Nederland-Slank-Mar-12-2024-06-57-01-1280-AM

L-arginine

L-arginine is een aminozuur dat je lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Verbruik je te veel van dit stofje of krijg je niet genoeg binnen via je voeding?

Gratis consult

In je lichaam zijn talloze stoffen verantwoordelijk voor de meest ingewikkelde processen, waaronder L-arginine. Dit stofje is verantwoordelijk voor verschillende belangrijke lichaamsfuncties en wordt daarom als onmisbaar gezien. Verandert er iets binnen je gezondheid of krijg je te veel of te weinig van deze stof binnen? Dan kan dat allerlei gevolgen hebben voor je lichaam. Daarom is het goed om op de hoogte te zijn van L-arginine, van de functies tot de symptomen bij een tekort of overschot. Nederland Slank vertelt je alles wat je moet weten.

Wat is L-arginine?

L-arginine is een aminozuur. Dit zijn belangrijke zuren die onder andere functioneren als bouwstenen voor de eiwitten in je lichaam. Alle aminozuren hebben weer een iets andere functie. Je lichaam heeft L-arginine vooral nodig voor een gezond immuunsysteem, maar ook om de bloedsomloop goed te laten verlopen en om de communicatie tussen je cellen te optimaliseren. Het is dus duidelijk dat dit aminozuur onmisbaar is voor een gezond lichaam. Normaal gesproken maakt je lichaam zelf L-arginine aan. Het heeft dan wel de juiste voedingsstoffen nodig om dit proces gaande te houden. In sommige fases van je leven kan het gebeuren dat je lichaam niet voldoende L-arginine aanmaakt. Het is dan belangrijk om extra goed op dit aminozuur te letten en om producten te eten die rijk zijn aan L-arginine.

Wat zijn de functies?

Je lichaam heeft L-arginine nodig om goed te functioneren, maar hoe zit dat precies? Dit aminozuur heeft verschillende functies en wordt daarom als onmisbaar gezien voor een gezond lichaam. Sterker nog: soms worden er supplementen met L-arginine voorgeschreven voor je gezondheid. Welke functies heeft dit aminozuur precies? Wij leggen het je uit.

Reguleert de bloeddruk

Een gezonde bloeddruk is belangrijk voor de gezondheid van je hart en bloedvaten. Veel mensen hebben te maken met een verhoogde bloeddruk, vooral wanneer zij veel ongezonde producten eten. Het kan dan helpen om op de inname van L-arginine te letten. Dit aminozuur wordt namelijk in verband gebracht met een gezonde bloeddruk. Zo zorgt het stofje ervoor dat je bloedvaten meer ontspannen zijn, waardoor de druk op de vaten afneemt. Verder reguleert het stofje ook de druk achter je bloedsomloop. Wanneer je bloedvaten ontspannen zijn en je bloed op een gezond tempo stroomt, is de kans kleiner dat de vaten na verloop van tijd beschadigd raken.

Ondersteunt je lichaam bij ziekte

Ben je ernstig ziek of zojuist geopereerd? Dan moet je lichaam hard werken om weer op te knappen. L-arginine is een van de stoffen die je lichaam gebruikt om aan te sterken. De stof zorgt ervoor dat de bloedsomloop goed gereguleerd blijft en geeft je immuunsysteem een boost. Zo kun je ernstige infecties en andere complicaties voorkomen. Dit betekent ook dat je lichaam enorm veel L-arginine verbruikt tijdens deze periode.

Reguleert je bloedsuikerspiegel

Uit onderzoek blijkt dat L-arginine een belangrijke rol speelt bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel. Wanneer je eet, stijgt je bloedsuikerspiegel automatisch. Je lichaam produceert het hormoon insuline om deze spiegel te stabiliseren. Bij mensen met diabetes reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Hierdoor kan hun bloedsuikerspiegel enorm snel stijgen. L-arginine lijkt ervoor te zorgen dat de reactie op insuline verbetert. Tegelijkertijd kan het stofje ervoor zorgen dat je cellen makkelijker suiker verwerken, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Hierdoor worden supplementen met L-arginine als een interessante behandeloptie gezien voor mensen met diabetes.

Kan pre-eclampsie helpen voorkomen

Zwangerschappen zijn helaas niet zonder risico’s. Een van de risico's waar zwangere vrouwen rekening mee moeten houden is pre-eclampsie. Dit wordt ook wel zwangerschapsvergiftiging genoemd en is een ziekte die gepaard gaat met een hoge bloeddruk en veel eiwitten in je urine. Dit kan gevolgen hebben voor moeder en baby. Er is onderzoek gedaan naar een behandeling met L-arginine bij vrouwen met een hoger risico op zwangerschapsvergiftiging. Uit dit onderzoek blijkt dat een verhoogde inname van L-arginine het risico op deze ziekte aanzienlijk kan verkleinen.

Verbetert sportprestaties

Sommige sporters zweren bij het innemen van L-arginine om hun prestaties te verbeteren. Het idee hierachter is dat L-arginine de bloedsomloop versterkt, waardoor er meer zuurstof naar je spieren vervoerd kan worden. Dit zou uiteindelijk voor betere prestaties en een langer uithoudingsvermogen zorgen. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de effecten van L-arginine op sporters, maar de uitkomsten zijn onzeker. Waar sommige onderzoekers wel voordelen zien, blijkt uit andere onderzoeken dat L-arginine geen effect heeft op je sportprestaties.

Een overschot aan L-arginine

Je lichaam heeft genoeg L-arginine nodig om gezond te blijven, maar het kan ook zo zijn dat je lichaam een overschot aan L-arginine heeft. Een tekort is niet goed voor je lichaam, maar een overschot ook niet. Wij leggen uit hoe je een overschot aan L-arginine herkent en wat de oorzaken zijn.

Oorzaken

Normaal gesproken maakt je lichaam voldoende L-arginine aan om gezond te functioneren. Een overschot ontstaat pas wanneer je te veel van deze stof binnenkrijgt. Dat kan op verschillende manieren gebeuren.

Een overschot door voeding

Sommige voedingsmiddelen bevatten relatief veel L-arginine. Dat is goed, want door deze producten te eten kun je het niveau van dit aminozuur op peil houden. Vooral bij een gevarieerd en gezond voedingspatroon krijgt je lichaam voldoende van deze stof binnen. Eet je erg eenzijdig of voornamelijk producten die rijk zijn aan L-arginine? Dan kan het gebeuren dat je meer van deze stof binnenkrijgt dan je lichaam verbruikt. Dit zorgt na verloop van tijd voor een overschot, vooral wanneer je voedingspatroon niet verandert.

Een overschot door supplementen

Sommige mensen kiezen ervoor om supplementen met L-arginine in te nemen. Dat geldt vooral voor atleten die hun prestaties willen verbeteren omdat ze denken dat L-arginine hun lichaam helpt tijdens trainingen. Zij nemen daarom dagelijks supplementen in met L-arginine, naast een voedingspatroon dat waarschijnlijk ook rijk is aan dit aminozuur. Supplementen bevatten bovendien hoge concentraties van deze stof. Dat kan ervoor zorgen dat je een overschot creëert, waardoor je je lichaam eigenlijk niet de goede zorg geeft die het nodig heeft.

Symptomen

Het is niet altijd makkelijk om een overschot aan L-arginine te herkennen. Dit gaat namelijk gepaard met veel vage klachten die allerlei oorzaken kunnen hebben. Sommige klachten zijn tijdelijk, maar een langdurig overschot kan ook ernstigere gezondheidsproblemen veroorzaken. Dit zijn de belangrijkste symptomen om in de gaten te houden:

 • Problemen met de bloedsuikerspiegel, wat uiteindelijk tot diabetes kan leiden
 • Huiduitslag
 • Jeukende huid
 • Netelroos
 • Kortademigheid
 • Meer kans op een koortslip
 • Veel kalium in het bloed

Een tekort aan L-arginine

Het is belangrijk om in de gaten te houden of je niet te veel L-arginine binnenkrijgt, maar het is ook goed mogelijk om een tekort aan dit aminozuur te hebben. Het is zeldzaam, maar kan wel gebeuren in periodes waarin je lichaam het net wat zwaarder heeft. Door bekend te zijn met de oorzaken en symptomen weet je waar je op moet letten.

