bannerimage

Denk jij ook dat je gezond eet?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
28 januari 2023

bannerimage

Denk jij ook dat je gezond eet?

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Volgens nieuw onderzoek overschatten de meeste Amerikanen de kwaliteit van hun dieet en denken ze ten onrechte dat hun voedselkeuzes gezonder zijn dan ze eigenlijk zijn.

De meeste mensen die in het onderzoek zijn bestudeerd, hadden moeite om de kwaliteit van hun dieet te beoordelen, volgens hoofdauteur Jessica L. Thomson, PhD, een onderzoeks-epidemioloog bij de U.S. Department of Agriculture's Agricultural Research Service in het Southeast Area. Thomson zal haar teamgenoten deze week presenteren op Nutrition 2022 Live Online, dat plaatsvindt op 14-16 juni tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society for Nutrition.

 

"Hoe gezond is je dieet?" Het doel van het onderzoeksteam was om te leren of die ene eenvoudige vraag kan worden gebruikt als een screeningstool voor voedingsstudies, in plaats van de meer gedetailleerde vragenlijsten die meestal worden gebruikt.

 

"We vonden het belangrijk om te onderzoeken of volwassenen de kwaliteit van hun dieet nauwkeurig kunnen inschatten, omdat een eenvoudig zelfbeoordelingsinstrument nuttig kan zijn bij het ontwerpen van voedingsinterventies", aldus Thomson. "Natuurlijk zou zo'n hulpmiddel alleen nuttig zijn als de percepties nauwkeurig zijn", voegde ze toe.

 

Om hun studie uit te voeren, gebruikten ze gegevens uit de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). NHANES is een nationaal representatieve steekproef van Amerikaanse volwassenen die elke twee jaar wordt uitgevoerd. De deelnemers aan de enquête moeten vragenlijsten over 24-uurs dieetrecalls invullen, evenals de algehele kwaliteit van hun dieet beoordelen. Ze worden gevraagd om het te beoordelen als slecht, matig, goed, erg goed of uitstekend.

 

De door Thomson en haar collega's verzamelde informatie werd gebruikt om de kwaliteit van de dieetkeuzes van mensen te rangschikken. Wat de onderzoekers na het bekijken van de gegevens vonden, was dat de scores die door de onderzoekers werden berekend op basis van de gemelde voedselinname significant anders waren dan hoe mensen de kwaliteit van hun dieet zelf beoordeelden.

 

In feite klopte de inschatting van ongeveer 85 procent van de 9.700 mensen (ongeveer 8.000 mensen) niet. Bovendien hadden bijna 99 procent van degenen die de kwaliteit van hun dieet onjuist inschatten het gevoel dat hun dieet beter was dan het echt was.

 

De mensen die het beste scoorden bij het beoordelen van de kwaliteit van hun dieet, waren degenen die het als slecht beoordeelden. Deze mensen hadden 97 procent van de tijd gelijk. Aan de andere kant hadden slechts 1-18 procent van de mensen in de andere vier categorieën gelijk in hoe ze de voedingsinname van hun voedsel inschatten.

 

Volgens McManus is het echt belangrijk om te kijken naar wat je de meeste tijd doet. "Het veld van voeding richt zich echt op het overall dieetpatroon van iemand", zegt McManus, "omdat het ok is om af en toe naar restaurants te gaan, een stukje cake te genieten of wat chips te eten, zolang deze voedselitems passen in een overall gezond dieetpatroon."

Wil jij zeker weten dat je het goed doet vraag dan een gratis consult aan:Ja, Ik Wil Ook Een Gratis Video Consult

 

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Diëtist en orthomoleculair therapeut

Werd dietist aan de Haagsche Hogeschool, Orthomoleculair en Epigenetisch therapeut via Natura Foundation en BrainQ en NLP Master practioner bij Richard Bandler zelf. Als diëtiste, die ooit worstelde met overgewicht en slechte eetpatronen, is zij ook ervaringsdeskundige in het afslanken. Daarbij ligt de focus op de hormoonhuishouding, en de besturing van neuro-transmitters welke van groot belang zijn bij succesvol afvallen en fit worden.