Medicatie bij afvallen? Hoe werkt het en wat zijn de bijwerkingen?

medicijnensupplementen-2

Verschillende soorten medicatie vertegenwoordigen een oplossing voor gewichtsverlies. Ben je een volwassene met overgewicht of obesitas, of ervaar je gezondheidsproblemen die gerelateerd zijn aan je gewicht? In dit artikel vertellen we je meer over de meest gebruikte afslankmedicijnen, maar gaan we het vooral hebben over Mysimba.

In dit artikel bespreken we het volgende:

medicijnen en supplementen-1

Wat is afslankmedicatie?

Er is een overvloed aan pillen, capsules en supplementen die beschikbaar zijn voor gewichtsverlies. Wel zijn er op de markt 3 verschillende categorieën in afslankmedicatie, namelijk: thermogene ververbranders die de stofwisseling versnellen, eetlustremmers die het hongergevoel verminderen en vetblokkers die de opname van voedingsstoffen belemmeren. De meest gebruikte afslankmedicijnen werken door eetlust te verminderen en het verzadigingsgevoel te vergroten.

Daarnaast bevatten veel afslanksupplementen cafeïne-achtige stoffen die de stofwisseling en hartslag verhogen en tijdelijk meer energie geven. Hoewel er geen wondermiddel bestaat voor het wegsmelten van lichaamsvet, zijn er wel afslankmedicijnen op de markt die als hulpmiddel kunnen dienen bij het afvallen.

Deze therapeutische benadering is bedoeld als aanvulling op een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging, gericht op volwassenen met een body mass index (BMI) van 30 of hoger, of een BMI van 27 met gezondheidsproblemen door overgewicht, zoals diabetes type 2 of een hoge bloeddruk.

Afslankmedicijnen en de werking ervan?

Er zijn verschillende soorten afslankmedicijnen die op verschillende manieren werken om gewichtsverlies te bevorderen. Veelvoorkomende types zijn:

  1. Eetlustremmers

Deze medicijnen verminderen hongergevoelens en zorgen ervoor dat je minder eet. Voorbeelden hiervan zijn medicijnen die werken op de neurotransmitters in de hersenen, zoals phentermine.

  1. Vetopname remmers

Deze medicijnen belemmeren de opname van vetten in het lichaam en zorgen ervoor dat vetten onverteerd het lichaam verlaten. Een voorbeeld van een vetopname-remmer is Orlistat.

  1. Metabolisme boosters

Deze medicijnen verhogen de stofwisseling, waardoor het lichaam meer calorieën verbrandt, zelfs in rust. Sommige medicijnen bevatten cafeïne of andere stoffen die de hartslag verhogen.

  1. Combinatiemedicijnen

Deze medicijnen combineren verschillende werkingen om gewichtsverlies te bevorderen, zoals het onderdrukken van de eetlust en het verhogen van de stofwisseling.

Het is belangrijk om te weten dat afslankmedicijnen vaak voorgeschreven worden onder strikte medische begeleiding, van bijvoorbeeld een arts. Ook kunnen de medicijnen bijwerkingen en risico’s met zich meebrengen. Veel van deze medicijnen zijn niet geschikt voor langdurig gebruik en moeten gepaard gaan met gezonde voedingskeuzes en lichaamsbeweging voor een effectief, optimaal en veilig gewichtsverlies. Bespreek altijd alles met een arts voor gebruik van afslankmedicijnen.

weegschaal-2-2

Kan afslankmedicatie helpen bij gewichtsverlies?

Wanneer afslankmedicatie wordt gecombineerd met aanpassingen in voeding en de leefstijl, zoals het aanpassen van ongezonde eetgewoonten en lichaamsbeweging, kunnen afslankmiddelen soms helpen bij gewichtsverlies.

Er wordt actief gewerkt aan veiligere en effectievere medicatie om mensen met overgewicht en obesitas te helpen af te vallen en een gezond gewicht te behalen en behouden op lange termijn. Het is zeer waarschijnlijk dat je na het stoppen met afslankmiddelen weer aankomt in gewicht. Daarom is het belangrijk om gezonde eet- en leefgewoonten te ontwikkelen om het gewichtsverlies te behouden.

pillen innemen

Welke afslankmedicijnen zijn er?

De meest bekende en effectieve afslankmedicijnen kunnen dus ingrediënten bevatten die bedoeld zijn om de vetverbranding te verhogen, de eetlust te verminderen of de opname van vet beperken.

Saxenda

Eerder hebben we al een artikel gedeeld over saxenda. Saxenda is ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf Novo Nordisk. Het medicijn wordt gebruikt voor de behandeling van diabetes type 2 en obesitas. Het bootst een hormoon na dat van nature in het lichaam voorkomt en helpt bij het reguleren van bloedsuikerspiegels, insulineniveaus en spijsvertering.

