jorieke-nederland-Mar-07-2024-10-06-16-5990-AM

De diëtisten van Nederland Slank zijn gediplomeerd

Geschreven door: Rachida Lachhab
07 december 2017

 

De voedingscoach, de gewichtsconsulent, de voedingsdeskundige, de orthomoleculair therapeut en natuurgeneeskundige en de diëtist……..

Ze helpen je allemaal naar een gezonde leefstijl.. En zo kunnen veel mensen de bomen door het bos niet meer zien. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen al deze zorgverleners die vaak min of meer hetzelfde beloven; namelijk je helpen bij het krijgen van een gezond gewicht en een gezond lichaam. Wie kan dit het beste waar maken?

Omdat wij bij Nederland Slank vaak dit soort vragen krijgen hebben wij één van onze diëtisten gevraagd hier wat meer over te vertellen.

In dit artikel lees je over de verschillen tussen de beroepsgroepen die zich bezighouden met voeding en gezondheid. En na het lezen van dit artikel zul je dan ook de juiste keuze maken als je kiest voor begeleiding bij het krijgen van een gezonde leefstijl!

panteafoto

 

 

 

 

Diëtist VS de rest

Diëtist

Een diëtist is een specialist op het gebied van voeding, zowel bij ziekte als gezondheid. Je kunt dan ook voor verschillende doeleinden bij ons terecht. Wij begeleiden mensen met ondergewicht en overgewicht, maar geven ook advies met betrekking tot medische klachten. Denk hierbij aan diabetes, een hoog cholesterol, hart-en vaatziekten, zoals een hoge bloeddruk, maag-en darmklachten en allergieën. En dit zijn nog maar enkele voorbeelden van de klachten waarbij een diëtist je kunt helpen.

De combinatie van voeding en medische klachten maakt dat wij als diëtist niet alleen veel weten van (gezond) eten, maar we hebben ook een ruime medische basiskennis. Denk hierbij aan kennis over bloedonderzoek en uitslag, kennis over medicatie en supplementen gebruik en kennis over de anatomie, fysiologie en pathologie van het menselijk lichaam.

De titel diëtist is een beschermde titel. Dit betekent dat je jezelf niet zomaar een diëtist kunt noemen. Daar zijn namelijk een aantal voorwaarden voor: We hebben de vierjarige HBO-opleiding Voeding & Diëtetiek afgerond en we staan ingeschreven in het onafhankelijke Kwaliteitsregister voor Paramedici. Dit betekent dat we iedere 5 jaar moeten laten zien dat we voldoende werkervaring hebben opgedaan en daarnaast ook onszelf zijn blijven bijscholen en ontwikkelen.

De meeste zorgverzekeraars stellen inschrijving in het Kwaliteitsregister voor Paramedici als eis voor het sluiten van een contract met een diëtist. 

b4

 

 

 

 

 

 

De rest

Het komt er eigenlijk op neer dat alleen de titel diëtist een beschermde titel is. In principe kan iedereen zich voedingscoach, gewichtsconsulent of voedingsdeskundige noemen. Deze ‘titels’ zijn namelijk niet beschermd. Dit betekent dat je ook zonder opleiding je jezelf één van deze onbeschermde titels kunt geven.. Over het algemeen kunnen deze ‘zorgverleners’ een bepaalde voedingsgerelateerde opleiding gevolgd hebben, maar dit is dus lang niet altijd het geval. Bij medische klachten of oorzaken zijn deze ‘zorgverleners’ dan ook niet bevoegd om iemand te behandelen en dienen zij deze persoon door te verwijzen naar de huisarts of de diëtist.

Laat je dus niet misleiden door alle mooie titels die zorgverleners zichzelf geven, maar bekijk eerst kritisch wat iemands achtergrond is en welke opleiding iemand heeft genoten!

De titel ‘Orthomoleculair therapeut’

Naast de reguliere beroepsgroepen die te maken hebben met voeding en gezondheid kennen we ook de natuurgeneeswijzen. Mensen met een achtergrond vanuit de natuurgeneeswijze gebruiken vaak de term therapeut. Eén van de titels die je vaak zult tegenkomen is de titel ‘orthomoleculair therapeut’.

 

diploma diploma orthomoleculair therapeut Liesbeth van Duijn

 

 

 

 

 

 

Orthomoleculaire geneeskunde

In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men er naar met stoffen te werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken. Met andere woorden: In de orthomoleculaire therapie wordt er alleen gebruik gemaakt van voeding en de natuur in de behandeling.

Uit een snel groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken blijkt namelijk dat er een directe relatie bestaat tussen voeding en het ontstaan ziekten. Zo is inmiddels duidelijk dat slechte voedingsgewoonten en een ongezonde leefstijl een rol spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld kanker, hart- en vaatziekten en ouderdomsdiabetes.

Orthomoleculaire geneeskunde combineert als het ware nieuwe kennis met oude kennis. Het is een aanvulling op de reguliere geneeskunde.

In de praktijk wordt de orthomoleculaire geneeskunde uitgeoefend door artsen en therapeuten. Bij een arts weet je dat hij door opleiding een bepaald kennisniveau heeft, maar de titel van therapeut is niet beschermd. Dit betekent dat in principe iedereen zich (orthomoleculair) therapeut kan noemen, ook mensen zonder opleiding..

Maatschappij ter bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG) 20171124_

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omdat iedereen zich therapeut kan noemen bestaan er gelukkig beroepsverenigingen die de kwaliteit van échte orthomoleculair therapeuten waarborgen.

De MBOG is een beroepsvereniging voor de orthomoleculaire geneeskunde waar artsen en therapeuten bij zijn aangesloten. Daarbij moeten therapeuten minimaal een orthomoleculaire opleiding én de opleiding medische basiskennis hebben afgerond, beide op HBO-niveau.

Wanneer je aan deze eisen voldoet, ben je MBOG-geregistreerd en een erkend orthomoleculair therapeut. Anders niet.

Wij hebben allen de HBO opleiding tot orthomoleculair therapeut gevolgd en het diploma behaald. Daarnaast staan we geregistreerd bij de MBOG en zijn dus erkend behandelaar. Dit betekent niet alleen dat de kwaliteit van de zorgverlening wordt gewaarborgd, maar dit betekent ook dat de behandelingen worden vergoed door de zorgverzekeraar. Het geregistreerd staan bij de MBOG is namelijk een eis die door de zorgverzekeraars wordt gesteld.

Onze diëtisten voldoen ook aan de PLATO-eisen! 

Plato wat? U zult er misschien nog nooit van gehoord hebben, dus leggen we het graag even uit!

Alle zorgverzekeraars hebben voorwaarden als het neerkomt op het vergoeden van onder andere orthomoleculaire geneeswijzen. De meeste zorgverzekeraars stellen als eis dat een behandelaar moet voldoen aan de PLATO-eisen.

In de PLATO-eisen staat welke medische en psychosociale basiskennis de behandelaar moet hebben. Dat is kennis op minimaal hbo-niveau, bijvoorbeeld over de anatomie van het menselijk lichaam. En over samenwerking met andere professionals in de gezondheidszorg. De PLATO-eisen zorgen er dus eigenlijk voor dat de kwaliteit van de behandeling wordt gewaarborgd.

De PLATO-eisen zijn te raadplegen via het Platform Opleiding, Onderwijs en Organisatie

De diëtisten van Nederland Slank 

20171124_160004

Als je opzoek bent naar een bekwame zorgverlener die je snel en professioneel kunt helpen aan een gezond lichaam, dan ben je bij ons op het goede adres. Hieronder nog even alle voordelen op een rijtje:

  1. Beschermde titel ‘Diëtist’
    1. 4-jarige HBO opleiding Voeding en Diëtetiek afgerond
    2. Bachelor diploma Health
    3. Het kunnen gebruiken van reguliere medische kennis (anatomie, fysiologie, pathologie)
  2. Geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici
    1. Elke 5 jaar getoetst op voldoende werkervaring, bijscholing en ontwikkeling
    2. Eis die wordt gesteld door de verzekering voor het recht op vergoeding
  3. Orthomoleculair therapeut
    1. 1-jarige post HBO opleiding orthomoleculaire therapie
    2. Het kunnen gebruiken van alternatieve aanvullende medische kennis op het gebied van voeding, gezondheid en supplementengebruik
  4. MBOG-geregistreerd
    1. Erkend orthomoleculair therapeut
    2. Elk jaar getoetst op voldoende bijscholing en ontwikkeling
    3. Eis die wordt gesteld door de verzekering voor het recht op vergoeding

Als je opzoek bent naar een zorgverlener die jou op alle mogelijke vlakken kan helpen bij het bereiken van een gezonde leefstijl, zoek dan niet verder! Vraag vandaag nog een consult aan en maak die eerste stap naar een gezond en slank lichaam!

foto-met-diploma     20171124_155932

 

Rachida Lachhab

Geschreven door: Rachida Lachhab

Rachida: Orthomoleculair Therapeut, Kwaliteitsgeregistreerd Diëtist, Spreker en Docent in Gezondheid en Voeding Mijn naam is Rachida en ik ben gepassioneerd over gezondheid en voeding. Met een uitgebreide achtergrond in voeding en orthomoleculaire therapie, ben ik toegewijd aan het helpen van mensen om hun welzijn te verbeteren en een gezondere levensstijl te bereiken. Mijn reis begon aan de Haagsche Hogeschool, waar ik afstudeerde als diëtist. Ik geloof sterk in de kracht van voeding als basis voor een gezond leven. Daarom heb ik me verder gespecialiseerd in orthomoleculaire therapie via Natura Foundation, waar ik lid ben van de MBOG (Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde). Deze holistische benadering van gezondheid richt zich op het optimaliseren van de juiste voedingsstoffen in het lichaam voor een optimaal functioneren. Mijn toewijding aan voortdurende educatie heeft me ook geleid naar de wereld van epigenetica. Ik heb zowel de Integrale Epigenetica-opleiding level 1 als level 2 voltooid, en ik ben gespecialiseerd in de epigenetica van ADHD. Dit heeft mijn begrip van de complexe relatie tussen genetica, omgevingsfactoren en gezondheid verdiept. Naast mijn klinische werkzaamheden als diëtist en orthomoleculair therapeut, ben ik ook een actieve spreker en docent op het gebied van gezondheid en voeding. Ik geloof in het delen van kennis en het inspireren van anderen om bewuste keuzes te maken voor hun gezondheid. Mijn missie is om mensen te begeleiden naar een gezonder, gelukkiger en evenwichtiger leven. Ik ben er trots op dat ik een rol mag spelen in het helpen van anderen om hun gezondheidsdoelen te bereiken en een welzijnsniveau te bereiken dat ze nooit voor mogelijk hadden gehouden. Laten we samenwerken aan jouw optimale gezondheid en welzijn. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Rachida Orthomoleculair Therapeut (lid MBOG) & Kwaliteitsgeregistreerd Diëtist Spreker en Docent in Gezondheid en Voeding