1 kilogram groenten per dag?
Met de reguliere aanbeveling van 200 gram groenten per dag komen we lang niet aan alle voedingsstoffen die we nodig hebben.
Gratis consultLigt er elke dag voldoende groente op jouw bord?
Groente, het is een van de belangrijkste leveranciers van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Het eten van groente heeft een positief effect op de gezondheid. Het verlaagt de bloeddruk, is goed voor cholesterol en het beschermt jouw lichaam tegen hart-en vaatziekten en lichte ontstekingen. Ideaal! Dus als jij elke dag 200 gram groente op je bord schept, dan ben je gezond bezig. Toch? Of mist hier toch nog iets?
De gemiddelde Nederlander claimt “best gezond te eten” en weet hoe je een gezonde levensstijl krijgt en houdt. Deze Nederlander eet netjes 200 gram groente per dag en drinkt dagelijks 2 liter water. Helaas is dat toch niet voldoende. Deze 200 gram groente bevat niet de juiste hoeveelheid voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven (of te worden).
Hoeveel groente moet je dan eten?
De kwaliteit en samenstelling van de dingen die wij eten is in de loop der jaren flink achteruit gegaan. De grond waarop onze groente groeit was ooit rijk aan mineralen, inmiddels is dit veel minder. Omdat er minder mineralen in de grond zitten, zitten er ook minder mineralen in onze groenten. Daarnaast klopt de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 200 gram niet meer. Waarom dit niet meer klopt? Wij duiken de geschiedenis in!
Terug naar de oertijd
Vroeger, duizenden jaren geleden, zag ons voedingspatroon er heel anders uit dan nu. Onze voorouders hadden een vrij simpel eetpatroon: dit bestond dagelijks uit één (1) kilo groente- en fruit. De koolhydraten kwamen alleen via deze voedingsmiddelen binnen.
Onze lichamen zijn wat dat betreft gelijk gebleven aan die van onze voorouders. De samenstelling en bouw van ons lichaam is hetzelfde. Ook de behoefte aan bepaalde voedingsstoffen is onveranderd. De grootste verandering zit in de kwaliteit van de groente en het toevoegen van koolhydraten (uit zetmeel) aan ons voedingspatroon. Dat had (en heeft) een groot effect op ons voedingspatroon, gezondheid en leefstijl.
Jagers en verzamelaars
Onze voorouders waren de bekende ‘jagers en verzamelaars’. Zij leefden in kleine groepen en verzamelden voedsel voor korte tijd. Hier waren zij de hele dag mee bezig. Zodra de mannen naar de savanne gingen om te jagen, bleven de vrouwen achter om te verzamelen. De geschiedenisboeken leggen de nadruk op het jagen, maar het verzamelde voedsel was de belangrijkste voedingsbron. Minder dan de helft van de dagelijkse voeding kwam voort uit de jacht, de rest bestond uit de verzamelde plantaardige voedingsmiddelen zoals groente, fruit en klein dierlijk voedsel (denk aan eieren, vis, schelp- en schaaldieren).
Dat groente en fruit het grootste deel van jouw bord bedekt is dus niet vreemd. Het concept dat er altijd meer groente en fruit dan andere “dierlijke” voeding op het bord lag was bij onze voorouders al een gewoonte. De grootste verandering van ons voedingspatroon zat hem dus niet in de plantaardige en dierlijke voedingsbronnen. Deze ontstond tijdens de landbouwrevolutie. Hoewel er meer voedsel werd geproduceerd, kwamen er met deze revolutie ook bepaalde voedings- en gezondheids problemen ten tonele.
Granen en aardappelen: de landbouwrevolutie
Tijdens de landbouwrevolutie verschoof de nadruk van ‘jagers en verzamelaars’ naar ‘boeren’. Deze revolutie begon ongeveer 10,000 v. Chr. en het ontstond uit noodzaak: onze voorouders begonnen zich steeds meer voort te planten en met alleen jagen en verzamelen konden zij het snel toenemende aantal mensen niet meer voeden. De landbouwrevolutie was geen keuze, maar een manier om te overleven. Door granen en aardappelen toe te voegen aan het voedingspatroon konden meer mensen eten.
Het nieuwe dieet voedde meer mensen, maar er ontstonden tegelijkertijd ook verschillende tekorten. De granen en aardappelen vervingen bijna alle dierlijke producten. Zo ontstond het ijzertekort; omdat er bijna geen vlees meer werd gegeten. Samen met dit tekort kwamen ziekten zoals syfilis, tuberculose en lepra vaker voor. Door het gebrek aan vis ontstond er ook tekort aan vitamine A en D, omega 3 vetzuren en jodium. Alle gezonde voedingsstoffen verdwenen langzaam uit het dieet en ons afweersysteem ging achteruit.
De kwaliteit van koolhydraten
Koolhydraten uit peulvruchten, groente en fruit zijn altijd de meest belangrijke en gezonde bron van energie geweest. Door de landbouwrevolutie werden deze gezonde koolhydraten snel vervangen door koolhydraten uit zetmeel. De kwaliteit van de koolhydraten werd aanzienlijk minder, ook de algemene gezondheid ging achteruit.
Hoe dat komt? In zetmeel zit meer glucose dan in groente en fruit, ook de opname van glucose in het bloed is bij zetmeel veel sneller. Zetmeel verhoogt het glucose-/(suiker)gehalte in het bloed. Als reactie hierop produceert de alvleesklier te veel insuline en krijg je sneller honger. En als je honger hebt, dan ga je weer eten. Als je niet oppast dan eet je de hele dag door. Dit veroorzaakt overmatig eten en pieken en dalen in je bloedsuiker. Eten (en drinken van alles behalve water) zorgt dus voor het stijgen van de bloedsuikerspiegel. Als je evenwichtige voeding eet zoals eiwitten, groente en fruit dan stijgt je bloedsuikerspiegel ook, maar niet in hele hoge pieken. Je bent meer verzadigd en krijgt niet snel honger.
Naast deze genoemde tekorten gaf het ‘nieuwe dieet’ nog meer kwalen. Zo is het teveel aan suiker uit zetmeel een belangrijke veroorzaker van overgewicht en insulineresistentie. Diabetes uit overmatige consumptie van suiker komt vaker voor (dat wisten ze toen nog niet). Ook heeft dit suikerrijke voedingspatroon een groot negatief effect op het gebit.
Effect van zetmeel op het gebit
Archeologisch onderzoek toont aan dat pas na het begin van de landbouwrevolutie ‘cariës’ (gaatjes in het tandglazuur) zijn gevonden. Bacteriën die het tandglazuur aantasten overleven beter in een suikerrijk milieu. Doordat de mens tijdens de landbouwrevolutie meer zetmeel at, waren deze bacteriën vaak in de mond aanwezig. Dit kwam niet ten goede van het gebit en zo ontstonden er ‘gaatjes’.
Het gebit is met de komst van zetmeel dus gevoeliger geworden voor beschadigingen. Ook is de vorm van onze kaak veranderd. Zetmeel is zacht, en door de opkomst van deze voedingsbron is men minder harde voeding gaan eten. Je hoeft minder hard te kauwen dus waren er minder sterke en grote botten nodig in de kaak. De kaak ontwikkelde zich niet langer en werd niet groot genoeg voor alle tanden. Dit is de belangrijkste reden dat zoveel mensen niet genoeg ruimte hebben voor de groei van bijvoorbeeld verstandskiezen. De verstandskiezen zijn niet meer nodig vanwege het zachte voedsel. Ook komt het steeds vaker voor dat de hoektanden te weinig plaats hebben, de kaak groeit dan scheef. Dit kan je voorkomen door jezelf vaker een rauwe wortel te geven in plaats van zacht-gekookte groenten.
Jagen hoeft niet meer, verzamelen wel!
Gelukkig hoeven wij tegenwoordig niet meer te jagen, verzamelen doen wij echter nog wel; in de supermarkt. Dagelijks worden wij overspoeld met “gezonde” keuzes, maar zijn deze keuzes echt zo gezond? Kijk goed naar de labels op de producten voor je ze koopt! Nederlanders lijken altijd haast te hebben en daar speelt de voedselindustrie graag op in. De gemiddelde Nederlander kiest graag voor de makkelijke maaltijd: diepgevroren of voorgesneden groenten lijkt dan vaak de oplossing.
Sommige bronnen beweren dat groente uit diepvries, blik of pot even gezond is als verse groente. “Het wordt direct vanaf het land geblancheerd (kort gekookt) en direct ingeblikt of bevroren. Er gaan nauwelijks voedingsstoffen verloren.” Helaas is dat net helemaal waar. De kwaliteit van de groente gaat langzaam achteruit als je het snijdt en door het eerst in te vriezen tast je de kwaliteit van de groente aan. Je krijgt ijskristallen en dat heeft effect op de structuur van de groente. Het is niet per se slecht voor het dieet, dus in het Nederland Slank programma mag het wel. Maar als je de keuze hebt, ga dan voor vers! Dat is net iets lekkerder.
Pas op voor toegevoegde suikers
Hoe zit het dan met groente uit pot of blik? Daar moet je eigenlijk ook mee oppassen. Aan bijna de helft (46%) van de groenten in pot of blik wordt suiker toegevoegd. Er zit dus suiker in 79 van de 170 blikken- en potten groente. Zo blijkt uit onderzoek van Foodwatch. Rode kool in een pot bestaat zelfs voor 10% uit suiker. Biologische blik- en potgroente is ook niet altijd de oplossing. Ook daar is suiker aan toegevoegd.
De voedingsindustrie voegt graag suiker toe om groenten en fruit lekkerder te maken. Van het gezonde dieet uit de oertijd is helaas weinig over. Van jongs af aan krijg je al groente met suiker voorgeschoteld. Dat maakt de gemiddelde Nederlander een zoetekauw. Van suiker in de maïs, tot suiker in de slasaus. Ook al denk je gezond te eten, er zit toch toegevoegde suiker in de groente uit blik, pot of de diepvries.
Echt gezonde voeding bevat geen toegevoegde suikers. Daarom bestaat het voedingsadvies van Nederland Slank voornamelijk uit verse producten. Kijk altijd goed op de ingrediëntenlijst en kies voor groenten zonder toegevoegde suiker en zonder toegevoegd zout.
Jezelf slank eten? Dat kan!
Bepaalde voedingsmiddelen bevatten nauwelijks calorieën of vet. Als je deze voedingsmiddelen eet dan verbrandt je de calorieën al terwijl je kauwt. De energie dat het kost om te kauwen (en te verteren) is al meer dan er in het voedingsmiddel zelf zit. Eet je hier voldoende van? Dan eet je jezelf dus slank. Dat klinkt ons als muziek in de oren. Welke voedingsmiddelen dat zijn? Denk bijvoorbeeld aan broccoli, dat is goed tegen buikvet, of heerlijke linzen!
Ook het verteerproces kost energie. Kijk bijvoorbeeld eens naar linzen: er blijft weinig energie over uit de linzen om in het lichaam op te slaan. Toch is het ontzettend voedzaam door de eiwitten, vitamine B en vezels. Ook duurt het langer om linzen te verteren, zeker als je het vergelijkt met koolhydraten uit zetmeel. Door linzen aan je maaltijd toe te voegen krijg je snel een vol gevoel. Ook heb je minder snel honger na een linzenmaaltijd. Andere groente die extra vetten verbranden en vocht afdrijven zijn: bladselderij, bloemkool, rode paprika, prei ui en knoflook.
Gezonde linzensalade
Ingrediënten*
- 1 portie linzen uit blik
- 1/2 (halve) tomaat
- 2 stengels bleekselderij
- 1 rode paprika
- 1 theelepel verse koriander
Bereiding
Stap 1
Giet de linzen af en laat ze even uitlekken.
Stap 2
Snijd ondertussen de tomaat, bleekselderij en de rode paprika in mooie stukjes.
Stap 3
Meng alle ingrediënten in een schaal.
Stap 4
voeg een eetlepel olie en een appel toe.
*Zit je al bij Nederland Slank? Pas dan de hoeveelheden en producten aan op uw eigen Nederland Slank voedingsplan.
Het oerdieet: 1 kilo groente en fruit per dag
Het is nu wel duidelijk dat de gemiddelde Nederlander helemaal niet “best gezond” eet. De wil om dit te doen is er gelukkig wel! Onze voorouders hadden voor de landbouwrevolutie best een goed dieet. Maar hoe voeren we dat door naar de praktijk van het hier en nu? Nederland Slank helpt daar graag bij.
Tijdens de consulten leer je alles over de gezonde(re) levensstijl die bij jou past. Met een op maat gemaakt plan zit jij straks lekkerder in je vel; door de juiste voeding. Begin samen met ons een aan gezond(er) eetpatroon en een gezond(er) leven.
Geen pakjes, zakjes en kant-en-klaar maaltijden. Geen kilo’s koolhydraten uit zetmeel, maar kwalitatieve voeding, rijk aan de juiste voedingsstoffen. Breng je stofwisseling weer in balans; en leef gezonder. Wij analyseren jouw bloedwaarden en stellen een persoonlijk voedingsplan samen. Hierin staat jouw persoonlijke voedingsmiddelenlijst. Deze lijst staat vol producten die jouw stofwisseling weer in balans brengt. Je zorgt samen met onze hulp voor een lichaam dat weer goed functioneert; de voedingsstoffen maken energie aan in plaats van (buik)vet. Zo voorkom je ook kleine ontstekingen en gezondheidsklachten.
Meer weten?
Op de pagina “programma” staat meer informatie over onze werkwijze. Wil je weten wat je van Nederland Slank kunt verwachten? Meld je aan voor een vrijblijvend consult en kom er achter wat Nederland Slank voor jou kan betekenen!