jorieke-nederland

Diabetes door cola light?

De kunstmatige zoetstoffen in light dranken en cola zijn geen inactieve stoffen. Ze veranderen de manier waarop het lichaam suiker verwerkt en veroorzaken zelfs mogelijk diabetes.

Gratis consult

De zoetstoffen laten de insuline- en glucose-niveaus in het bloed acuut stijgen. Daardoor wordt de gebruiker op den duur insuline-resistent en vergroot de kans op diabetes. Vroeger werd aangenomen dat kunstmatige zoetstoffen geen effect op onze stofwisseling hadden en dat ze geschikt waren om op een calorie-vrije manier drankjes te zoeten.

Maar onderzoekers van de medische faculteit van de Washington University in St. Louis hebben ontdekt dat ze veel meer doen. In het maag-darmkanaal en de pancreas zitten receptoren die vrijwel identiek zijn aan die in de mond. Deze receptoren reageren op alles wat zoet smaakt – kunstmatig én natuurlijk – door hormonen als insuline af te geven.

De theorie werd onderzocht bij een groep mensen met ernstig overgewicht en een gemiddelde BMI (body mass index) van 42. Zij kregen water en water gezoet met de kunstmatige zoetmaker sucralose. Nadat de deelnemers het gezoete water hadden gedronken, steeg hun insulinewaarde met 20 procent.

Dat is een natuurlijke en ‘goede’ reactie, want het lichaam gebruikt de insuline om de verhoogde bloedsuikerwaarden aan te pakken. Maar als iemand regelmatig caloriearme dranken en cola met deze zoetmakers drinkt, kan hij uiteindelijk wel ongevoelig worden voor insuline.

Bron: Diabetes Care, 2013;36:2530-5