 • Rode paprika
 • Kiwi
 • Broccoli
 • Spruitjes
 • Zwarte bessen
 • Boerenkool
 • Aardbeien

kiwi-1

Het is verder belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Glutathion is immers opgebouwd uit drie aminozuren, de bouwstenen van zowel dierlijke als plantaardige eiwitten. De volgende voedingsmiddelen zijn rijke eiwitbronnen:

 • Dierlijke eiwitten
 • Zuivel
 • Magere vis
 • Weipoeder
 • Erwten-eiwit
 • Spirulina
 • Hennepzaad
 • Chiazaad
 • Edelgist
 • Sojabonen

melk-2

Je kunt glutathion overigens ook rechtstreeks uit voeding halen. Zo zijn avocado’s, okra’s, asperges en spinazie rijk aan glutathion.

Ten slotte is niet alleen voeding belangrijk, maar ook een gezonde leefstijl. Zo is voldoende slaap essentieel voor een goed glutathionniveau en kan het drinken van alcohol er juist voor zorgen dat de hoeveelheid glutathion in het lichaam afneemt.

supplementen-1

Welke soorten glutathion zijn er?

Naast de natuurlijke vormen van glutathion, zoals die in onze voeding voorkomen, zijn er ook supplementen met glutathion verkrijgbaar. In supplementvorm bestaat glutathion in drie vormen:

 • Gereduceerd Glutathion (GSH) of L-Glutathion
 • Geoxideerd Glutathion (GSSG)
 • S-Acetyl-L-Glutathion (SAG), of Liposomale Glutathion

Gereduceerde glutathion versus liposomale glutathion 

Alleen in gereduceerde en liposomale vorm is glutathion bioactief en heeft het een beschermende werking in het lichaam. Lang werd gedacht dat de gereduceerde vorm van glutathion het beste is. Echter, wanneer deze vorm als voedingssupplement via de mond wordt ingenomen, kan het lichaam de glutathion niet goed opnemen. Een zeer hoge dosis is dan nodig om toch voldoende glutathion binnen te krijgen.

Het nieuwere liposomale glutathion of S-Acetyl-L-Glutathion daarentegen wordt wel goed opgenomen in het maagdarmkanaal, waardoor het niet nodig is om dergelijke hoge doses te nemen. Met S-Acetyl-L-Glutathion hebben wetenschappers nu de eerste stabiele vorm van glutathion ontwikkeld. Liposomale supplementen zijn tot 20 keer beter opneembaar dan reguliere supplementen en vaak wordt bij deze supplementen gekozen voor maagzuurresistente capsules, wat de opneembaarheid verder vergroot.

De reden dat liposomale supplementen beter opneembar zijn, is omdat de werkzame stoffen - in dit geval glutathion - dankzij micro-particle technologie verpakt worden in hele kleine bolletjes, liposomen genaamd. Deze lipide-achtige verbinding blijft langer intact en liposomen beschermen de werkzame stof aldus tegen maagzuur, oxidatie en andere vormen van afbraak, waardoor de stof onbeschadigd het maagdarmkanaal bereikt en in het bloed kan worden opgenomen.

gezondheid-4

De voordelen van liposomale glutathion op een rij

 • Eerste stabiele vorm van glutathion

 • Hoge biologische beschikbaarheid

 • Actieve vorm van glutathion

 • Bescherming door liposomale encapsulatie

 • Tot wel 20 keer beter opneembaar

 • Direct afgeleverd in de bloedbaan

Ben je op zoek naar een persoonlijk voedingsadvies om op natuurlijke wijze van jouw klachten af te komen? De orthomoleculair diëtisten van Nederland Slank helpen je graag! Na grondige analyse van jouw unieke situatie stellen we een persoonlijk plan voor je op. Nieuwsgierig geworden? Vraag dan vrijblijvend een gratis consult aan via de website van Nederland Slank!

Geraadpleegde bronnen:

(1)  Guoyao Wu, Yun-Zhong Fang, Sheng Yang, Joanne R. Lupton, Nancy D. Turner. “Glutathione metabolism and its implications for health”, maart 2004. Geraadpleegd te 18 oktober 2021.

(2)  Mark Hyman, (2010, 6 oktober). “Glutathione: The Mother of All Antioxidants”. Geraadpleegd op 17 oktober 2021, van 

(3)  Laurent Mosoni, Denis Breuillé, Caroline Buffière, Christiane Obled, Philippe Patureau Mirand. “Age-related changes in glutathione availability and skeletal muscle carbonyl content in healthy rats”, februari 2004. Geraadpleegd te 16 oktober 2021 

(4) Pamela Mahler. “The effects of stress and aging on glutathione metabolism”, mei 2005. Geraadpleegd te 16 oktober 2021.

(5)  J. P. Richie Jr., Y. Leutzinger, S. Parthasarathy, V. Malloy, N. Orentreich, J. A. Zimmerman. “Methione restriction increases blood glutathione and longevity in F344 rats”, December 1994. Geraadpleegd te 19 oktober 2021

(6) K Srikanth 1, E Pereira, A C Duarte, I Ahmad. “Glutathione and its dependent enzymes' modulatory responses to toxic metals and metalloids in fish: a review”, april 2013. Geraadpleegd op 19 oktober 2021.

(7) Pietro Ghezzi. “Role of glutathione in immunity and inflammation in the lung.” International journal of general medicine vol. 4 105-35, 25 januari 2011. Doi:10.2147/IJGM.S15618. Geraadpleegd te 19 oktober 2021

(8) Devin Morris, Melissa Khurasany, Thien Nguyen, John Kim, Frederick Guilford, Rucha Mehta, Dennis Gray, Beatrice Saviola, Vishwanath Venketaraman. “Glutathione and infection”, mei 2013. Geraadpleegd te 14 oktober 2021

(9) Mary Safaeipour, Juliette Jauregui, Sarah Castillo, Mary Bekarian, Diana Esparza, Maritza Sanchez, Eric D. A. Stemp. “Glutathione Directly Intercepts DNA Radicals To Inhibit Oxidative DNA-Protein Cross-Linking Induced by the One-Electron Oxidation of Guanine”, november 2019.  Geraadpleegd te 14 oktober 2021

(10) Sara Baldelli, Fabio Ciccarone, Dolores Limongi, Paola Checconi, Anna Teresa Palamara, Maria Rosa Ciriolo. “Glutathione and Nitric Oxide: Key Team Players in Use and Disuse of Skeletal Muscle”, september 2019. Geraadpleegd te 16 oktober 2021.

(11)  Joseph Pizzorno. “Glutathione!”, Integrative medicine (Encinitas, Calif.) vol. 13,1 (2014): 8-12. Geraadpleegd te 17 oktober 2021

(12)  Lucas Flamend, ‘De epigenetica van ADHD en Glutamaat’, 2019.

(13)  Penelope A. Main, Manya T Angley, Catherine E. O'Doherty, Philip Thomas, Michael Fenech. “The potential role of the antioxidant and detoxification properties of glutathione in autism spectrum disorders: a systematic review and meta-analysis”, April 2021. Geraadpleegd te 18 oktober 2021.

(14)  Carlo Perricone, Caterina De Carolis, Roberto Perricone. “Glutathione: a key player in autoimmunity”, juliy 2009. Geraadpleegd te 20 oktober 2021.

(15)  Natura Foundation, ‘Glutathion (gereduceerd glutathion)’.  Geraadpleegd te 25 oktober 2021.

(16)  Ralf Dringen, “Metabolism and functions of glutathione in brain”, Progress in Neurobiology, Volume 62,6 (December 2000). Geraadpleegd te 19 oktober 2021.

(17)  Dipali Pathak. “Correcting glutathione deficiency improves impaired mitochondrial fat burning, insulin resistance in aging”, April 2013. Geraadpleegd te 19 oktober 2021

(18)  F. Bianchini, H. Vainio. “Allium vegetables and organosulfur compounds: do they help prevent cancer?”, September 2001.  Geraadpleegd te 17 oktober 2021.