jorieke-nederland

Bananenmeel is de nieuwe boerenkool

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
19 september 2019

Wie houdt er nou niet van eten. Eten houdt ons in leven en zorgt voor energie om je dag door te komen. Eten bestaat er in zoveel categorieën, soorten en maten. Let je wel eens écht op als je een supermarkt binnen stapt hoeveel eten er eigenlijk beschikbaar is voor ons?

Hypes over voeding

De hypes en artikelen over voeding schieten de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond. Er is geen dag dat ik de Volkskrant of nu.nl open zonder een artikel te vinden over voeding. En iedereen heeft een mening. Gluten/zuivel/koolhydraten/suiker laten staan is jouw weg naar een gelukkig en gezond leven.

Maar vraag 10 mensen naar hun mening over wat je wel of niet moet eten, de ene die zegt dat hij niet weet wat gezond voor je is moet je geloven, want dat is de wetenschapper! Er is namelijk nog steeds geen duidelijk wetenschappelijk bewijs over het elimineren van voedselcategoriën bij de gezonde bevolking.

Artikel ''Wat is er toch mis met gluten''

Vanochtend las ik het artikel ‘ Wat is er toch mis met gluten’ uit The Newyorker door Michael Specter. Onderzoeken over non-coeliakiglutensensiviteit, mononatriumglutamaat en de gluten die in brood voorkomen.

Gluten ontstaan als de moleculen glutenine en gliadine zich aan elkaar binden. Dit zorgt voor een elastisch vlies wat het brood stevig maakt. Gluten houdt ook kooldioxide vast zodat het brood goed kan rijzen. Bij coeliaki ontstaat een imuunreactie op gluten in voeding wat resulteert in beschadigd slijmvlies in de dunne darm.

Verschillende onderzoeken hebben de kwaliteit van tarwe door de jaren heen onderzocht, maar met onevenredige uitkomsten over veranderde samenstellingen van de tarwekorrels. De epidemische angst voor gluten ontstond in 2011 toen hoogleraar gastro-enterologie aan de Monash-universiteit en directeur van de maag-darm-leverafdeling van het Alfred Hospital in Melbourne, ontdekte dat ook mensen zonder coeliakie ziek kunnen worden van gluten.

Gibson en zijn collega’s volgden 34 mensen met het prikkelbaredarmsyndroom, die allemaal van hun buikklachten verlost waren zodra ze geen gluten meer aten. Alle proefpersonen werden op een streng glutenvrij dieet gezet, maar na verloop van tijd kreeg de helft van de proefpersonen zonder het te weten brood en muffins mét gluten voorgeschoteld.

Het was een dubbelblind onderzoek, dus ook de artsen wisten niet welke patiënten wel en welke geen gluten kregen. Maar de meeste gluteneters vertelden dat de buikpijn was teruggekomen, terwijl de meeste niet-gluteneters daar geen last van hadden. Het onderzoek was erg klein maar werd groot uitgemeten in de media.

Onderzoek

Een ander onderzoek met 37 proefpersonen werd gedaan met het elimineren van gluten én fodmap producten. De meeste mensen kunnen fodmaps goed verteren maar de grote aanwezigheid van koolhydraten in de fodmaps onttrekken vocht uit het spijsverteringskanaal wat voor de klachten zorgt. Koolhydraten (fodmaps) gisten namelijk sneller dan eiwitten (gluten)  waardoor sneller klachten kunnen ontstaan. 

Als de koolhydraten onverteerd in de dunne darm terechtkomen, gaan ze van daaruit naar de dikke darm, waar ze door bacteriën worden afgebroken. Daardoor gaat de boel gisten, en bij gisting ontstaat gas. Bij het herintroduceren van gluten werden bij de proefpersonen geen klachten gerapporteerd.

Heeft het vorige onderzoek de plank misgeslagen? En is glutenvrij eten dan wel zoveel gezonder? In ieder geval wel veel duurder. Een snelle blik op een verpakking van glutenvrije artikelen bevestigt dat glutenvrij eten niet altijd gezond is.

In plaats van bloem wordt nogal eens tapioca dan wel rijst-, mais- , of aardappelzetmeel gebruikt. Dat zijn sterk geraffineerde koolhydraten, die de bloedsuikerspiegel minstens zo hard omhoogjagen als de voedingsmiddelen die mensen laten staan.

Bewerkte voedingsmiddelen

Sommige voedingsdeskundigen vergelijken de glutenvrijmanie met de nationale vet aversie van eind jaren tachtig. Dat heeft vooralsnog geleid tot nog meer bewerkte voedingsproducten, meer suikers in producten en angst voor bepaalde voedingsgroepen.

Zo ook nog een onderzoek over mononatriumglutamaat, ook wel E621. Ik heb dit tijdens mijn consulten altijd onder de aandacht gebracht zodat cliënten etiketten bespeuren op deze toevoeging. Het zou zorgen voor een toename van de eetlust, hartkloppingen en hoofdpijn. 

Maar na tientallen jaren van onderzoek is er geen enkel bewijs dat mononatriumglutamaat voornoemde of andere klachten veroorzaakt. Want er is geen enkel verschil in chemische samenstelling tussen de glutamaationen die van nature in ons lichaam voorkomen en die in het mononatriumglutamaat in ons voedsel. Het zit namelijk van nature in allerlei voedingsmiddelen, van tomaten en Parmezaanse kaas tot aardappelen en champignons.

Conclusie

Mijn conclusie? Besteed veel aandacht aan wetenschappelijk onderzoek en wees kritisch op wat je leest! Zoals laatst is uitgekomen dat een journalist een nep onderzoek plaatste in een toonaangevend tijdschrift (International Archives of Medicine) over het eten van chocolade bij afvallen…. 

Luister naar je eigen lichaam en luister goed naar wat een cliënt als klachten omschrijft en reageer hierop met goede adviezen. Hierbij komt het nieuwe orthorexia nervosa steeds meer voor. Dat is het dwangmatig vermijden van steeds meer voedingsmiddelen omdat dat gezonder zou zijn. En dan is het einde toch wel een beetje zoek??

Eet om te kunnen leven, niet leven om te kunnen eten!

Heb je hulp nodig?

Bij Nederland Slank wordt  in een online consult besproken wat jouw behoeften, wensen en klachten zijn. Na dit gesprek zal je bloed worden afgenomen, waardoor we precies kunnen zien hoe jouw persoonlijke voeding eruit moet gaan zien. Aan de hand van deze gegevens en jouw wensen of problemen zal er dan een voor jou op maat gemaakt voedingsprogramma worden opgesteld.

vraag nu een gratis consult aan

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn