Alles wat je moet weten over vitamine B6

vitaminens

Vitamines zijn onmisbare voedingsstoffen voor je lichaam. Ze hebben de meest uiteenlopende functies en zorgen ervoor dat jij je fit en gezond voelt. Je lichaam is helaas niet in staat om de meeste vitamines aan te maken. Daarom moet je ervoor zorgen dat je voldoende binnenkrijgt via je voeding.

Vitamine B6 is een goed voorbeeld van een stofje dat niet aan je dagelijkse voedingspatroon mag ontbreken. Wat is deze vitamine precies en wat zijn de functies? Nederland Slank legt het je duidelijk uit. Wij vertellen je ook hoe je een tekort aan vitamine B6 kunt herkennen en welke personen een groter risico lopen om een tekort op te bouwen.

In dit artikel lees je over de volgende onderwerpen:

Wat is vitamine B6?

De functies van vitamine B6

Waar zit vitamine B6 in?

Een tekort aan vitamine B6

Kun je te veel vitamine B6 binnenkrijgen?

Geef je lichaam wat het nodig heeft met Nederland Slank

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Wat is vitamine B6?

Vitamine B6 is een belangrijke vitamine die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Het is een zogenaamde wateroplosbare vitamine. Dit betekent dat de vitamine voornamelijk in het vocht van voedingsproducten zit. Het is bovendien een vitamine die je lichaam niet goed kan opslaan. Daarom is het niet mogelijk om grote reserves van vitamine B6 te hebben. Je moet dus dagelijks voldoende van deze vitamine binnenkrijgen om je lichaam gezond te houden.

gezondheid-1

De functies van vitamine B6

Je weet nu wat vitamine B6 is, maar wat zijn de functies van dit stofje? Deze zijn veelzijdig. De vitamine speelt een belangrijke rol in verschillende lichamelijke processen, waardoor het een onmisbare voedingsstof is. Wij leggen je precies uit welke functies vitamine B6 heeft.

Het is goed voor je stemming

Vitamine B6 speelt een belangrijke rol in de regulering van je stemming. Uit onderzoek blijkt dat het stofje neurotransmitters creëert. Dit zijn stofjes die je lichaam nodig heeft om emoties onder controle te houden, zoals gelukshormoon serotonine. Wanneer je lichaam de juiste hormonen aanmaakt, zal je merken dat je stemming vrij gebalanceerd is. Je hebt geen last van grote stemmingswisselingen en voelt je meestal prima. Vitamine B6 is onmisbaar wanneer je deze balans wilt vinden.

B6 wordt ook in verband gebracht met depressies en andere psychische problemen. Zo lopen mensen met een tekort aan B6 in hun lichaam een groter risico op het ontwikkelen van depressies. Dat is volgens wetenschappers een duidelijk teken dat vitamine B6 een ontzettend belangrijke rol speelt in je stemming en emoties.

meerdere

Het zorgt voor gezonde hersenen

Onderzoekers zijn nog onzeker over de exacte effecten van vitamine B6 op je hersenen, maar er wordt gedacht dat dit stofje goed is voor gezonde hersenen. Zo blijkt uit een onderzoek dat grote hoeveelheden vitamine B6 in het lichaam de kans op hersenziektes als Alzheimer verkleint. Uit andere onderzoeken blijkt weer dat het effect van vitamine B6 helemaal niet zo groot is of juist slecht is voor je hersenen. Deze functie van de vitamine moet verder onderzocht worden, want er lijkt een zeer nauwkeurige balans nodig te zijn tussen je hersenfunctie en vitamine B6.

Het kan bloedarmoede verhelpen

Mensen met bloedarmoede zijn misschien gebaat bij extra veel vitamine B6. Er wordt namelijk gedacht dat bloedarmoede in sommige gevallen wordt veroorzaakt door een tekort aan deze vitamine. Het is in dat geval mogelijk om de bloedarmoede te verhelpen door patiënten een zeer geconcentreerde vorm van vitamine B6 te geven. Dat komt doordat B6 waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de aanmaak van hemoglobine. Dit is een eiwit dat in je bloed voorkomt en als belangrijkste taak heeft om zuurstof naar je organen te vervoeren. Maakt je lichaam meer van dit stofje aan, dan kan dit bloedarmoede verhelpen.

Het kan PMS-klachten helpen verminderen

Veel vrouwen weten hoe vervelend PMS kan zijn. Het premenstrueel syndroom gaat vaak gepaard met klachten als enorme vermoeidheid, stress, irriteerbaarheid en een neerslachtig gevoel. Er is onderzoek gedaan naar de effecten van vitamine B6 op vrouwen met PMS. Zij kregen dagelijks 50 mg van deze vitamine toegediend en leken tot wel 67% minder last te hebben van hun klachten. Hoe vitamine B6 de klachten vermindert is nog niet helemaal duidelijk, maar dit stofje kan de sleutel zijn naar minder klachten voor vrouwen die menstrueren.

buikpijn1

Het kan mogelijk misselijkheid tijdens de zwangerschap verminderen

Al tientallen jaren wordt vitamine B6 gebruikt om zwangere vrouwen te helpen tijdens hun zwangerschap. Het is een bekende stof die misselijkheid vermindert en die ook wordt opgenomen in medicatie voor vrouwen met ernstige zwangerschapsmisselijkheid. Wetenschappers weten nog niet helemaal zeker waarom vitamine B6 helpt tegen deze klachten. Ze vermoeden dat het iets te maken heeft met de belangrijke rol die B6 speelt in het ontwikkelen van een gezonde baby.

Het kan het risico op hartproblemen verkleinen

Er is onderzoek gedaan naar het effect dat vitamine B6 op het hart en de bloedvaten heeft. Hieruit blijkt dat mensen met een tekort aan vitamine B6 tot wel twee keer zoveel risico lopen op hartaandoeningen dan mensen die wel genoeg van deze vitamine binnenkrijgen. Dat komt waarschijnlijk doordat de vitamine bepaalde stofjes afbreekt die uiteindelijk tot hartproblemen kunnen leiden.

Daarnaast kan vitamine B6 mogelijk helpen met de afbraak van cholesterol. Hierdoor kan het voorkomen dat je bloedvaten verstoppen, een aandoening die uiteindelijk voor ernstige hartklachten kan zorgen.

Het kan helpen tegen kanker

Door dagelijks voldoende vitamine B6 binnen te krijgen kun je de kans om kanker te krijgen verkleinen. Het is nog niet zeker waarom deze vitamine tegen kanker helpt, maar wetenschappers vermoeden dat de vitamine ontstekingen in het lichaam aanpakt. Deze ontstekingen kunnen op de lange termijn voor kanker zorgen, dus het is belangrijk dat ze op tijd worden gekalmeerd. Er is nog meer onderzoek nodig om de exacte connectie tussen vitamine B6 en kanker te ontdekken, maar de eerste onderzoeken beloven al veel goeds.

Het zorgt voor gezonde ogen

Je ogen hebben ook baat bij vitamine B6. Dat komt doordat de vitamine bepaalde stofjes afbreekt die op de lange termijn voor oogziektes kunnen zorgen, zoals problemen met het netvlies die uiteindelijk tot zichtverlies leiden. Er is ook onderzoek gedaan waaruit blijkt dat een tekort aan vitamine B6 ervoor kan zorgen dat de bloedvaatjes naar het netvlies verstopt raken. Dit zorgt ook voor oogproblemen, waaronder verminderd zicht of blindheid. Je hebt dus vitamine B6 nodig om je ogen in goede conditie te houden.

reuma1

Het kan reumaklachten helpen verminderen

Er wordt gedacht dat vitamine B6 ervoor kan zorgen dat patiënten minder last hebben van reumatische klachten. Reuma wordt meestal veroorzaakt door ontstekingen, waardoor de gewrichten pijn gaan doen. Er wordt gedacht dat de sterke ontstekingen uiteindelijk voor een lagere hoeveelheid vitamine B6 in het bloed zorgen.

Wetenschappers zijn daarom aan het onderzoeken of het toedienen van B6 supplementen een goede behandeling is voor mensen met reuma. Het idee is dat een grotere hoeveelheid vitamine B6 beter in staat is om ontstekingen te bestrijden, wat uiteindelijk de klachten vermindert. Er moet nog verder onderzoek gedaan worden om te bekijken of deze techniek echt werkt.

Waar zit vitamine B6 in?

Vitamine B6 is een stofje dat in de meest uiteenlopende voedingsmiddelen voorkomt. Zo kun je het uit dierlijke producten halen, maar ook uit groenten, fruit en peulvruchten. Eet je dus gezond en gevarieerd? Dan zou je in principe voldoende van deze stof moeten binnenkrijgen. Wij zetten de belangrijkste bronnen van vitamine B6 voor je op een rijtje.

 • Kikkererwten
 • Lever
 • Tonijn
 • Zalm
 • Kip
 • Aardappelen
 • Banaan
 • Rundvlees
 • Bulgur
 • Cottage cheese
 • Pompoen
 • Rijst
 • Noten
 • Rozijnen
 • Uien
 • Spinazie
 • Tofu
 • Watermeloen

balans

Een tekort aan vitamine B6

Het is duidelijk dat vitamine B6 een onmisbare voedingsstof is voor je lichaam. Het is daarom belangrijk dat je voldoende van deze vitamine binnenkrijgt. Lukt dat niet? Dan kan er een tekort ontstaat. Dit tekort gaat gepaard met verschillende symptomen en komt vooral voor bij bepaalde risicogroepen. Wij leggen je uit hoe je een tekort aan vitamine B6 herkent en wie er extra goed op moet letten om voldoende van deze vitamine binnen te krijgen.

Symptomen

Het komt niet vaak voor dat iemand een tekort aan vitamine B6 heeft, maar het is wel mogelijk. Vaak ontstaan er in eerste instantie geen klachten. Pas wanneer het tekort enkele weken, maanden of zelfs jaren aanhoudt kan dit voor medische klachten zorgen. De symptomen van een tekort aan vitamine B6 zijn erg divers. Waar sommige mensen slechts last hebben van een paar milde klachten, kunnen er ook ernstige problemen ontstaan. Dit zijn de belangrijkste symptomen van een tekort aan vitamine B6:

 • Een droge mond en lippen
 • Een opgezwollen tong
 • Neerslachtigheid
 • Verwarring
 • Slechtere hersenfunctie
 • Bloedarmoede
 • Slechter immuunsysteem

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

Risicogroepen

Doordat een tekort aan vitamine B6 zich op allerlei verschillende manieren kan uiten, is het soms lastig om een diagnose te stellen. Daarom is het goed om te weten welke mensen meer risico lopen om een tekort op te bouwen. Er zijn een aantal groepen die vaker met een tekort te maken krijgen.

Mensen met nierproblemen

Mensen met slecht functionerende nieren of een serieuze nierziekte lopen meer risico op een tekort aan vitamine B6. Ook mensen die dialyse ondergaan of een niertransplantatie hebben gehad lopen meer risico. Wetenschappers weten niet zeker waarom dit komt, maar het vermoeden is dat mensen met nierproblemen vitamine B6 sneller afbreken. Nierklachten komen bovendien overeen met een aantal bekende symptomen van een tekort aan vitamine B6.

Mensen met een auto-immuunziekte

Er zijn verschillende auto-immuunziektes die in verband worden gebracht met een tekort aan vitamine B6. Daar is reuma een goed voorbeeld van. Reumapatiënten hebben ontstekingen in de gewrichten die ervoor zorgen dat vitamine B6 sneller wordt afgebroken. Daarom is het bij deze groep gebruikelijk om een tekort aan dit stofje te hebben.

Ook bij andere auto-immuunziektes komt dit voor, zoals coeliakie, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en prikkelbare darmsyndroom. Bij al deze ziektes wordt het tekort van vitamine B6 waarschijnlijk veroorzaakt door de hoge ontstekingswaarden in het lichaam.

alcohol

Mensen met een alcoholverslaving

Een verslaving heeft invloed op bijna alle aspecten van je gezondheid, maar ook op de voorraad vitamine B6 in je lichaam. Er wordt gedacht dat mensen die afhankelijk zijn van alcohol sneller een tekort aan deze vitamine opbouwen. Dat komt waarschijnlijk doordat alcohol stoffen produceert die de afbraak van vitamine B6 stimuleren. Dat maakt het vrijwel onmogelijk voor je lichaam om genoeg van deze voedingsstof vast te houden voor een gezonde lichaamsfunctie.

Kun je te veel vitamine B6 binnenkrijgen?

Een tekort aan vitamine B6 is niet goed, maar het is ook niet gezond om te veel van deze vitamine binnen te krijgen. Dit gebeurt niet wanneer je een gezond voedingspatroon hebt, maar kan wel voorkomen wanneer je te veel supplementen slikt. Uit onderzoek blijkt dat een inname van 1.000 mg vitamine B6 per dag giftig is. De bijwerkingen van een overschot aan vitamine B6 kunnen ook al ontstaan bij een inname van 100 tot 300 mg vitamine B6 per dag.

Een overschot aan vitamine B6 kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan bijvoorbeeld zenuwen beschadigen. Zo zijn pijnlijke of juist gevoelloze handen en voeten een bekend symptoom dat aan een overdosis vitamine B6 gekoppeld kan worden. Je hoeft je niet al te veel zorgen te maken, want het is vrijwel onmogelijk om zoveel vitamine B6 binnen te krijgen wanneer je geen supplementen slikt. Slik je wel supplementen? Dan kun je het precies zo doseren dat je nooit de grens van 100 mg per dag overschrijdt.

Denk je dat een tekort hebt aan vitamine B6 en wil je supplementen gebruiken? Raadpleeg dan Nederland Slank voor een kundig advies!

Plan Meteen Mijn Gratis Video Consult In

vitamines-1

Geef je lichaam wat het nodig heeft met Nederland Slank

Vitamines spelen een ontzettend belangrijke rol in de gezondheid van je lichaam. Deze stoffen moet je vooral uit voeding halen, waarna ze verschillende processen in je lichaam ondersteunen. Krijg je niet genoeg van een vitamine binnen, bijvoorbeeld omdat je niet gezond en gevarieerd eet? Dan kan dit gevolgen voor je gezondheid hebben. Dat geldt ook voor vitamine B6, een vitamine die ontzettend veel functies heeft in je lichaam.

Vind je het moeilijk om zeker te weten dat je je lichaam de juiste voedingsstoffen geeft? Laat je dan helpen door Nederland Slank.

Nederland Slank is gespecialiseerd in orthomoleculaire voedingsleer. Dit betekent dat wij gezonde voeding als het beste medicijn zien. Door een disbalans aan te pakken en je lichaam op de juiste manier te voeden, kunnen we veel klachten verhelpen en je meer energie geven.

Wij doen dit door een gepersonaliseerd voedingsplan op te stellen. Hierbij houden we rekening met eventuele tekorten in je lichaam en je persoonlijke voorkeuren, zodat je leert te eten op een manier die echt bij je past. Ben je benieuwd naar onze manier van werken en wil je je lichaam de gezonde basis geven die het verdient? Maak dan een afspraak voor een gratis consult.

Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult