bannerimage

Darmproblemen. Een veelvoorkomend klein drama....

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
07 april 2014

bannerimage

Darmproblemen. Een veelvoorkomend klein drama....

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Herken je dit? Je voelt je dik en opgezwollen. Ondanks dat je je ervoor schaamt kun je niet laten om te boeren of erger nog, winden te laten. Wat is er aan de hand? Waarschijnlijk heb je last van een verstoorde darmbalans. Dit veelvoorkomende probleem heeft nog diepgaander gevolgen dan je in eerste instantie zou verwachten. 

Van sneller verouderen tot depressie

Zo veroudert je huid sneller en kun je zelfs depressies krijgen. De darmflora is een delicaat systeem dat direct in verbinding staat met onder andere je stresshormonen.  Een druk en jachtig leven heeft dus onmiddellijk zijn weerslag op je buik.

Als je deze klachten niet serieus neemt kun je zelfs na verloop van tijd een zogenaamde lekkende darm krijgen. Voedingsstoffen worden niet meer goed verteerd en kunnen gassen en ontstekingen veroorzaken of zelfs in je bloedstroom terechtkomen.

Hoe krijg je een goede darmflora

Wat kun je doen om een goede darmflora te bevorderen? Uiteraard speelt ook hier weer voeding een essentiële rol. Vermijd echter ook een teveel aan bepaalde medicijnen als paracetamol of ibuprofen en antibiotica en natuurlijk stress.

Daarnaast is het verstandig om je zetmeel te beperken. Brood, pasta, rijst en aardappelen zijn niet de meest geschikte voedingsbronnen om een gezonde darmbalans te krijgen of behouden. Wist je bijvoorbeeld dat hier ook veel suikers in zitten? Net als de zogenaamd 'gezonde' vruchtendrankjes maar ook vers fruit, alcohol én... melk! Oplossing? Water, water en nog eens water. Goed voor je huid, de doorstroming en de slanke lijn!

 

Veel groenten eten

Met groenten als witlof, prei, artisjokken en asperges, beetgaar gekookt kan je niet mis gaan. Met een beetje fantasie zijn er heerlijke gerechten mee te bereiden. Wat dacht je bijvoorbeeld van roergebakken witlof met kerrie?
Recept roergebakken witlof

En tot slot; goed en rustig kauwen voorkomt een heleboel buikpijn.

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Diëtist en orthomoleculair therapeut

Werd dietist aan de Haagsche Hogeschool, Orthomoleculair en Epigenetisch therapeut via Natura Foundation en BrainQ en NLP Master practioner bij Richard Bandler zelf. Als diëtiste, die ooit worstelde met overgewicht en slechte eetpatronen, is zij ook ervaringsdeskundige in het afslanken. Daarbij ligt de focus op de hormoonhuishouding, en de besturing van neuro-transmitters welke van groot belang zijn bij succesvol afvallen en fit worden.