happy young couple relax

Een cocktail in de zon...

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
11 augustus 2023

Stel je voor dat het een warme en mooie zomerdag is. Je zit op een terras, ontspant op een ligstoel en geniet van een verkoelende margarita. Klinkt geweldig, toch? Maar dan, een paar dagen later, merk je dat je last hebt van een pijnlijke en rare zonnebrand die "margarita-brand" wordt genoemd.

"Margarita-brand", ook wel bekend als fytofotodermatitis, is een sterke reactie van de huid die optreedt wanneer zonlicht in contact komt met stoffen die de huid gevoeliger maken voor licht, zoals de furanocoumarines die in citrusvruchten voorkomen (zoals de limoen in je margarita). Het lijkt op een ernstige zonnebrand en kan blaren veroorzaken die verward kunnen worden met zonne-allergie of een gewone huiduitslag.

Als je dit hebt meegemaakt - of als je het wilt voorkomen! - zijn hier enkele tips om je huid veilig te houden:
  1. Verminder het drinken van cocktails zoals margarita's met verse limoenen. Dit verkleint de kans dat het sap van de limoen in contact komt met je huid en vermindert zo het risico op margarita-brand.
  2. Wees voorzichtig met citrusvruchten en was daarna goed je handen en armen met water en zeep.
  3. Draag altijd beschermende kleding, zoals een lange broek en lange mouwen, om je huid te beschermen tegen contact met planten die furocoumarines bevatten wanneer je buiten bent (kijk uit voor bijvoorbeeld "wilde wortel", "brandende struik" of venkel).
  4. Probeer, als je alcohol drinkt, dit binnen of in de schaduw te doen om blootstelling aan de zon te verminderen.
  5. Breng regelmatig zonnebrandcrème aan (en breng het opnieuw aan!)
  6. Zoek onmiddellijk medische hulp als je blaren of huiduitslag krijgt na blootstelling aan de zon en het aanraken van citrusvruchten.
  7. Overweeg om alternatieven voor alcohol te proberen, zoals alcoholvrije cocktails of mocktails. Ze kunnen net zo verfrissend zijn zonder het risico op margarita-brand.
Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn