Nederland-Slank-3

Bio hacken, kan dat ook met de liefde?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
08 december 2023

Er speelt iets bijzonders in mijn leven: ik ben smoorverliefd en het is een fantastisch gevoel. Een gevoel dat je zou willen laten voortduren. Laten we eens vanuit het perspectief van een biohacker naar romantiek kijken. Wat gebeurt er precies in ons lichaam en is het mogelijk om dit gevoel voor altijd vast te houden? Kunnen we de liefde echt optimaliseren met behulp van biohacking?

Ten eerste, een feit: in de meeste gevallen is verliefd worden een tijdelijke fase. Echter, tussen de 30 en 40 procent van de mensen blijft langdurig verliefd. Dit zijn mensen die erin slagen om hun fysiologische verliefdheid vast te houden. Bij hen zien we hogere niveaus van dopamine in de hersenen wanneer ze aan hun partner denken. Dit betekent dat je meer plezier en voldoening in het leven ervaart. Dopamine motiveert je om doelen, uitdagingen en taken aan te gaan en te streven naar persoonlijke groei.

Sociale verbindingen

Tijdens knuffelen komen er ook hogere niveaus van oxytocine vrij. Dit heeft een rustgevend effect op ons zenuwstelsel en vermindert stress. Het bevordert sociaal gedrag, empathie, verbinding en begrip. Oxytocine versterkt ook emoties zoals liefde, tevredenheid en geluk. En uit de Harvard Study of Adult Development weten we nu dat de kwaliteit van onze sociale connecties een van de grootste voorspellers is van een lang leven. Dus verliefd zijn is niet alleen een fantastisch gevoel, het is ook nog eens goed voor je gezondheid en houdt je jong.


De liefde behouden

Psychologisch gezien maak je veel mee met je partner. Het hebben van een hoger bewustzijn rond de emoties van de ander en jezelf kan je emotionele veerkracht en intelligentie verbeteren. Robert Sternberg, een gerenommeerde psycholoog en professor aan de Cornell University, benadrukt dat de intensiteit van verliefdheid afhankelijk is van de mate van intimiteit, passie en toewijding aan je partner.

social-suggested-images

Op wetenschappelijk vlak zijn er verschillende manieren om het verliefde gevoel langer in je relatie vast te houden:

  • Veel fysiek (intiem) contact: dit verhoogt ook de aanmaak van oxytocine.
  • Muziek maken samen met je partner: luisteren naar muziek verhoogt oxytocine, maar wanneer musici samen spelen, worden er nog hogere niveaus bereikt.
  • Ontdek de liefdestaal van je partner: dit zijn de gedragingen die bij de ander het meeste oxytocine vrijmaken.
  • Idealiseer je partner: blijf altijd positieve eigenschappen zien die de ander tot een 'geweldige vangst' maken. Dit perspectief kan dopamine verhogen.
  • Blijf de bouwstenen voor dopamine binnenkrijgen via voeding en supplementen: denk hierbij aan vitamines B6, B12 en tyrosine in je voeding.
  • Blijf je passie en toewijding aan de ander volgen in je streven naar zelfverwezenlijking. Dit zal de dopamine nog meer verhogen dan wanneer je alleen streeft naar financiële zekerheid en gezelschap.

    Als je meer wilt weten over dit onderwerp, raad ik het boek "Waarom We Liefhebben: De Natuur en Neurochemie van Romantische Liefde" van PhD Helen Fisher ten zeerste aan. Verliefdheid kan neuroplastische veranderingen in de hersenen veroorzaken als reactie op intense ervaringen en emoties. Door de staat van verliefdheid lang vast te houden, kun je je hersenen verbeteren. Hoewel liefde geen exacte wetenschap is, bied ik je nu enkele hulpmiddelen om de liefde een beetje te ondersteunen.

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn