jorieke-nederland

5 valkuilen bij het afvallen

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
30 mei 2020

Afvallen is iets wat je niet in enkele weken doet en omdat je hier vaak een langere periode voor nodig hebt, is het niet gek als het niet in 1 keer lukt. Het behalen van je doelen gaat met ups en downs en om je hierbij te helpen staan in deze blog de vijf belangrijkste en meest voorkomende valkuilen bij afvallen én vertellen we je hoe je hier het beste mee kunt omgaan.
 

De vijf belangrijkste en meest voorkomende valkuilen bij het afvallen:

  1. Een slechte voorbereiding

    Een succesvol resultaat bereik je door een nieuwe levensstijl aan te nemen. Het is daarom belangrijk om je goed voor te bereiden. Onderdeel van een goede voorbereiding is bijvoorbeeld het opruimen van je keukenkastjes, zorgen dat je agenda niet staat vol gepland met sociale uitjes waarbij veel ongezond gegeten en gedronken wordt en dat je de tijd hebt om te koken. Het is ook prettig om je familie en vrienden in te lichten, zodat zij je kunnen steunen wanneer je daar behoefte aan hebt.

  2. Te snel resultaat willen zien

    Afvallen is niet iets wat je van de ene op de andere dag doet. Net zo goed als dat het gewicht er niet plotseling aan is gekomen, zullen die kilo's er ook niet volgende maand zomaar af zijn. Het is daarom beter om het afvallen niet als iets tijdelijks te zien, maar het te zien als een keuze voor een jouw gezondheid en je goed voelen. Het is belangrijk om realistisch te blijven en goede doelen op te stellen die je op een verantwoorde manier kunt behalen. Hierdoor raak je minder snel teleurgesteld en is de kans op succes veel groter.

  3. Starten zonder kennis

    Veel mensen beginnen zelfstandig van de ene op de andere dag met afvallen. Veel mensen doen dit door bepaalde voedingsstoffen volledig te elimineren. Maar wanneer je hiermee start zonder je eerst te verdiepen in jouw lichaam, doe je je lichaam te kort en ben je erg ongezond bezig. Je lichaam heeft de variatie van voedingsmiddelen hard nodig. Ook dieetpillen en afslankpoeders zijn in veel gevallen schadelijk voor je lichaam. Het menselijk lichaam is een ingewikkeld instrument waar hele studies aan vooraf gaan om te begrijpen hoe processen in je lichaam werken. Het is dus heel belangrijk om eerst veel informatie te verzamelen voordat je allerlei dingen met je lichaam gaat uitproberen.

  4. Te veel verleiding

    Verleidingen kunnen het afvallen ontzettend lastig maken. Gek is dat echter niet, per dag maak je ontzettend veel onbewuste keuzes qua eten. Maar maak je geen zorgen, ook de verleidingen kun je de baas worden. Hier spelen routine en discipline en belangrijke rol bij. Uit onderzoek is gebleken dat discipline niet alleen genetisch bepaald is, het is ook te trainen. Het hanteren van levensstijl regels is hierbij cruciaal. Het aanleren van gezonde gewoontes maken het veel makkelijker om een gezonde en nieuwe lijfstijl toe te passen. Je hoeft niet bang te zijn dat het aanleren van nieuwe gewoontes jaren duurt. Uit onderzoek van Phillippa Lally is namelijk gebleken dat je gemiddeld na 66 dagen een nieuwe gewoonte aanleert.

  5. Te weinig nachtrust

    Wanneer je regelmatig een onrustige nacht hebt, kan dit een negatief effect hebben op het afvallen. Bij te weinig slaap kan het lichaam niet goed herstellen en wordt de hormoonhuishouding negatief beïnvloed. Hierdoor heb je te weinig energie om de dag goed door te komen en je lichaam vraagt vervolgens om snelle koolhydraten om zich weer goed te voelen. Hiermee is de bekende vicieuze cirkel gestart, want de snacks verzadigen niet, je bent kort daarna weer moe, wil weer wat eten en ga zo maar door. Het is dus belangrijk om naar bed te gaan als je moe bent, ongeacht de tijd.  Houdt het vermoeide gevoel alsnog aan? Bespreek het dan met je huisarts of ga naar een orthomoleculaire- of natuurgeneeskundige therapeut.

Durf jij kritisch naar jezelf te kijken? Kijk dan bij de bovenstaande valkuilen welke op jou van toepassing zijn en pas de tips toe. Wil je hier graag hulp bij? Vraag een gratis consult aan zodat wij je kunnen helpen bij het behalen van je streefgewicht.

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn