bannerimage

FOXa 2 - Het Enzym dat Vet Verbrandt...

Geschreven door: Liesbeth van Duijn
31 augustus 2023

bannerimage

FOXa 2 - Het Enzym dat Vet Verbrandt...

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

FOXa2 - Het Enzym dat Vet Verbrandt...

In ons lichaam schuilt een speciaal molecuul, genaamd, dat als een soort schakelaar fungeert en een ingewikkeld netwerk van boodschappers kan activeren of deactiveren. Deze fascinerende ontdekking werd voor het eerst gedaan en beschreven door onderzoekers van het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie (ETHZ) in Zürich. Door experimenten met muizen te verrichten, hebben ze ontdekt dat FOXa2 nauw verbonden is met onze drang om te bewegen en onze zoektocht naar voedsel.
er-zijn-enkel-goeie-vetten
Wat opviel was dat de zwaarlijvige muizen minder actief en energiek waren in vergelijking met hun slankere soortgenoten - of ze nu gevoed werden of niet. Bij nadere inspectie werd duidelijk dat FOXa2 inactief was bij de zwaarlijvige muizen. Dit komt door insuline, ons belangrijkste hormoon, dat verhoogd is bij zwaarlijvige muizen - net zoals bij mensen met overgewicht. Insuline lijkt het FOXa2-enzym te remmen.
lever-gewicht-verliezen
FOXa2 bevindt zich in de lever, waar het de vetverbranding reguleert. Het geeft het sein om over te schakelen naar de vetverbrandingsmodus, waarbij opgeslagen vetzuren uit vetcellen worden vrijgemaakt. Als FOXa2 echter niet actief is, worden vetzuren niet verbrand en niet omgezet in ketonlichamen, die bijvoorbeeld door spieren en het hart worden gebruikt als "brandstof" voor energieproductie.

Wanneer er weinig insuline aanwezig is, zoals bijvoorbeeld tijdens het vasten, wordt FOXa2 des te actiever. Het experiment liet ook zien dat de dieren waarbij FOXa2 actief was, een sterke neiging hadden om te bewegen. Ze verloren meer vetweefsel en bouwden meer spiermassa op. Hun suiker- en vetmetabolisme werkten op volle kracht en hun bloedwaarden verbeterden aanzienlijk.

FOXa2 stuurt onze bewegingsdrang aan


bewegenOvermatig beschikbaar voedsel is niet gunstig voor ons metabolisme. Vooral de eenvoudige suikers in frisdranken of bewerkte snacks doen onze insulinespiegels stijgen. En het zijn juist deze voortdurend verhoogde insulineniveaus die FOXa2 uitschakelen. Hierdoor vertraagt de vetverbranding en wordt bovendien een ander signaal geblokkeerd dat ons aanspoort om spontaan te bewegen. FOXa2 is ook aanwezig in onze hersenen, waar het de aanmaak van orexine stimuleert. Orexine, eveneens een eiwit, zorgt voor verhoogde alertheid en een spontane neiging om te bewegen.

Dus als onze vriendelijke "bankhangers" na 2 tot 3 weken veranderingen in hun dieet een toenemende bewegingsdrang ervaren, betekent dit niet dat er iets mis is of dat ze zich niet goed voelen bij hun nieuwe eetgewoonten. Integendeel, dit duidt erop dat hun enzymen nu volop aan het werk zijn en hun natuurlijke ritme en taken hervatten.

Bron:

Dit artikel is vertaald vanuit het blog van Metabolic Balance, geschreven door Silvia Bürkle.

Liesbeth van Duijn

Geschreven door: Liesbeth van Duijn

Diëtist en orthomoleculair therapeut

Werd dietist aan de Haagsche Hogeschool, Orthomoleculair en Epigenetisch therapeut via Natura Foundation en BrainQ en NLP Master practioner bij Richard Bandler zelf. Als diëtiste, die ooit worstelde met overgewicht en slechte eetpatronen, is zij ook ervaringsdeskundige in het afslanken. Daarbij ligt de focus op de hormoonhuishouding, en de besturing van neuro-transmitters welke van groot belang zijn bij succesvol afvallen en fit worden.