Nederland-Slank-Mar-13-2024-11-10-46-4894-AM

Hoeveel maaltijden per dag?

Wat is beter? Per dag 3 maaltijden of elke 2 uur een maaltijd?

Gratis consult

Het eetpatroon van de doorsnee Nederlander: 3 hoofdmaaltijden per dag, een sultana, krentenbol of banaan tussendoor en 's middags tijdens het middagdipje nog even een snicker, want anders red je het niet tot de avondmaaltijd..

Als je regelmatig eet op een dag: 3 hoofdmaaltijden en 3 'gezonde' tussendoortjes, dan heb je een gezond eetpatroon! 

Zo luidt nog altijd het advies van de meeste zorgverleners, diëtisten, trainers en leefstijlcoaches.. En ja, dan moet het natuurlijk wel een gezond advies zijn.

Maar is dit nou wel zo gezond als men altijd gedacht heeft? Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat slechts 2 á 3 keer per dag een maaltijd nuttigen beter voor de gezondheid is, dan het nemen van meerdere maaltijden over de dag.. 

Wil jij weten hoe je je gezondheid echt ondersteunt, vraag dan een gratis consult aan.

 

 

Hoe vaak eten per dag?

Eet regelmatig kleine porties’, zo luidt nog vaak genoeg het advies van menig diëtist. Maar is dit nu wel zo verstandig? Terwijl er nog steeds wordt aangenomen dat het niet uitmaakt hoe vaak iemand iets eet per dag, heeft te veel eten wel als gevolg dat de lever vet wordt.

cutlery

Welke rol speelt de maaltijdfrequentie en het soort eten bij de mate van leververvetting? Karin Koopman geeft antwoord op deze vraag in haar onderzoek. Uit haar onderzoek blijkt namelijk dat vaak maaltijden nuttigen per dag én een calorierijk voedingspatroon leververvetting en ontwikkeling van buikvet als gevolg heeft. 

Daarnaast is het eten van meerdere maaltijden per dag ook niet gunstig voor je suikerstofwisseling. Te vaak eten op een dag zorgt voor een verhoging van je suikerspiegel, je insulineproductie en uiteindelijk voor insulineresistentie

3 keer per dag eten

Heeft ook een gunstig effect op het evenwicht van de hormoonbalans en het behoud van spiermassa. Dit blijkt uit verschillende wetenschappelijke studies die onderzoek hebben gedaan naar het effect van maaltijdfrequenties op de hormoonbalans en de lichaamssamenstelling. 3 maaltijden per dag heeft namelijk onder andere als gevolg dat er minder insuline wordt aangemaakt.

Dit is niet alleen gunstig voor de glucosespiegel in het bloed, het zorgt er ook voor dat een hongergevoel gedurende de dag wegblijft. Drie maaltijden in plaats van 6 maaltijden per dag zou ook een positief effect hebben op de aanmaak en het behoud van vetvrije massa.

 

Wil jij weten hoe je je gezondheid echt ondersteunt, vraag dan een gratis consult aan.

 

Metabool syndroom: een vette lever

De lever wordt vet door inname van te veel calorieën. Inname van te veel calorieën is het  gevolg van overmatig eten. Dit blijkt uit een recent onderzoek naar het effect van verschillende manieren van eten op de lever en de ontwikkeling van buikvet van de Nederlandse wetenschapper Karin Koopman. 

Tijdens het onderzoek werd er onder meer gekeken naar welke manier van eten vervetting van de lever en ontwikkeling van buikvet als gevolg heeft. Vervetting van de lever is vaak één van de oorzaken voor het ontstaan van het metabool syndroom. De vijf meest opvallende kenmerken van het metabool syndroom zijn:

hoge-bloeddruk-meten

 

1. Overgewicht rond de buik Voor vrouwen geldt: Voor mannen geldt:
- Risicogrens: 80-88 cm 94-102 cm
- Gezondheid is in gevaar: > 88 cm > 102 cm
     
2. een verhoogd insulinegehalte in het bloed; met insulineresistentie als gevolg
3. een verhoogd gehalte aan triglyceriden en een verlaging van het HDL-cholesterol
4. afwijkingen van de nuchtere bloedsuikerspiegel, een gestoorde glucosetolerantie en/of diabetes mellitus type II
5. een hoge bloeddruk

 

Dus, hoe vaak moet je per dag eten? 

De conclusie luidt als volgt: Calorie- en suikerrijke tussendoortjes, zoals fruitsnacks, sultanarepen, een eierkoek of een krentenbol.. Niet doen! Hoe meer suikers er het lichaam binnenkomen, hoe eerder de honger toeslaat en hoe moeilijker het is om snaaigedrag tegen te gaan.

Door het aantal eetmomenten per dag te beperken tot 3 uitgebalanceerde en eiwitrijke maaltijden, zal men minder calorieën innemen en hierdoor leververvetting en de ontwikkeling van buikvet tegengaan. Tegelijkertijd zal men met 3 maaltijden per dag de spiermassa en de hormoonbalans op peil houden of brengen.

Nieuwsgierig geworden naar de hoeveelheid maaltijden per dag?

Wilt je meer weten over een gezond voedingspatroon en hoe je op een goede manier 3 maaltijden per dag kunt eten? 

Referenties