Oorzaken

De oorzaken van een tekort aan L-arginine zijn divers. Waar sommige oorzaken makkelijk te voorkomen zijn, heb je andere veroorzakers van een tekort niet zomaar in de hand. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom mensen een tekort aan L-arginine hebben:

Slechte voeding

Je eetpatroon bepaalt wat voor voedingsstoffen je lichaam krijgt. Zijn dit niet de beste voedingsstoffen of eet je niet gevarieerd genoeg? Dan kunnen er tekorten ontstaan. Een tekort aan L-arginine kan soms gelinkt worden aan slechte voeding. Zo kun je te weinig van deze stof binnenkrijgen wanneer je geen gezonde eiwitten eet. Dat is geen probleem wanneer dit af en toe gebeurt, maar wanneer je systematisch ongezond of te weinig eet, kan dit voor ernstige tekorten zorgen.

Lichamelijke stress

Mensen met een slechtere gezondheid lopen een groter risico op een tekort aan L-arginine. Dat komt doordat je lichaam veel van deze stof verbruikt om je lichaam te laten herstellen. Zo speelt L-arginine een rol in het immuunsysteem, maar ook in het verbeteren van de bloedsomloop. Wanneer je last hebt van lichamelijke stress, bijvoorbeeld omdat je ziek bent of onlangs een operatie hebt gehad, is de kans dus groot dat je lichaam alle mogelijke voorraden verbruikt om weer op kracht te komen. Het risico op tekorten is dan ook altijd groter in deze periodes, waardoor het nog belangrijker is om op je voeding te letten.

Symptomen

Ook bij een tekort aan L-arginine geldt dat de symptomen soms wat vaag zijn. Ze kunnen namelijk door allerlei problemen veroorzaakt worden. Het is wel belangrijk om in de gaten te houden of je deze symptomen ontwikkelt wanneer je niet goed eet of het lichamelijk zwaar hebt.

 • Haaruitval
 • Huiduitslag
 • Slechte wondgenezing
 • Obstipatie
 • Leververvetting
 • Cirrose

Hoe kun je een tekort aan L-arginine verhelpen?

Bij een tekort aan L-arginine is het belangrijk om het probleem te verhelpen. Zo kun je het risico op ernstige gezondheidsproblemen verkleinen en je lichaam helpen aansterken. Er zijn verschillende manieren waarop je een tekort aan kunt pakken.

Supplementen nemen

Sommige mensen kiezen ervoor om L-arginine supplementen in te nemen. Atleten kunnen ervoor kiezen, maar ook zwangere vrouwen die de kans op zwangerschapsvergiftiging willen verkleinen. Het voordeel van supplementen is dat je heel makkelijk een grote hoeveelheid van een bepaalde stof binnen kunt krijgen. Bij L-arginine is dat ook meteen een nadeel. Het is namelijk mogelijk om gezondheidsklachten te krijgen door een overschot aan dit aminozuur. Daardoor is het innemen van supplementen niet altijd de beste keuze, tenzij ze worden voorgeschreven door een dokter. Een bijkomend nadeel van het innemen van supplementen is dat ze voor bijwerkingen kunnen zorgen. Zo kan L-arginine voor maagproblemen zorgen, maar ook voor problemen met de darmen en de nieren. Dit is zeldzaam, maar wel een risico om rekening mee te houden. Daarom heeft het innemen van supplementen niet de voorkeur, vooral niet wanneer je het tekort aan L-arginine op een andere manier kunt oplossen.

Op je voeding letten

Je lichaam kan L-arginine deels zelf aanmaken, maar soms heeft het voeding nodig om genoeg van dit aminozuur binnen te krijgen. Gezond eten is dus een makkelijke en natuurlijke manier om een tekort aan L-arginine op te lossen. Het is dan vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat je voeding eet die rijk is aan L-arginine. Zo vul je het tekort langzaam maar zeker aan en is de kans kleiner dat je gezondheidsproblemen ontwikkelt. Het voordeel van deze methode is dat de kans enorm klein is dat je te veel L-arginine binnenkrijgt, vooral wanneer je gevarieerd eet.

Welke voeding is rijk aan L-arginine?

Het is duidelijk dat je een tekort aan L-arginine het beste oplost door op je voeding te letten, maar hoe doe je dat eigenlijk? Er zijn verschillende soorten voeding die je het beste kunt eten wanneer je meer L-arginine binnen wilt krijgen. Wij zetten de belangrijkste soorten op een rij.

Noten

Er zijn verschillende soorten noten die veel L-arginine bevatten. Het gaat dan vooral om noten die ook rijk aan eiwitten zijn. Dat maakt het uitstekende bouwstenen voor je lichaam. De volgende noten zijn allemaal goede bronnen van L-arginine:

 • Walnoten
 • Hazelnoten
 • Pecannoten
 • Pinda's
 • Amandelen
 • Cashewnoten
 • Paranoten

Zaden

Zaden zijn ook een goede bron van L-arginine. Vooral pompoenzaden staan bekend om hun hoge concentratie L-arginine. Zo bevat 100 gram van deze zaden tot wel 6 gram van het belangrijke aminozuur. Er zijn ook nog andere zaden die je aan je voedingspatroon kunt toevoegen wanneer je meer L-arginine binnen wilt krijgen:

 • Watermeloenzaden
 • Sesamzaden
 • Zonnebloempitten

Zuivel

Vrijwel alle zuivelproducten zijn een goede bron van L-arginine. Het mooie aan deze producten is dat ze veel gezonde voedingsstoffen bevatten, van eiwitten en calcium tot vitamines A, D en E. Dat maakt zuivel een belangrijk onderdeel van ieder gezond dieet. Je vindt L-arginine terug in zuivelproducten als:

 • Melk
 • Yoghurt
 • Kwark
 • Kaas

Vlees

Vlees wordt gezien als een van de beste bronnen van eiwitten, maar het is ook een goede bron van L-arginine. Vlees bevat namelijk alle aminozuren die je lichaam nodig heeft. Het is vooral goed om wit vlees te eten. Dit vlees bevat namelijk weinig verzadigd vet, maar wel veel L-arginine. Voorbeelden van wit vlees zijn:

 • Kip
 • Kalkoen
 • Eend
 • Kwartel

Volkorenproducten

Wanneer je koolhydraten eet, is het belangrijk om voor volkorenproducten te kiezen. Dat doe je niet alleen voor een gezonde spijsvertering en een lager cholesterolgehalte, maar ook om genoeg L-arginine binnen te krijgen. Verschillende volkorenproducten bevatten namelijk veel van dit aminozuur, zoals:

 • Havermout
 • Boekweit
 • Zilvervliesrijst

Vind je balans met Nederland Slank

Een gezond lichaam moet in balans zijn. Er moeten genoeg gezonde voedingsstoffen binnenkomen die ook weer op het juiste tempo verbruikt worden door je lichaam. Krijg je niet genoeg van een bepaalde stof binnen of verbruikt je lichaam het te snel? Dan kan er al snel een tekort ontstaan. Dat geldt ook voor het aminozuur L-arsinine. Dit stofje heeft verschillende belangrijke functies, van het reguleren van je bloedsuikerspiegel tot zorgen voor een gezonde bloedsomloop. Krijg je te veel of te weinig van deze stof binnen? Dan kan dat voor allerlei gezondheidsproblemen zorgen. Bij een disbalans binnen je lichaam is het belangrijk om zo snel mogelijk weer het evenwicht te vinden, maar hoe doe je dat? Soms is het fijn om het advies van een expert in te schakelen, zoals Nederland Slank. Wij zijn gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer en weten daardoor precies hoe voeding en je gezondheid met elkaar verbonden zijn. Wie gezond eet, geeft zijn lichaam het beste medicijn. Wil je weten wat je kunt doen om je lichaam de juiste voedingsstoffen te geven en hoe je eventuele tekorten op een gezonde manier kunt aanvullen? Laat je dan door ons helpen. Neem contact met ons op en plan een gratis consult in.