bannerimage

Dikke jongens(-mannen) zijn minder mannelijk

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
08 september 2020

bannerimage

Dikke jongens(-mannen) zijn minder mannelijk

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

overgenomen uit Foodlog

testosteron_obesitasHet androgeenniveau van 14 tot 20-jarige obese jongens ligt tot 50 procent onder dat van jongens uit dezelfde leeftijdscategorie met een normaal gewicht. Ze lopen het risico als volwassenen impotent of onvruchtbaar te worden.

Wetenschappers van de Universiteit van Buffalo doen al jaren onderzoek naar androgeen en overgewicht. Ze hebben zojuist de resultaten gepubliceerd van een onderzoek dat zich richtte op 50 tienerjongens. De helft kampte met overgewicht, de andere helft was normaal van gewicht en geen van allen leden ze aan diabetes.

De leider van het onderzoek, dr. Paresh Dandona, zegt: "We waren verrast een 50 procent lager androgeenniveau aan te treffen in dit kindergeneeskundige onderzoek, omdat deze obese jongens jong zijn en geen diabetes hebben. De implicaties van onze bevindingen zijn ronduit afschuwelijk omdat deze jongens potentieel impotent en onvruchtbaar zijn. Het is een sombere boodschap met verreikende epidemiologische implicaties."

De onderzoekers zijn voornemens nu uit te gaan zoeken of gewichtsverlies door aanpassen van de lifestyle en voedingsgewoonten leidt tot verhoging van het androgeenniveau. Bij volwassen obese mannen die een maagverkleiningsoperatie ondergaan, is al vastgesteld dat daarna hun androgeenniveaus weer tot normale waarden oplopen. Dandona stelt: "Deze resultaten laten zien hoe krachtig het effect van obesitas is, zelfs bij jongeren, en dat de leefstijl en de voedingsgewoonten die we vanaf onze kinderjaren meekrijgen ons hele leven stevig blijven doorwerken."

Wil jij weten wat je kunt doen om je gezondheid te verbeteren? Vraag dan een gratis consult aan!

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Diëtist en orthomoleculair therapeut

Werd dietist aan de Haagsche Hogeschool, Orthomoleculair en Epigenetisch therapeut via Natura Foundation en BrainQ en NLP Master practioner bij Richard Bandler zelf. Als diëtiste, die ooit worstelde met overgewicht en slechte eetpatronen, is zij ook ervaringsdeskundige in het afslanken. Daarbij ligt de focus op de hormoonhuishouding, en de besturing van neuro-transmitters welke van groot belang zijn bij succesvol afvallen en fit worden.