Dit injecteerbare medicijn werkt deels door de alvleesklier te stimuleren om meer insuline te produceren. Daarnaast onderdrukt het de eetlust door signalen naar de hersenen te sturen dat de maag vol is. Het is beschikbaar als medicijn voor volwassenen met overgewicht en obesitas en kan alleen op doktersvoorschrift worden verkregen. Saxenda wordt gebruikt in combinatie met een gezond voedingspatroon en lichaamsbeweging. Het is belangrijk om te vermelden dat Saxenda geen afslankmiddel of eetlustremmer is, en doorgaans eens per dag wordt geïnjecteerd. Vaak voorkomende bijwerkingen van Saxenda: misselijkheid, braken, buikpijn, verhoogde hartslag, diarree, obstipatie, hoofdpijn en vermoeidheid. Nu dit product wat langer wordt voorgeschreven wordt meer bekend over ernstige bijwerkingen zie de registraties op het Lareb.

Mysimba

Het Amerikaanse medicijn Mysimba wordt ook gebruikt voor gewichtsbeheersing. Het medicijn grijpt in op de hersenen, waardoor patiënten sneller een verzadigd gevoel ervaren en de beheersbaarheid van ongecontroleerde trek verbetert.

Net als andere afslankmiddelen kan ook Mysimba ongewenste bijwerkingen veroorzaken. Veelvoorkomende bijwerkingen van Mysimba: Slapeloosheid, gevoelens van angst en opwinding, hoofdpijn, rusteloosheid, misselijkheid en braken, obstipatie. Zie de meldingen op het officiële klachten instituut: Lareb. Daarbij is Mysimba niet geschikt voor zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger proberen te worden. Ook patiënten met een eetstoornis of lever- of nierziekte wordt het afgeraden.

pillen

Meer over Mysimba

Mysimba-pillen zijn bedoeld om mensen te helpen afvallen door hun hongergevoel te verminderen. Ze zijn ontworpen voor volwassenen met een BMI van 30 of hoger. Deze pillen werken samen met een gezond dieet en beweging. Als je Mysimba gebruikt, voel je geleidelijk minder honger en kan het helpen voorkomen dat je meer aankomt. Het heeft geholpen sommige mensen succesvol gewicht te verliezen. Maar als je overweegt om Mysimba te gebruiken, is het belangrijk om te weten hoe het werkt en welke bijwerkingen het kan hebben. Mysimba is voor mensen die moeite hebben met afvallen door alleen maar gezond te eten en te bewegen. Maar niet iedereen kan het gebruiken, want er zijn speciale regels om het te kunnen krijgen voor gewichtsverlies. Soms zijn gezond eten en veel bewegen niet genoeg om af te vallen. Mysimba kan helpen als extra steuntje bij het verliezen van gewicht.

Mysimba bevat twee werkzame stoffen: Naltrexon en bupropion. In tegenstelling tot veel andere afslankmedicijnen die de opname van vet in de darmen verminderen, werken deze stoffen in de hersenen. Daar verminderen ze de drang naar eten en onderdrukken ze de honger. Hierdoor kun je minder zin hebben om te veel te eten of ongezonde dingen te eten, wat uiteindelijk kan helpen om minder calorieën binnen te krijgen en gewicht te verliezen.

Wat is Naltrexon?

Naltrexon, ook bekend als Naltrexonhydrochloride, is een belangrijk onderdeel van Mysimba. Het wordt ook gebruikt in een ander medicijn genaamd Adepend. In eerste instantie was het bedoeld om mensen te helpen stoppen met opioïde drugs zonder ontwenningsverschijnselen en verlangens. Het is belangrijk om te weten dat Naltrexon zelf niet verslavend is, wat goed is voor mensen die verslaving-gevoelig zijn.

Wat is Bupropion?

Bupropionhydrochloride is het tweede belangrijke onderdeel van Mysimba. Net zoals Naltrexon wordt het ook gebruikt in een ander medicijn genaamd Zyban, vooral voor mensen die willen stoppen met roken maar hulp nodig hebben bij het beheersen van hun verlangens. Bupropion werkt het beste als iemand echt vastbesloten is om te stoppen met roken.

Wat opvalt, is dat zowel Naltrexon als Bupropion, die in Mysimba zitten, zijn gemaakt om mensen te helpen bij verslavingsproblemen zonder nieuwe afhankelijkheid te veroorzaken. Nu we weten hoe deze ingrediënten werken, kunnen we kijken naar hoe ze helpen bij gewichtsverlies.

Als je ooit door bepaald voedsel werd aangetrokken of hebt geprobeerd gezonder te eten, maar uiteindelijk toch veel ongezonde snacks hebt gegeten, begrijp je vast hoe moeilijk dat kan zijn. Voor sommige mensen voelt eten als een soort verslaving. Omdat we niet volledig kunnen stoppen met eten, zoals bijvoorbeeld met sigaretten, helpt Mysimba op een manier die het gemakkelijker maakt om minder gezonde eetgewoonten te doorbreken. Dit zou je moeten helpen om een dieet te volgen waarbij je beter let op het aantal calorieën dat je binnenkrijgt en geleidelijk aan gewicht verliest.

water drinkenn-1-1

Hoe neem je Mysimba in?

Mysimba is een tablet die je met water inneemt. Je begint met één tablet per dag in de eerste week, dan verhoog je langzaam naar twee tabletten in week twee, drie in week drie en vier in week vier - twee in de ochtend en twee in de avond. Na week vier neem je twee tabletten in de ochtend en twee in de avond tot week 16, wanneer je arts controleert hoe het voor je werkt. De geleidelijke toename van de dosis helpt om eventuele bijwerkingen te beheersen wanneer je begint met een nieuw medicijn. Als je een dosis vergeet, is dat geen probleem, maar neem de volgende keer geen extra dosis, want dat kan schadelijk zijn. Houd je aan je normale schema. Controleer voor je start met Mysimba of het geschikt is voor jou. Sommige medicijnen die je al gebruikt of gezondheidsproblemen die je hebt, kunnen mogelijk niet goed samengaan met deze behandeling. Bijvoorbeeld, als je medicijnen gebruikt voor hoge bloeddruk of depressie, zal je arts je goed in de gaten houden om ernstige bijwerkingen te voorkomen.

Maar net als elk ander medicijn, kan Mysimba bijwerkingen veroorzaken zoals hoofdpijn, misselijkheid of verstopping. Er is een klein risico op epileptische aanvallen, vooral als je al bepaalde gezondheidsproblemen hebt. Daarom is het belangrijk om met je arts te praten over je gezondheid en andere medicijnen die je gebruikt voordat je met Mysimba begint. Mysimba kan handig zijn voor mensen die moeite hebben met hun gewicht, maar het is geen wondermiddel. Het is belangrijk om nauw samen te werken met veranderingen in levensstijl en regelmatige monitoring door je arts om ervoor te zorgen dat het veilig is en effectief werkt voor jou.

Afvallen gebeurt niet van de ene op de andere dag; het is een langzaam proces. Het is essentieel dat het op een gezonde en duurzame manier gebeurt.

afvallen-4

Het alternatief voor afslanken zonder medicatie

Als je overgewicht wilt aanpakken, kan de verleiding groot zijn om te grijpen naar middelen, zoals afslankmedicijnen die het makkelijker maken. We streven immers allemaal naar de snelste weg naar een slank en gezond lichaam. Maar let op: Zelfs voorheen legale afslankmedicatie worden nog te vaak uit de handel gehaald wegens later gebleken schadelijke effecten op de gezondheid. Als een afslankmiddel te mooi lijkt om waar te zijn, is dat hoogstwaarschijnlijk ook het geval.

Het is dus duidelijk dat gebruik van afslankmedicijnen niet geschikt is voor iedereen, er zitten namelijk meerdere bijwerkingen aan vast die invloed hebben op je gezondheid.

bloedwaardes

Gezond afvallen met Nederland Slank

Veel mensen proberen af te vallen, maar dat is niet altijd makkelijk. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals het trager wordende stofwisseling of de aanmaak van hongerhormonen in je lichaam. Hierdoor eindig je vaak in een eindeloze cirkel, waarbij je steeds opnieuw pogingen doet om af te vallen. Veel medicijnen zijn gemaakt om deze cirkel te doorbreken, waardoor je minder hongergevoel ervaart en dus sneller afvalt. Het gebruiken van medicatie, brengt echter serieuze risico’s met zich mee, omdat het verschillende bijwerkingen kan veroorzaken. Daarom mogen afslankmedicijnen alleen worden gebruikt na overleg met een arts, en is het beter om eerst natuurlijke manieren te proberen om af te vallen.

Heb je al talloze pogingen gedaan om gewicht te verliezen zonder succes? Nederland Slank kan waarschijnlijk gepaste hulp bieden! We werken vanuit een orthomoleculaire specialisatie die zich speciaal richt op overgewicht. Dit houdt in dat we voeding als belangrijkste medicijn voor je lichaam zien. Door de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen, kun je je lichaam weer in balans brengen, wat het behalen van je streefgewicht aanzienlijk makkelijker maakt. Ook worden je hormonen en neurotransmitters gereguleerd, waardoor je niet voortdurend aan eten hoeft te denken. Medicatie is dus lang niet altijd nodig om het afvallen te ondersteunen. 

Bij Nederland Slank kijken we naar jouw individuele behoeften op zowel fysiek als mentaal gebied. Op basis daarvan stellen we een gepersonaliseerd voedingsplan op, zodat je precies weet hoe je je lichaam optimaal kunt voeden. Zo kom je niets tekort en kun je zonder honger gewicht verliezen. Al geïnteresseerd in onze natuurlijke manier van gewichtsverlies? Neem dan gerust contact met ons op en plan een gratis consult in.

Vraag vandaag nog een gratis consult aan!

Referenties

https://www.privatedoc.com/medication/saxenda/saxenda-vs-mysimba

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24231879/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31918448/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27419334/