Hoeveel liter water heb je per dag nodig?
Gezond eten, sporten en voldoende water drinken. Het zijn de drie adviezen die je altijd hoort wanneer het om je gezondheid gaat. Maar wat is dat precies: voldoende water drinken? Hoeveel water heeft je lichaam daadwerkelijk nodig en wat is eigenlijk de functie van water? Hier vind je alle antwoorden en ontdek je wat je kunt doen om jouw simpele glas water net wat voedzamer te maken.
Wat is de functie van water?
Je lichaam bestaat voor 50% tot 65% uit water. Een deel daarvan verlies je door te zweten, ademen en natuurlijk via je ontlasting. Het is dus niet gek dat je die voorraad regelmatig moet aanvullen. Water zorgt ervoor dat je gewrichten soepel blijven. Het is nodig om speeksel aan te maken, maar ook om eten te verteren. Wanneer je voldoende water binnenkrijgt, draag je bij aan een gezonde bloeddruk. Je huid gaat er van stralen en je zorgt ervoor dat al je organen voldoende zuurstof krijgen. Water is namelijk een belangrijk vervoersmiddel van zuurstof in je lichaam.
Simpel gezegd: geen enkel deel van je lichaam kan zonder water. Dat geldt niet alleen voor je nieren en lever, maar ook voor je maag, hersenen, gewrichten en ogen. Daarom is water een eerste levensbehoefte. Het is dus voor iedereen belangrijk om elke dag genoeg te drinken. Probeer je af te vallen? Dan is het extra belangrijk om op je waterinname te letten.
Water en afvallen
Waarom is het zo goed om een fles water bij de hand te hebben wanneer je actief probeert af te vallen? Uit onderzoek blijkt dat water drinken op verschillende manieren invloed heeft op afvallen. Wanneer je afvalt, spreek je de vetreserves van je lichaam aan. Deze reserves worden afgebroken. Daarbij komen er afvalstoffen vrij. Deze afvalstoffen moeten vervolgens weer uit je lichaam worden afgevoerd. Dat doe je voornamelijk door ze uit te plassen. Het is aan je nieren en lever om de afvalstoffen te verwerken en af te voeren. Deze organen doen dat het beste wanneer ze voldoende water krijgen. Drink je te weinig? Dan krijgen deze organen niet genoeg vocht en werken ze ook niet optimaal. Dat belemmert het afvallen. Je kunt dus ontzettend gezond leven, maar toch geen resultaat zien op de weegschaal.
Dat is niet de enige reden waarom water zo belangrijk is bij het afvallen. Door voor of na een maaltijd water te drinken, help je je lichaam om het eten beter te verteren. Zo haal je meer voedingsstoffen uit je maaltijd en blijf je langer verzadigd. In principe zou je met een gezond voedingspatroon geen honger hoeven te lijden. Je geeft je lichaam namelijk precies wat het nodig heeft. Merk je de eerste dagen van je nieuwe voedingspatroon dat je toch wat honger hebt, bijvoorbeeld omdat je lichaam nog gewend is aan erg grote hoeveelheden koolhydraten? Dan kan het helpen om regelmatig een glas water te drinken bij het eten. Zo voel je je verzadigd en is de kans kleiner dat je te veel gaat eten. Ook dat helpt je om op de lange termijn gewicht te verliezen.
Bovendien worden honger en dorst vaak met elkaar verward. Dat is ook niet gek, want deze prikkels lijken veel op elkaar. Je lichaam vraagt misschien om water, maar je denkt zelf dat je honger hebt. Hierdoor grijp je mogelijk naar eten, terwijl je dat helemaal niet nodig hebt. Daarom is het slim om die dorstprikkel zo veel mogelijk voor te zijn wanneer je gaat afvallen. Dit voorkomt onnodig snacken. Dat is goed, want al die snacks verstoren uiteindelijk je bloedsuikerspiegel en zorgen weer voor meer honger.
Wat zijn de gevolgen van te weinig water drinken?
Water is dus een ontzettend belangrijke stof voor je lichaam. Daarom geeft je lichaam allerlei seintjes om aan te geven dat je moet gaan drinken. Dit zijn de belangrijkste symptomen wanneer je te weinig water drinkt:
- Een droge mond
- Donkere, sterk geurende urine
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Misselijkheid
- Rusteloosheid
- Prikkelbaarheid
- Vermoeidheid
- Slechte concentratie
Dat zijn heel wat symptomen en allemaal tekenen dat je lichaam een tekort aan vocht heeft. Deze symptomen zijn vooral klein en oppervlakkig. Drink je bijna elke dag te weinig water? Dan kunnen deze kleine klachten in serieuze problemen veranderen. Zo hebben onderzoekers ontdekt dat te weinig water drinken je risico op een beroerte vergroot. Ook snellere huidveroudering is een gevolg van uitdroging. Krijgt je huid jarenlang te weinig vocht om gezond te blijven? Dan ontstaat er sneller schade. Het gevolg is dat je sneller rimpels ontwikkelt of merkt dat je huid minder elastisch is.
Sommige kleine klachten kunnen ook grote gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid. Een beetje vermoeidheid is vervelend, maar aanhoudende vermoeidheid kan veel gevolgen hebben. Misschien ben je te moe om voldoende te bewegen. Of merk je dat die vermoeidheid ervoor zorgt dat je naar makkelijk, bewerkt voedsel grijpt, want energie om te koken heb je niet. Zo kan die vermoeidheid toch veel invloed hebben op je uiteindelijke gezondheid. Er zijn dus genoeg redenen om meer aandacht te besteden aan de hoeveelheid water die je drinkt. Maar hoe weet je wanneer je genoeg drinkt?
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
Vaak lees je het advies dat je dagelijks minstens 2 liter water moet drinken. Dat is een handige richtlijn, maar een algemene richtlijn kan niet voor iedereen werken. Een kleine, lichte vrouw heeft nou eenmaal andere behoeften dan een grote, zware man. Daarom is het beter om te kijken naar je lichaamsgewicht. Probeer dagelijks 35 milliliter water per kilo lichaamsgewicht te drinken. Weeg je dus 60 kilo? Dan komt dat neer op 2,1 liter water. Voor iemand van 80 kilo is dat alweer 2,8 liter water per dag. Door met je lichaamsgewicht te rekenen, is het veel makkelijker om je daadwerkelijke waterbehoefte in te schatten. Natuurlijk speelt je gewicht niet de enige rol bij hoeveel water je nodig hebt. Er zijn ook nog andere factoren om rekening mee te houden.
Factoren die je waterbehoefte beïnvloeden
De rekensom van 35 milliliter water per kilo lichaamsgewicht is je basisbehoefte. Dit is hoeveel water je dagelijks nodig hebt, ook wanneer je bezig bent om af te vallen. Op sommige dagen is het belangrijk om nog wat meer te drinken. Wij zetten de belangrijkste redenen om een extra glas water te drinken op een rij.
- Sporten: heb je intensief gesport en ben je daardoor flink gaan zweten? Dan is je lichaam veel vocht verloren. Dit moet je aanvullen door net wat meer water te drinken.
- Weersomstandigheden: op zeer warme dagen in de zomer zweet je natuurlijk meer. Ook dan is het belangrijk om net wat meer te drinken dan je gewend bent, zodat je niet uitdroogt.
- Gezondheid: ben je ziek? Bij koorts, diarree of overgeven verlies je snel vocht. Dit moet je proberen aan te vullen door net wat meer water te drinken tot je weer beter bent.
- Zwangerschap of borstvoeding: tijdens je zwangerschap voorzie je niet alleen jezelf, maar ook je baby van vocht. Meer drinken is dus belangrijk. Hetzelfde geldt wanneer je borstvoeding geeft. Je hebt meer vocht nodig om melk te produceren, dus probeer ook meer te drinken.
Water met Keltisch zeezout
Je drinkt niet alleen water om voldoende vocht binnen te krijgen. Water is namelijk ook een belangrijke bron van mineralen. Die mineralen krijg je namelijk niet allemaal via je voeding binnen. Dat heeft voor een deel te maken met onze omgeving. Zure regen tast de bodem aan waar onze voeding op groeit. Hierdoor bevatten veel voedingsmiddelen niet alle voedingsstoffen die ze van nature zouden hebben, zoals belangrijke mineralen. Het is dan belangrijk om dat tekort aan mineralen op een andere manier aan te vullen. Een goede manier om dat te doen, is door water te drinken. Dat moet dan wel mineraalwater zijn. Normaal kraanwater is namelijk sterk gefilterd en bevat dus minder mineralen. Wil je jouw water nog wat voedingsrijker maken? Doe er dan een beetje Keltisch zeezout in.
Natuurlijk hoef je geen eetlepel zout aan ieder glas water toe te voegen. Keltisch zeezout is gezond, maar je kunt er nog steeds te veel van binnenkrijgen. Voeg daarom af en toe een beetje van dit zout aan je water toe. Zo geniet je van de gezondheidsvoordelen, zonder dat je water (te) zout smaakt.
Wat is Keltisch zeezout?
Keltisch zeezout is een zoutsoort die uit de zee bij Bretagne, een regio van Frankrijk, wordt gehaald. De bodem van de kust is hier rijk aan klei. Deze klei heeft van nature een zuiverende werking. Zo wordt niet alleen het water schoner, maar ook het zout dat je uit het water haalt. De klei zorgt er ook voor dat het zeezout een unieke samenstelling krijgt. Hierdoor vind je mineralen in Keltisch zeezout die je niet in alle soorten zout tegenkomt. Het is dus een stuk voedzamer dan gewoon een potje tafelzout, maar ook voedzamer dan het bekende Himalaya zout.
Je herkent Keltisch zeezout aan zijn typische grijze kleur. Die kleur is te danken aan de klei van de bodem van de Atlantische oceaan. Hij ontstaat namelijk doordat zowel de mineralen uit het zeewater als de mineralen van de klei in het zout trekken. Hierdoor zit er niet alleen sodium in het zout. Je krijgt ook magnesium, calcium en kalium binnen wanneer je Keltisch zeezout aan je water toevoegt.
Wat is het voordeel van Keltisch zeezout?
Er zijn genoeg redenen om Keltisch zeezout te gebruiken in plaats van normaal tafelzout. Gaat het om het herstellen van de vochtbalans in je lichaam? Dan is de belangrijkste reden dat de mineralen de elektrolyten in je lichaam aanvullen. Deze stofjes zorgen ervoor dat je lichaam makkelijker water vasthoudt. Ze helpen dus om uitdroging te voorkomen. Uit onderzoek is gebleken dat de unieke minerale samenstelling van Keltisch water je elektrolyten uitzonderlijk goed aanvult. Dus beter dan andere zoutsoorten.
Er zijn ook nog andere voordelen verbonden aan deze unieke zoutsoort. Zo kan het een ontstekingsremmende werking hebben, maar ook helpen om je bloeddruk te verlagen. Dit in tegenstelling tot normaal zout, dat er al snel voor zorgt dat je bloeddruk stijgt. Er is zelfs reden om te denken dat Keltisch zeezout helpt tegen ademhalingsproblemen.
Mag je ook iets anders dan water drinken?
Er zijn natuurlijk genoeg andere opties naast water. Misschien geniet je op zijn tijd van een kopje thee of drink je graag koffie. Mag je dit dan bij je vochtinname voor de dag rekenen? Het blijft het beste om voornamelijk water te drinken, zeker met Keltisch zeezout. Hierin zit alles wat je lichaam nodig heeft. Niet alleen vocht, maar ook gezonde mineralen. Andere dranken bevatten vaak toevoegingen die niet goed zijn voor je lichaam. Zo kan cafeïne invloed hebben op je slaappatroon en ook voor hartkloppingen of hoofdpijn zorgen. Als je toch koffie drinkt, is het beter om dit zonder suiker en melk te doen.
Voor frisdrank geldt dat er veel suiker aan is toegevoegd. Deze toegevoegde suikers hebben allerlei negatieve effecten op je gezondheid. Ze zijn calorierijk, maar zorgen ook voor hoge pieken in je bloedsuikerspiegel. Dit kan je hongergevoel weer versterken en voor grote energiedips zorgen. Daarom is het beter om frisdrank sowieso te laten staan, ook wanneer het een lightvariant is. Aan frisdranken zonder suiker is namelijk zoetstof toegevoegd, dat ook negatieve invloed heeft op je gezondheid. Daarom is frisdrank geen goede vervanger voor water.
Hoe zit het dan met thee? Goede, verse thee kan juist heel gezond zijn voor je lichaam. Houd er wel rekening mee dat bepaalde theesoorten ook cafeïne bevatten. Cafeïne heeft een deels uitdrogend effect. Daarom is het beter om niet afhankelijk te zijn van thee wanneer je je waterdoel voor de dag probeert te halen. Af en toe een kopje losse kruidenthee is wel een goede manier om van een lekker drankje te genieten. Maar ook hier geldt: het is beter om er geen suiker aan toe te voegen.
Andere dranken, zoals zuiveldranken met suiker, vruchtensap of alcohol zijn geen vervangers voor je glaasje water. Al deze dranken bevatten stoffen die je lichaam meer kwaad dan goed doen. Daarom is het geen goed alternatief voor water. Sterker nog, wanneer je alcohol drinkt kun je juist meer last krijgen van uitdroging. Zorg er dus altijd voor dat je water bij de hand hebt en laat andere dranken zo veel mogelijk staan.
Ontdek de kracht van voeding bij Nederland Slank
Water is belangrijker voor je dan je misschien doorhebt. Het is een essentiële stof voor heel je lichaam. Van je huid tot je organen en je bloed: overal heb je water voor nodig. Ga je afvallen, dan is water extra belangrijk. Door voldoende water te drinken, help je je nieren en lever om de afvalstoffen van je vetmassa af te voeren. Drink je te weinig? Dan kan het zelfs bij een gezonde leefstijl gebeuren dat je gewichtsverlies stagneert. Tel daarbij op dat een tekort aan water voor allerlei gezondheidsklachten kan zorgen en je hebt genoeg redenen om dagelijks minstens 35 milliliter water per kilo lichaamsgewicht te drinken.
Bij Nederland Slank kennen we de kracht van gezonde voeding dankzij onze specialisatie in de “voeding als je medicijn” . Alles wat je je lichaam geeft, heeft invloed op je gezondheid. Dat geldt dus ook voor de hoeveelheid water die je drinkt en wat je daaraan toevoegt. Zo is Keltisch zeezout een goede bron van mineralen. Koffie, alcohol en frisdrank bevatten juist toevoegingen die schadelijk zijn voor je lijf.
Wil je meer weten over wat voeding voor jouw gezondheid kan betekenen? En ben je op zoek naar op maat gemaakt voedingsadvies waarmee je jouw persoonlijke doelen behaalt? Maak dan een vrijblijvende afspraak met Nederland Slank. Wij helpen je verder. En garanderen gewichtsverlies!