bannerimage

Darmproblemen. Een veelvoorkomend klein drama....

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
07 april 2014

Herken je dit? Je voelt je dik en opgezwollen. Ondanks dat je je ervoor schaamt kun je niet laten om te boeren of erger nog, winden te laten. Wat is er aan de hand? Waarschijnlijk heb je last van een verstoorde darmbalans. Dit veelvoorkomende probleem heeft nog diepgaander gevolgen dan je in eerste instantie zou verwachten. 

Van sneller verouderen tot depressie

Zo veroudert je huid sneller en kun je zelfs depressies krijgen. De darmflora is een delicaat systeem dat direct in verbinding staat met onder andere je stresshormonen.  Een druk en jachtig leven heeft dus onmiddellijk zijn weerslag op je buik.

Als je deze klachten niet serieus neemt kun je zelfs na verloop van tijd een zogenaamde lekkende darm krijgen. Voedingsstoffen worden niet meer goed verteerd en kunnen gassen en ontstekingen veroorzaken of zelfs in je bloedstroom terechtkomen.

Hoe krijg je een goede darmflora

Wat kun je doen om een goede darmflora te bevorderen? Uiteraard speelt ook hier weer voeding een essentiële rol. Vermijd echter ook een teveel aan bepaalde medicijnen als paracetamol of ibuprofen en antibiotica en natuurlijk stress.

Daarnaast is het verstandig om je zetmeel te beperken. Brood, pasta, rijst en aardappelen zijn niet de meest geschikte voedingsbronnen om een gezonde darmbalans te krijgen of behouden. Wist je bijvoorbeeld dat hier ook veel suikers in zitten? Net als de zogenaamd 'gezonde' vruchtendrankjes maar ook vers fruit, alcohol én... melk! Oplossing? Water, water en nog eens water. Goed voor je huid, de doorstroming en de slanke lijn!

 

Veel groenten eten

Met groenten als witlof, prei, artisjokken en asperges, beetgaar gekookt kan je niet mis gaan. Met een beetje fantasie zijn er heerlijke gerechten mee te bereiden. Wat dacht je bijvoorbeeld van roergebakken witlof met kerrie?
Recept roergebakken witlof

En tot slot; goed en rustig kauwen voorkomt een heleboel buikpijn.

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn