bannerimage

FOXa 2 - Het Enzym dat Vet Verbrandt...

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
31 augustus 2023

FOXa2 - Het Enzym dat Vet Verbrandt...

In ons lichaam schuilt een speciaal molecuul, genaamd, dat als een soort schakelaar fungeert en een ingewikkeld netwerk van boodschappers kan activeren of deactiveren. Deze fascinerende ontdekking werd voor het eerst gedaan en beschreven door onderzoekers van het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie (ETHZ) in Zürich. Door experimenten met muizen te verrichten, hebben ze ontdekt dat FOXa2 nauw verbonden is met onze drang om te bewegen en onze zoektocht naar voedsel.
er-zijn-enkel-goeie-vetten
Wat opviel was dat de zwaarlijvige muizen minder actief en energiek waren in vergelijking met hun slankere soortgenoten - of ze nu gevoed werden of niet. Bij nadere inspectie werd duidelijk dat FOXa2 inactief was bij de zwaarlijvige muizen. Dit komt door insuline, ons belangrijkste hormoon, dat verhoogd is bij zwaarlijvige muizen - net zoals bij mensen met overgewicht. Insuline lijkt het FOXa2-enzym te remmen.
lever-gewicht-verliezen
FOXa2 bevindt zich in de lever, waar het de vetverbranding reguleert. Het geeft het sein om over te schakelen naar de vetverbrandingsmodus, waarbij opgeslagen vetzuren uit vetcellen worden vrijgemaakt. Als FOXa2 echter niet actief is, worden vetzuren niet verbrand en niet omgezet in ketonlichamen, die bijvoorbeeld door spieren en het hart worden gebruikt als "brandstof" voor energieproductie.

Wanneer er weinig insuline aanwezig is, zoals bijvoorbeeld tijdens het vasten, wordt FOXa2 des te actiever. Het experiment liet ook zien dat de dieren waarbij FOXa2 actief was, een sterke neiging hadden om te bewegen. Ze verloren meer vetweefsel en bouwden meer spiermassa op. Hun suiker- en vetmetabolisme werkten op volle kracht en hun bloedwaarden verbeterden aanzienlijk.

FOXa2 stuurt onze bewegingsdrang aan


bewegenOvermatig beschikbaar voedsel is niet gunstig voor ons metabolisme. Vooral de eenvoudige suikers in frisdranken of bewerkte snacks doen onze insulinespiegels stijgen. En het zijn juist deze voortdurend verhoogde insulineniveaus die FOXa2 uitschakelen. Hierdoor vertraagt de vetverbranding en wordt bovendien een ander signaal geblokkeerd dat ons aanspoort om spontaan te bewegen. FOXa2 is ook aanwezig in onze hersenen, waar het de aanmaak van orexine stimuleert. Orexine, eveneens een eiwit, zorgt voor verhoogde alertheid en een spontane neiging om te bewegen.

Dus als onze vriendelijke "bankhangers" na 2 tot 3 weken veranderingen in hun dieet een toenemende bewegingsdrang ervaren, betekent dit niet dat er iets mis is of dat ze zich niet goed voelen bij hun nieuwe eetgewoonten. Integendeel, dit duidt erop dat hun enzymen nu volop aan het werk zijn en hun natuurlijke ritme en taken hervatten.

Bron:

Dit artikel is vertaald vanuit het blog van Metabolic Balance, geschreven door Silvia Bürkle.

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Liesbeth van Duijn: Deskundige in Voeding, Orthomoleculaire Therapie, en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Epigenetican van ADHD en endorfine herstel Mijn naam is Liesbeth van Duijn, en ik ben opgeleid als diëtist aan de Haagsche Hogeschool. In mijn voortdurende zoektocht naar gezondheid en welzijn, heb ik me ook gespecialiseerd in Orthomoleculaire en Epigenetische therapie via Natura Foundation, evenals in BrainQ en NLP Master Practitioner bij niemand minder dan Richard Bandler zelf. Wat mij onderscheidt, is mijn persoonlijke ervaring met gewichtsproblemen en ongezonde eetgewoonten. Ik begrijp de uitdagingen en obstakels die mensen kunnen tegenkomen bij het streven naar een gezonder leven, omdat ik deze zelf heb overwonnen. Mijn focus ligt op de hormoonhuishouding en het beheer van neurotransmitters, die van cruciaal belang zijn voor succesvol gewichtsverlies en het bereiken van een optimale gezondheid. Als expert op het gebied van voeding en gezondheid, ben ik vastbesloten om mijn kennis en ervaring te delen om anderen te helpen hun doelen te bereiken en hun welzijn te verbeteren. Ik geloof sterk in de kracht van een holistische benadering van gezondheid, waarbij voeding, mentale gezondheid en levensstijl allemaal met elkaar verbonden zijn. Mijn passie is om mensen te begeleiden en te inspireren op hun reis naar een gezonder en gelukkiger leven. Laten we samenwerken aan jouw welzijn en de beste versie van jezelf worden. Neem gerust contact met me op voor deskundig advies en begeleiding op maat. Met vriendelijke groet, Liesbeth van Duijn