Cocktail in de zon kan zonnebrand geven

Een cocktail in de zon...

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
11 augustus 2023

Cocktail in de zon kan zonnebrand geven

Een cocktail in de zon...

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Stel je voor dat het een warme en mooie zomerdag is. Je zit op een terras, ontspant op een ligstoel en geniet van een verkoelende margarita. Klinkt geweldig, toch? Maar dan, een paar dagen later, merk je dat je last hebt van een pijnlijke en rare zonnebrand die "margarita-brand" wordt genoemd.

"Margarita-brand", ook wel bekend als fytofotodermatitis, is een sterke reactie van de huid die optreedt wanneer zonlicht in contact komt met stoffen die de huid gevoeliger maken voor licht, zoals de furanocoumarines die in citrusvruchten voorkomen (zoals de limoen in je margarita). Het lijkt op een ernstige zonnebrand en kan blaren veroorzaken die verward kunnen worden met zonne-allergie of een gewone huiduitslag.

Als je dit hebt meegemaakt - of als je het wilt voorkomen! - zijn hier enkele tips om je huid veilig te houden:
  1. Verminder het drinken van cocktails zoals margarita's met verse limoenen. Dit verkleint de kans dat het sap van de limoen in contact komt met je huid en vermindert zo het risico op margarita-brand.
  2. Wees voorzichtig met citrusvruchten en was daarna goed je handen en armen met water en zeep.
  3. Draag altijd beschermende kleding, zoals een lange broek en lange mouwen, om je huid te beschermen tegen contact met planten die furocoumarines bevatten wanneer je buiten bent (kijk uit voor bijvoorbeeld "wilde wortel", "brandende struik" of venkel).
  4. Probeer, als je alcohol drinkt, dit binnen of in de schaduw te doen om blootstelling aan de zon te verminderen.
  5. Breng regelmatig zonnebrandcrème aan (en breng het opnieuw aan!)
  6. Zoek onmiddellijk medische hulp als je blaren of huiduitslag krijgt na blootstelling aan de zon en het aanraken van citrusvruchten.
  7. Overweeg om alternatieven voor alcohol te proberen, zoals alcoholvrije cocktails of mocktails. Ze kunnen net zo verfrissend zijn zonder het risico op margarita-brand.
Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Diëtist en orthomoleculair therapeut

Werd dietist aan de Haagsche Hogeschool, Orthomoleculair en Epigenetisch therapeut via Natura Foundation en BrainQ en NLP Master practioner bij Richard Bandler zelf. Als diëtiste, die ooit worstelde met overgewicht en slechte eetpatronen, is zij ook ervaringsdeskundige in het afslanken. Daarbij ligt de focus op de hormoonhuishouding, en de besturing van neuro-transmitters welke van groot belang zijn bij succesvol afvallen en fit worden.